Free substytut do Waves Maxxbass (nie Rbass)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Free substytut do Waves Maxxbass (nie Rbass)

Post autor: grembo » poniedziałek 05 cze 2006, 17:16

Byc moze ten temat pojawil sie na forum, lecz nie wiedzialem jaka to kategoria wtyczek aby znalezc to w wyszukiwarce (filr psychoakustyczny do basow?

Poszukuje czegos podobnego ale tanszego, moze wrecz bezplatnego (rzadko mi potrzebne, a wydawanie 300-400euro mi sie nie usmiecha) do Waves Maxxbass, na razie sprawdzilem cos f-my Nywamm - (co za nazwa?!) - dramatycznie niedobre

Czy ma sens stosowanie podbnych efektow na insert w konkretnych sladach? ( w przypadku rzadkich aranzy - np. piano, wokal?)

Mozna podobny efekt uzyskac multiband kompresorem, ale staram sie tego ustrojstwa uzywac jak najrzadziej).

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Free substytut do Waves Maxxbass (nie Rbass)

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 05 cze 2006, 21:41

sprawdz PSP MixBass:
http://www.pspaudioware.com/
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 05 cze 2006, 21:48

...sprawdz PSP MixBass: http://www.pspaudioware.com...
Tiaa... lecz jeśli już to PSP MixPack, a przy tym free jak cholera .
Ale słusznie, bo to znakomity zestaw jest
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 cze 2006, 22:20

Czy ma sens stosowanie podbnych efektow na insert w konkretnych sladach? ( w przypadku rzadkich aranzy - np. piano, wokal?)

Moim zdaniem nie, w ogole jakos ten maxbass mi w ogole nie podchodzi, malo nadaje sie on do produkcji muzyki przeznaczonej do odsluchiwania w normalnych warunkach, a na slady lektorskie do zastosowan multimedialnych efekt byl wiecej niz subtelny, a jak mocniejszy, to zly. No, ale co kto lubi.

Mozna podobny efekt uzyskac multiband kompresorem, ale staram sie tego ustrojstwa uzywac jak najrzadziej).

Na szczescie nie uzywam kompresorow pasmowych, ktora daja tyle harmonicznych co maxxbass
A na serio, to prawdopodobnie potrzebujesz excitera z dopalaniem dolu rowniez - np. X-cita albo jakis inny darmowy exciter - poszukaj na kvr

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 cze 2006, 22:22

Cos za szybko klikam

Dodac chcialem, ze byc moze excitery tego typu to nie jest to, czego szukasz, bo przeciez w sumie dzialaja dokladnie odwrotnie niz Maxxbass, ale moze...

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 05 cze 2006, 23:07

Za darmo - Baxxpander
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 05 cze 2006, 23:45

...Za darmo - Baxxpander
...
wlasnie wylazlem z KVR i nasciagalem tych free wtyczek chyba z 5 :)

bede sie przygladal

Mnie wlasnie ta subtelnosc sie podobala - w samochodzie na kiepskich glosnikach efekt nie byl subtelny - w domu na sprzecie ze sredniej polki byl - wlasciwie wlasnie mi o to chodzi

Tej subtelnosci brakowalo wtyczce Rbass (co prawda znam ja od kolegi ktory ma Waves Bundle 1 lub 2, wiec bezposrednio z Maxxbassem porownac nie moglem, bo go nie bylo). Maxxbass slyszalem sprzetowy (w racku L2 - sadze ze to ten sam algorytm co we wtyczce?)

Z czasow radosnie pirackich pamietam MIXbass PSP - nie wiedzialem za bardzo co z tym zrobic :) subtelnosci bylo tam tez niewiele... wciaz jestem na etapie wychodzenia od presetów i malych zmian w nich (zbyt powierzchowna niestety wiedza o parametrach, oraz dobre odsluchy dopiero w drodze) a zalaczone do mixbassa byly ...hmmm - nie dla mnie (z wyjatkiem warm czy warmth - nie pamietam, dodawanego do glosu meskiego)

planuje w przyszlosci (jak wyjde z przymusowego, prawie jedynie, freeware ) zakup ich wtyczek Neon (choc dobrze sie nie przyjrzalem) ,608 i mastercomp - ale przez ten FAT to sie odwlecze bo moja Pececina nie uniesie tych frykasów :)

A exciter (rozumiem, ze rozjasniacz) ... - staram sie unikac - trzeba miec mocno wyrobione ucho zeby nie wybic wszystkich nietoperzy w okolicy :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 06 cze 2006, 00:14

A exciter (rozumiem, ze rozjasniacz) ... - staram sie unikac

Exciter jako rozjasniecz to w dzisiejszych czasach kompletna paranoja (chyba, ze ktos reanimuje nagrania babci z ZK140), ja myslalem o exciterach z "funkcja" dopalania basu.

ODPOWIEDZ