Częstą dolegliowścią syntezatorów jest chwila ciszy przy przełączaniu miedzy patchami. Jest ona zwiazana z 2 rzeczami: zmianą programu w pokładowym procesorze efektów i/lub zmiana samego brzmienia. Z tym pierwszym jest ciężko walczyć (trzeba dobierać takie efekty aby taki problem nie wystąpił), ale mnie interesuje ta druga przyczyna.
Przewinęło się przez moje ręce trochę klawiszy i wszystkie, z wyjątkiem Rolanda XP-80 i keyboardu Yamaha PSR-630, miały tą irytującą dolegliwość. Rozwiązania były różne: róbic duze preformance (multi-programy) dzielić klawiature na layery, w koncu mieć conajmniej 2 klawiatury. (Piszę o występach na żywo).
Nie chcę, zeby była to dyskusja jak radzić sobie z instruemntem który właśnie tak sie zachowuje, ale proszę o informacje, które modele mają tor syntezy tak rozwiązany, że instrument "nie ucina" barw przy zmianie patcha.
[addsig]
"Obcinanie" barw w syntezatorach
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
Re: "Obcinanie" barw w syntezatorach
, ale proszę o informacje, które modele mają tor syntezy tak rozwiązany, że instrument "nie ucina" barw przy zmianie patcha.
...
Ensoniq SQ1 i SQ2 - można w menu systemowum wybrać czy ma ucinać czy nie - (jak zmienia się algorytm procesora efektów to lepiej włączyć ucinanie aby uchronić się przed artefaktami)
...
Ensoniq SQ1 i SQ2 - można w menu systemowum wybrać czy ma ucinać czy nie - (jak zmienia się algorytm procesora efektów to lepiej włączyć ucinanie aby uchronić się przed artefaktami)
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
- mr-hammond
Nie chcę, zeby była to dyskusja jak radzić sobie z instruemntem który właśnie tak sie zachowuje, ale proszę o informacje, które modele mają tor syntezy tak rozwiązany, że instrument "nie ucina" barw przy zmianie patcha.
...
Kurzweil k2500, nie ucina nawet podczas zmiany setup do programu
Korg x5 nie ucina tylko podczas zmiany w program , w combi niestety ucina
korg 01w niestety ucina w kazdym
jak sobie przypomne jeszcze to dam znac
...
Kurzweil k2500, nie ucina nawet podczas zmiany setup do programu
Korg x5 nie ucina tylko podczas zmiany w program , w combi niestety ucina
korg 01w niestety ucina w kazdym
jak sobie przypomne jeszcze to dam znac
- mr-hammond
ja korzystając z okazji chciałbym sie dowiedziec jak przełanczają sie roland fantom s i najnowsza seria XA
...
korg wavestation
www.osa-project.com
yamaha PSR 3000
- mr-hammond
Yamaha pf 15 nie ucina :) ale to taki fm połączony z pianem cyfrowym;)

Kurczę, mam ostatnio chrapkę na Yamahę EX5, ale, skurczybyk, też ucina :( Gdyby nie te słabosci pewnych klawiszy to i S30 bym sobie zostawił...
[addsig]
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,