Dwa monitory LCD z jednego komputera

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Master
Re: Dwa monitory LCD z jednego komputera

Post autor: Master » środa 31 maja 2006, 12:35

Wrzaskiem faktów się zmieni. Karta sprzed około 10 miesięcy a nie kilku lat. Chcesz negować fakty - proszę bardzo Ale co to da?

...

Wrzaskiem. ?.. wiesz gdybys podał symbol, tej karty to mozna by w to sprawdzic skonfrontowac, , a tak ... 10 miesiecy temu biegał Słoń po Warszawiei, miał dwa ogony i wiatrak na uchu :)

Owszem zdazały sie takie karty , ale naprawede dawno , kilka lat temu .

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 31 maja 2006, 13:38

Po za tym, taki Matrox z 16MB, 32MB RAM może być za wolny aby udźwignąć grafikę windows xp.

Taki windows xp byle czym się nie zadowoli

Grafika 2D również wymaga odpowiedniej mocy w karcie graficznej w innym przypadku będzie dyskomfort pracy zwłaszcza w wysokich rozdzielczościach.

Przez co najmniej 3 lata pracowalem na wersji 32 MB w rozdzieloczosci 1600x1200 na dwoch monitorach i nie zauwazylem spadku wydajnosci ani dyskomfortu pracy, a jestem dosc wymagajacym uzytkownikiem.

Karta spisywala sie rewelacyjnie, choc w grach w porownaniu nawet z dwa razy tansza nVidia byla troche wolniejsza, ale w rozsadnych granicach.

Natomiast w pracy wystarczy sobie skonfigurowac xp aby wyswietlal klasyczne okienka, a nie domyslne i wszystko bedzie hulalo.

Lepiej zainwestować i kupić np. jakiegoś Radeona czy coś z nVidi no i coś "współczesnego". Są modele kart bez wiatraków. Nieco słabsze w osiągach 3D od kart chłodzonymi wiatraczkiem ale do pracy w audio w zasadzie bezkonfliktowe (jeżeli to tak można ująć). A w UT i tak da się pograć ...

Jesli chodzi o prace w SX-ie, na forum Steinberga co jakis czas pojawiaja sie klopoty wsrod uzytkownikow w/w kart i to jest fakt, wystarczy przeszukac forum. Najwiecej statystycznie narzekan jest wlasnie na Radeony, a trudno znalezc jakies problemy z matroxami.

Natomiast problem jest w tym, ze jesli ktos posiada w miare nowa plyte glowna, to raczej nie uswiadczy w niej slotu agp, tylko pci-e. Matrox oferuje rowniez wersje pci-e swoich kart i one rowniez sa rekomendowane do pracy w srodowisku Cubase'a, tyle, ze to dosc drogie karty.

Natomiast jesli chodzi o nVidie to sporo jest zadowolonych uzytkownikow uzywajacych wersji GPU 6200 i 6600 nVidii na szynie pci-e x16, a te karty (te mniej wypasione) mozna juz kupic poniej 200 zlotych np. w wersjach LE.

Hubi

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 31 maja 2006, 18:00

chłopaki a co ze mną

mam karte z dwoma wyjsciami tj 1*agp i 1*s-video-tudziez 1rca

jak mam zrobic zeby podłączyc drugiego lcd pod to drugie wyjscie

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 31 maja 2006, 23:02

...chłopaki a co ze mną

jak mam zrobic zeby podłączyc drugiego lcd pod to drugie wyjscie...

czy wie ktos czy mozna kupic taką przejsciówke z cincza na wtyk agp takie samo jak m monitorach

no napewno wiecie pliz

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 01 cze 2006, 00:18

......chłopaki a co ze mną

jak mam zrobic zeby podłączyc drugiego lcd pod to drugie wyjscie...

czy wie ktos czy mozna kupic taką przejsciówke z cincza na wtyk agp takie samo jak m monitorach

no napewno wiecie pliz ...

kup inna karte .. wydasz 100 zł . na Allegro

Awatar użytkownika
SonicVirus
Kontakt:

Post autor: SonicVirus » czwartek 01 cze 2006, 04:59

...witam, mam pytanie bo zmieniam sterego crt na dwa plaskie monitorki. jak to podlaczyc? bo ja mam tylko w kompie jedno wyjscie do monitora, jest jakas przejsciowka? bo chcialbym miec na jednym ekreanie sekwencer a na drugim wtyczki vst- zeby mi sie nie pokrywalo bo dostaje od tego siwych wlosów.

kuba

...

Hey!!...dobry pomysl....musisz tylko zainstalowac karte graficzna, ktora pozwoli Ci na podlaczenie dwoch monitorow....to wszystko!!!!....powodzenia!!!!.....wyslij jakas muze!!!!!......

SV

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » czwartek 01 cze 2006, 15:43

mMaster czemu mam zmienic grafike teoretycznie moge miec dwa lcd (teraz mam jeden)ale jak ten drugi podłączyc??

ODPOWIEDZ