... Była to akcja jednorazowa...
Mimo wszystko zastanawiam się, jaki jest sens trzymania 3 kart w jednym PC? Mogą wystąpić określone kłopoty z ich obsługą, trzeba je umieścić w nieprzypadkowych slotach (należy przestudiować opis płyty głównej i przeanalizować dedykowane slotom przerwania), obciążają zasoby komputera itp. Dwie karty - jeszcze mogę zrozumieć (jedna np. może być kluczem sprzętowym dla programów lub np. być dedykowana do obsługi XG czy multimediów, druga do audio). Jeśli u Ciebie karty pracowały sprawnie i bezkonfliktowo to gratuluję szczęścia lub wiedzy.
Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych
Re: Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych
Mimo wszystko zastanawiam się, jaki jest sens trzymania 3 kart w jednym PC? Mogą wystąpić określone kłopoty z ich obsługą, trzeba je umieścić w nieprzypadkowych slotach (należy przestudiować opis płyty głównej i przeanalizować dedykowane slotom przerwania), ..
Wielu dzwiekówek nie próbowałem, ale ACPI powinno tutaj pozwolć na bezkolfliktową pracę.
Nie raz wkładałem do linuxów po 7 poczwórnych kart sieciowych (co daje razem 28 całkowicie niezależnych kart sieciowych, każda wymaga przerwania itd.). Taki soft piszemy w pracy... 5 lat temu były problemy już z czterema kartami, od chwili dopracowania ACPI jest ok, karty mogą współdzielić przerwania i sie nie kłócą. A dodam jeszcze że soft analizuje w czasie rzeczywistym wiele gigabitów ruchu sieciowego i 8mio procesorowa maszyna (4 AMD Opteron DualCore) jest obciążony czasem i w 95%. I to działa.
Wielu dzwiekówek nie próbowałem, ale ACPI powinno tutaj pozwolć na bezkolfliktową pracę.
Nie raz wkładałem do linuxów po 7 poczwórnych kart sieciowych (co daje razem 28 całkowicie niezależnych kart sieciowych, każda wymaga przerwania itd.). Taki soft piszemy w pracy... 5 lat temu były problemy już z czterema kartami, od chwili dopracowania ACPI jest ok, karty mogą współdzielić przerwania i sie nie kłócą. A dodam jeszcze że soft analizuje w czasie rzeczywistym wiele gigabitów ruchu sieciowego i 8mio procesorowa maszyna (4 AMD Opteron DualCore) jest obciążony czasem i w 95%. I to działa.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych
Szkudnik, teoretycznie tak. Lecz w przypadku systemów dźwiękowych jestem za, a nawet przeciw. Karty sieciowe, graficzne, inne mogą tak pracować jak piszesz i w przypadku chwilowego przeciążenia systemu najwyżej zaklatkuje komuś gra lub wolniej wykonana zostanie jakiaś operacja graficzna. I właściwie nic się nie stanie. W przypadku kart dźwiękowych takie chwilowe zacięcie to ... po robocie: dropy, rozsynchronizowanie. Dlatego konfiguracja do zastosowań muzycznych powinna być maksymalnie zoptymalizowana i ograniczona do składników niezbędnych. Twierdzę, że jest to najbardziej krytyczna konfiguracja wśród różnych zastosowań pc-tów.