2 rdzenie a Cubase SX3

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
sebastiancwik
Re: 2 rdzenie a Cubase SX3

Post autor: sebastiancwik » wtorek 30 maja 2006, 19:56

Pytanie do autora watku:

Ktory procesor tak naprawde posiadasz, bo nie ma takiego 630 w dwucorowych. Jest 830 (2 x 1MB cache) i 930 (2 x 2MB cache). 630 to procesor z jednym rdzeniem, faktycznie ma 3 GHz...

Hubi

...

Oznaczenie na pudełku mojego procesora to:

Intel Pentium 4 Processor 630+ 3Ghz, 800MHz FSB, 2MB L2 Cache ( na pudełku)

a to zrzut ekranowy co mówi mój komputer: http://cviq.frozen.pl/zrzut.jpg

więc ja już sam nie wiem :) jaki w końcu mam proc :) hehehe

jak obciąże sx3 prawie do maximum to ogólne wykorzystanie CPU jest na poziomie 45-50% ... więc logicznie myśląc... hmm....

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 30 maja 2006, 21:17

...Obsluga procesorow nie nalezy do aplikacji tylko systemu operacyjnego...

Jesteś pewny, że tylko?

Aplikacje co najwyzej mozna napisac wielowatkowo... *******************

Czyli jednak.

Już o tych sprawach pisaliśmy. Poszukaj w wyszukiwarce.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 30 maja 2006, 21:21

Oznaczenie na pudełku mojego procesora to:

Intel Pentium 4 Processor 630+ 3Ghz, 800MHz FSB, 2MB L2 Cache ( na pudełku)

a to zrzut ekranowy co mówi mój komputer: http://cviq.frozen.pl/zrzut.jpg

więc ja już sam nie wiem :) jaki w końcu mam proc :) hehehe

jak obciąże sx3 prawie do maximum to ogólne wykorzystanie CPU jest na poziomie 45-50% ... więc logicznie myśląc... hmm....

...

To nie jest procesor dwurdzeniowy, a jedynie posiadający technologię HT (wielowątkowość).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KorMat

Post autor: KorMat » sobota 03 cze 2006, 00:12

...Witam.

Zakupiłem niedawno nowy komputer głównie z myślą o tworzeniu muzyki. Zaopatrzylem sie w dwurdzeniowy procesor P4 630+ 3Ghz z 2MB cache. Ma on dwa rdzenie... i tu pojawia sie kłopot, a mianowicie

cubase jak zauważylem wykorzystuje tylko połowe mocy tego procesora (nie widzi drugiego rdzenia?). Wcześniej posiadałem Athlona 1.8Xp który miał 1,5 GHz taktowanie. A teraz wychodzi na to, ze dalej mam to samo, bo na jeden rdzeń przypada 1,5GHz tak wnioskuje.

I co teraz? Wymienić proca? może da sie gdzieś włączyć jakąs obsługe tego proca? Moze jest jakis patch?

Hmm... :( szukam info ale jak narazie nic nie znalazłem...

www.steiberg.de producent Cubase'a podaje na swoich stronach co i jak, jakie są optymalizacje softu jeżeli chodzi o procesory, podaje zestawienie wydajności dla całej gamy procesorów Intel, AMD i Apple, podem jest o twardych dyskach, RAMie i td. Warto najpierw poczytać. Robi tak wielu producentów, np apple, digidesign, spectraconic, NI itd. Pełny wypas jeżeli chodzi o tę dziedzinę ma www.digidesign.com. Znajdziesz tam nawet propozycje konkretnych komputerów, a jeżeli składasz - typ płyty, zalecane chipsety, pamięci itp

sebastiancwik

Post autor: sebastiancwik » czwartek 08 cze 2006, 01:57

ok wiec juz wszystko wiem ale...

1. CSX3 obsluguje wielowątkowść i dualcore na 100%
2. Proca mam jedno rdzeniowego z HT
3. ZOBACZ OBRAZEK
4. Jak widać na załączonym obrazku moj Sx korzysta z połowy mocy mojego kompa? Why? Po co mi ta wielowątkowosć.
5. Chce ją wyłączyć :( da sie?

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 08 cze 2006, 08:26

4. Jak widać na załączonym obrazku moj Sx korzysta z połowy mocy mojego kompa? Why? Po co mi ta wielowątkowosć.
Na zalaczonym obrazku nic nie widac, ponad to, ze jakis wskaznik pokazuje 50% obciazenia CPU (nie musi to byc Cubase, tylko inny program badz programy)

5. Chce ją wyłączyć :( da sie?...
HT mozna wylaczyc w biosie, tylko nie wiem po co.

Co tak naprawde chcesz osiagnac ?

Hubi

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 08 cze 2006, 09:19

...4. Jak widać na załączonym obrazku moj Sx korzysta z połowy mocy mojego kompa? Why? Po co mi ta wielowątkowosć.
Na zalaczonym obrazku nic nie widac, ponad to, ze jakis wskaznik pokazuje 50% obciazenia CPU (nie musi to byc Cubase, tylko inny program badz programy)

5. Chce ją wyłączyć :( da sie?...
HT mozna wylaczyc w biosie, tylko nie wiem po co.

Nie sugeruj się wskazaniami - po prostu sprawdź. Zrób experyment z włączonym i wyłączonym HT i będziesz wiedział.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

sebastiancwik

Post autor: sebastiancwik » czwartek 08 cze 2006, 13:20

Na załączonym obrazu widać ze CUBASE SX przecholował !! - przy CPU widać czerwoną lampkę co oznacza wykorzystanie 100% - a wskaźnik u góry pokazuje 50%... żadne inne programy w tym czasie nie działają !

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 08 cze 2006, 13:55

...Na załączonym obrazu widać ze CUBASE SX przecholował !! - przy CPU widać czerwoną lampkę co oznacza wykorzystanie 100% - a wskaźnik u góry pokazuje 50%... żadne inne programy w tym czasie nie działają !...
Troche dziwnie to wyglada, bo obok czerwonej lampki zazwyczaj jest jeszcze niebieski pasek pokazujacy wykorzystanie CPU do obslugi ASIO. Jak zapala sie lampka, to pasek siega zazwyczaj 100 %, a tak wyglada jakby udalo Ci sie uchwycic jakis peak.
Ktora dokladnie masz wersje Cubase'a ?
Jaka masz karte audio i jakie ustawienia ASIO ?
Wylacz HT i zobacz co wtedy. HT powoduje rozne problemy na roznym sprzecie u uzytkownikow SX-a.

Hubi

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 08 cze 2006, 14:03

Pamietaj że HT to NIE SĄ dwa procesory.
Po prostu jest to jeden ze sposobów na lepsze wykorzystanie kilku potoków w rdzeniu procesora (przetwarzanie potokowe zaczęło się jeszcze w 486) przez przerzucenie niektórych operacji na system przez symulację 2 procesorów. Ale nie oznacza to że nie będzie sytuacji gdy obciążenie jednego virtualnego procesora nie spowoduje całkowitego obciążenia rdzenia!
W może sie zdarzyć ze rdzeń będzie pracował na 100% a mierniki pokażą że jeden z wirtualnych procków ma 100% a drugi 0% => czyli ogólnie 50%

jedynym miarodajnym testem jest porównanie rzeczywistej wydajności (mierzonej np. po ilości wtyczek zapiętych albo po czasie renderowania ostatecznego pliku) z włączonym i wyłączonym HT. Mierniki obciążenia proponuję na ten czas wyłączyć

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ