Z WMPlayer do Wavelab

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
j.h
Z WMPlayer do Wavelab

Post autor: j.h » środa 07 cze 2006, 23:08

Witam

Sprawa wygląda na żenująco prostą, ale co zrobić skoro moje półkule nie tworzą właściwych połączeń by sobie z nią poradzić.
Mój aktualny problem to wysyłka sygnału z windows media player (internet radio) do wavelaba.
Na mikserze (fireface 800) wszystko ładnie się świeci (out/playback), w wavelabie out i playback ustawiony na MME-WDM Fireface Analog (1+2) MME, ale sygnału nie ma (na MME-WDM Fireface SPDiF MME - też próbowałem).
I co ja takiego przeoczyłem? Kto pomoże?

dzięki
j.h

j.h

Re: Z WMPlayer do Wavelab

Post autor: j.h » czwartek 08 cze 2006, 14:17

... i nikt nic nie poradzi?

pozdrawiam
j.h

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » czwartek 08 cze 2006, 16:38

www.osa-project.com

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 08 cze 2006, 18:44

...http://streamripper.sourceforge.net/
a potem wavelab
...
A dokładniej:
- zobacz o co chodzi w temacie transmisji strumieniowej
- znajdź hosta
- wtyki aby to mógł obsłużyć
- zapisz materiał na dysku
- odpal w ukochanym Wavelab
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 08 cze 2006, 22:07

Pamiętaj, że RME HDSP ma możliwość przekierowania sygnału wychodzącego na wejście, tym samym możesz w jednym programie nagrać to, co drugi odtwarza. Wystarczy zajrzeć do podręcznika - z Ctrl klikasz na wyjścia (mają wtedy różwy kolor).

Jacek

j.h

Post autor: j.h » czwartek 08 cze 2006, 23:19

...odpal w ukochanym Wavelab

Wszystko fajnie z tym, że mnie interesuje bezpośrednie nagrywanie do Wavelaba. Problem zasadza sie raczej na braku umiejętności (fundamentalnych) wypuszczenia sygnału na wejscia w mikserze karty (chyba?!), przez co sygnał nie pojawia się również i w Wavelabie. Dobrze myślę?

Pamiętaj, że RME HDSP ma możliwość przekierowania sygnału wychodzącego na wejście,

To wiem, tylko jak tego dokonać? Oto jest pytanie

Wystarczy zajrzeć do podręcznika - z Ctrl klikasz na wyjścia (mają wtedy różwy kolor).

Z podręcznika - póki co niewiele łapię, ale pracuje nad tym - a i funkcja podświetlania z Ctrl w fireface nie działa. Czy moge liczyć na dalszą podpowiedź?

pozdrawiam
jh

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 08 cze 2006, 23:56

> Z podręcznika - póki co niewiele łapię, ale pracuje nad tym - a i funkcja podświetlania z Ctrl w fireface nie działa. Czy moge liczyć na dalszą podpowiedź?

Podręcznik, rozdział 33.5 Recording a Subgroup (Loopback). W streszczeniu tłumaczenia:
TotalMix pozwala na przekierowanie sygnału z wyjść sprzętowych (najniższy rząd w mikserze) do wejść, dzięki czemu możesz wyjście z jednego lub więcej programów nagrać w innym programie, oczywiscie możesz też zrobić miks z wejść i wszystkie skierować na jedno wyjście, a to ponownie na wolną parę wejść, którą użyjesz do nagrania tego miksu. Żeby uaktywnić ten tryb trzymając Ctrl kliknij na etykietkę w trzecim rzędzie miksera (TotalMix) - Output. Wtedy zmieni się kolor tej etykiety na różowo/czerwony, jeżeli dany tłumik jest przypisany do grupy to etykietka przybierze kolor pomarańczowy. Po uaktywnieniu tej funkcji sygnał z wejścia sprzętowego (wybranego kanału) nie trafia jako źródło nagrania do programu, ale oczywiście jest obecny w Totalmix, natomiast wyjście przekierowane na wejście wewnętrznie przekierowane umożliwiając jego rejestrację we wspomnianym WaveLabie. Zauważ, ze dzięki temu możesz zmiksować nie tylko to, co wychodzi z programu, ale i to, co wchodzi do karty - nawet przez ten zajety routowaniem kanał. Pamiętaj tylko, żeby nie włączać monitorowania w programie, bo wtedy łatwo o zapętlenie sygnału, a to może być niemiłe ;)

Generalnie polecam podręcznik - to jest naprawdę łopatologicznie wyjaśnione, nawet jest rysunek ze schematem - to naprawdę nie wymaga jakiejś tajemnej wiedzy.

Jacek

j.h

Post autor: j.h » piątek 09 cze 2006, 01:14

Dzięki serdeczne. Poszło gładko. Już wcześniej próbowałem zrozumiec ten rozdział (u mnie str. 45 roz.20.5), ale angielski był tutaj dodatkowym utrudnieniem. Lecz po Twoim wyłuszczeniu tematu jakby nagle mnie oswieciło i angielski w cudowny sposób przemówił.

pozdrawiam
Twój imiennik
j.h

ODPOWIEDZ