...Ja miałem akcje ze pan akustyk wyłączył monitory podczas koncertu , po koncercie pytam dlaczego ,czy cos sie stało ? Usłyszałem " Bo mi microfony sie sprzęgały "

...
Koncert, w amfiteatrze pewnie wiecej niz 3tys ludzi, sprzet przywodzi podejrzana ekipa akustykow z miasta X (pominmy, czym jest X...) kumpel ma z nimi naglasniac, . Wolaja mnie, bo cos nie dziala. Przyszedlem, slucham, dzwiek tragiczny, akustycy z miasta X sie wymadrzaja. Powiedzialem kumplowi, ze nie bede sie wciskal do nieznanej mi ekipy i ich pouczal, bo to nieladnie. Kumpel nalegal, porozmawial z panami z miasta X, przedstawil mnie. Pogadalismy, zasugerowalem delikatnie conieco, akustycy z miasta X mnie wysmiali.
W miedzyczasie patrze na bargrafy konsolety FOH, a tam heble sumy L/R ustawione kazdy na inna wysokosc o pare cm zeby rowno kazda strona szla!
Spojrzalem na tyl racka - oczywiscie jeden z procesorow dynamiki APHEX, przez ktorego szla suma byl niezlinkoway i roznie mial ustawiony poziom -10/+4 na kazdym z kanalow. Zwrocilem uwage, panowie z miasta X poprawili w milczeniu. Wiecej sie nie wtracalem.
Drugi dzien. Nie wtracam sie dalej, koncert w trakcie, za scena szykuje sie gwiada wieczoru. Akustykiem gwiazdy okazuje sie byc inny moj kolega. Podszedlem do niego, tlumacze mu, jak wyglada sprawa. W efekcie facet przed wejsciem gwiazdy przerwal koncert na 15min, zaczal od poprawiania ... zfazowania glosnikow na przodach, bo panowie z miasta X mieli odwrotnie polutowane kable, i paczki chodzily w przeciwfazach. Jeszcze pare korekt - zaczyna gadac. Gwiazda zaczela grac. Uff.
Po chwili slysze kompresje jak diabli. Zaczynamy szukac z kumplem przyczyny. Przy konsoli wydaje sie byc wszystko OK. Okazuje sie, ze akustycy z miasta X postanowili dac czadu i podkrecili same koncowki mocy na scenie, ktorym to juz zaczely limitery i klipery pracowac. Poszedlem do jednego z panow z miasta X, mowiac, zeby sie opanowal, bo nie dosc, ze jest dzwiek spieprzony, to jeszcze koncowki dostaja w kosc, a przeciez i tak jest juz glosno. Uslyszalem, ze nie ma obawy, zostalem profesjonalnie pouczony, ze koncowki maja zabezpieczenie antyprzeciazeniowe i przy za duzym sygnale co najwyzej sie wylacza na kilka sekund... (przypominam - wszystko sie dzialo juz podczas imprezy, nie na probie).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!