Czy amplituner nadaje się do monitorów pasywnych?
Jezeli ma wystarczajaca moc, to tak. Choc bedziesz musial uwazac, zeby go nie przesterowywac i nie spalic glosnikow. W normalnym zakresie glosnosci powinno byc OK, ale biorac pod uwage, ze w studiu "normalny" zakres nieco sie rozszerza oraz, ze monitory maja zwykle mala sprawnosc, na poczatku przynajmniej trzeba uwazac.
Czy amplituner nadaje się do monitorów pasywnych?
Re: Czy amplituner nadaje się do monitorów pasywnych?
masz pewnie gniazdko z tylu wbudowane....netz to pewnie moc jaka moze byc podlaczona do tego gniazdka....
ein pewnie pobierana ale pewien nie jestem
ein pewnie pobierana ale pewien nie jestem
...masz pewnie gniazdko z tylu wbudowane....netz to pewnie moc jaka moze byc podlaczona do tego gniazdka....
ein pewnie pobierana ale pewien nie jestem...
Chyba tak. ein to moc pobierana bo przy wejściu kabla do wzmacniacza jest napis ein. Napis netz widnieje rzeczywiście przy jakimś gnieździe, ale nie używam tego gniazda.
ein pewnie pobierana ale pewien nie jestem...
Chyba tak. ein to moc pobierana bo przy wejściu kabla do wzmacniacza jest napis ein. Napis netz widnieje rzeczywiście przy jakimś gnieździe, ale nie używam tego gniazda.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Wiem już że mój amplitunerek nada się do monitorów pasywnych, jednak właśnie wygrałem na licytacji allegro coś lepszego: wzmacniacz Nad 3020.
Zastanawiam się tylko do czego poczebne jest zawarte w nim wyjście preamplifier, czyli przedwzmacniacza?
Zastanawiam się tylko do czego poczebne jest zawarte w nim wyjście preamplifier, czyli przedwzmacniacza?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Ten wzmacniacz z allegro to Nad 3020 series 20. Czy wie ktoś może czym on się różni od Nad 3020. Który jest lepszy?
...On ma 2x20W - slabowity jakby......
Z tego co mi wiadomo ma on 2x35W
Z tego co mi wiadomo ma on 2x35W
...poza tym amplituner ma radyjko, prawda?...
...Tak. To prawda. Jest to dodatkowy element, który czasem się przydaje....
Dlatego nie nazywa się amplifier lecz amplituner właśnie.
...To jest klasyk z lat 70-tych. Wiele osób w środowisku audiofilskim uważa że te stare nie ustępują dużo tym dzisiejszym wzmacniaczom. Wtedy robiono bardzo solidną elektronike...
Jeśli jest to konstrukcja półprzewodnikowa byłbym ostrożny z taką oceną. Problemem było wtedy "brzmienie tranzystorowe", za które odpowiedzialne są zniekształcenia typu TIM. Współczesne konstrukcje (po rozpoznaniu tego zagadnienia i zastosowaniu m.in. szybkich tranzystorów mocy) nie mają tego typu wad.
...Tak. To prawda. Jest to dodatkowy element, który czasem się przydaje....
Dlatego nie nazywa się amplifier lecz amplituner właśnie.
...To jest klasyk z lat 70-tych. Wiele osób w środowisku audiofilskim uważa że te stare nie ustępują dużo tym dzisiejszym wzmacniaczom. Wtedy robiono bardzo solidną elektronike...
Jeśli jest to konstrukcja półprzewodnikowa byłbym ostrożny z taką oceną. Problemem było wtedy "brzmienie tranzystorowe", za które odpowiedzialne są zniekształcenia typu TIM. Współczesne konstrukcje (po rozpoznaniu tego zagadnienia i zastosowaniu m.in. szybkich tranzystorów mocy) nie mają tego typu wad.
Z tego co mi wiadomo ma on 2x35W...
I tak za dwa razy za slaby jako wzmacniacz do monitorow. Oczywisicie, ze sie nadaje, ale jak pisalem - ostroznie z glosnym sluchaniem.
I tak za dwa razy za slaby jako wzmacniacz do monitorow. Oczywisicie, ze sie nadaje, ale jak pisalem - ostroznie z glosnym sluchaniem.