Witam. Mam nadzieję że ktoś ma ten mało u nas popularny rejestrator i pomoże rozwiązać problem:
Kumpel kupił VSR880 bez dysku wewnętrzenego (na razie) i podczas zapoznawania się ze sprzętem ustawił opcję wyszukiwania dysku wewnętrznego (IDE) na pozycję OFF, aby maszynka szybciej się uruchamiała........ i teraz po włączeniu pojawia się na pół sekundy napiś "SCSI Setup" i potem "Scaning SC1"...... i tak zostaje. Żadna podana w Manualu kombinacja przycisków nie ma wpływu na to co sie dzieje ----> totalny zawias. I ani słowa w instrukcji jak to cofnąć.
Pomocy!!!
Problem z Rolandem VSR880
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Problem z Rolandem VSR880
Poprzedni problem już dawno rozwiązany - dziś stoimy przed nowym:
Jak skonfigurować w Rolandzie opcje midi, aby dało się sterować np. głośnością kanałów za pomocą zewnętrznego kontrolera midi - takiego z suwakami.....?
W manualu rejestratora są opisane "wartości" komunikatów midi dopowiednie dla danego procesu - ale jak sprawdzić lub skonfigurowac sam kontroler aby świadomie wysyłał odpowiednie komunikaty?
Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem.
HELP !
Jak skonfigurować w Rolandzie opcje midi, aby dało się sterować np. głośnością kanałów za pomocą zewnętrznego kontrolera midi - takiego z suwakami.....?
W manualu rejestratora są opisane "wartości" komunikatów midi dopowiednie dla danego procesu - ale jak sprawdzić lub skonfigurowac sam kontroler aby świadomie wysyłał odpowiednie komunikaty?
Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem.
HELP !
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Problem z Rolandem VSR880
HELP !...
Trzeba przede wszystkim przeczytać instrukcję od sterownika:)
Bardzo polecam przy wszystkich ustawianiach systemu MIDI komputer z programem MIDI-OX (ależ ja go reklamuję nachalnie) posiada on monitor poleceń MIDI gdzie w czytelny sposób są wyświetlane poszczególne zdarzenia obecne w kablu. To wielokrotnie pozwoliło mi ustawić najbardziej skomplikowane zestawy, a przy tym i mieć kontrolę nad tym co się dzieje w sekwencerze (na przykład obecność mnóstwa PB, czy innych kontrolerów przez co utwór tracił na płynności).
Posiada on też funkcje zamieniania jednego polecenia na inne, co również bardzo się przydaje.