Mikser -> karta - okablowanie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Tom5858
Mikser -> karta - okablowanie

Post autor: Tom5858 » środa 31 maja 2006, 13:56

Witam, mam mikser Behringer UB 1204 FX PRO karta SB Live, chciałem sie upewnić jak okablować, mianowicie z miksera mam wyjście main out symetryczne w karcie jest line in stereo (niesymetryczne). Z XLR (obu) wychodze z pinu 2 na TIP z pinu 3 na ring i z pinu 3 na sleeve czy tak? i wtedy w małym jacku mam podłączone po dwie żyły na ring, sleeve i tip. Chyba że można jakoś inaczej to zrobić w tym mikserze są jeszcze wyjścia ALT 3-4 może można to wykorzystać w tym celu. Nagrywać chce wokal, gitary automat. Z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie!!!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Mikser -> karta - okablowanie

Post autor: Łukasz1985 » środa 31 maja 2006, 14:32

...Witam, mam mikser Behringer UB 1204 FX PRO karta SB Live, chciałem sie upewnić jak okablować, mianowicie z miksera mam wyjście main out symetryczne w karcie jest line in stereo (niesymetryczne). Z XLR (obu) wychodze z pinu 2 na TIP z pinu 3 na ring i z pinu 3 na sleeve czy tak? i wtedy w małym jacku mam podłączone po dwie żyły na ring, sleeve i tip. Chyba że można jakoś inaczej to zrobić w tym mikserze są jeszcze wyjścia ALT 3-4 może można to wykorzystać w tym celu. Nagrywać chce wokal, gitary automat. Z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie!!!...

Pierwsza czynność jaką powinieneś zrobić wyjąć ze slotu kartę i kupić minimum 1212m bo na Live nie ma sensu nagrywać, bo to karta dla dzieci a nie do nagrywania i nie będziesz nigdy zadowolony z tego co nagrasz…………..chyba że jesteś nie wymagający………….

Pozdrawiam.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Tom5858

Post autor: Tom5858 » środa 31 maja 2006, 14:50

......Witam, mam mikser Behringer UB 1204 FX PRO karta SB Live, chciałem sie upewnić jak okablować, mianowicie z miksera mam wyjście main out symetryczne w karcie jest line in stereo (niesymetryczne). Z XLR (obu) wychodze z pinu 2 na TIP z pinu 3 na ring i z pinu 3 na sleeve czy tak? i wtedy w małym jacku mam podłączone po dwie żyły na ring, sleeve i tip. Chyba że można jakoś inaczej to zrobić w tym mikserze są jeszcze wyjścia ALT 3-4 może można to wykorzystać w tym celu. Nagrywać chce wokal, gitary automat. Z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie!!!...

Pierwsza czynność jaką powinieneś zrobić wyjąć ze slotu kartę i kupić minimum 1212m bo na Live nie ma sensu nagrywać, bo to karta dla dzieci a nie do nagrywania i nie będziesz nigdy zadowolony z tego co nagrasz…………..chyba że jesteś nie wymagający………….

Pozdrawiam.

...

wiem, wiem w tej chwili nie mam takiej możliwości ale to co udaje mi sie osiągnąć na live jest w miare przyzwoite, oczywiście wcześniej czy póżniej musze ta karte zmienić ale teraz jestem zmuszony pracować na tym co mam, lepiej coś robić niż nie robić nic!!! pzdr

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » środa 31 maja 2006, 19:15

...Witam, mam mikser Behringer UB 1204 FX PRO karta SB Live, chciałem sie upewnić jak okablować, mianowicie z miksera mam wyjście main out symetryczne w karcie jest line in stereo (niesymetryczne). Z XLR (obu) wychodze z pinu 2 na TIP z pinu 3 na ring i z pinu 3 na sleeve czy tak? i wtedy w małym jacku mam podłączone po dwie żyły na ring, sleeve i tip. Chyba że można jakoś inaczej to zrobić w tym mikserze są jeszcze wyjścia ALT 3-4 może można to wykorzystać w tym celu. Nagrywać chce wokal, gitary automat. Z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie!!!...

Łatwiej będzie wyjść z miksera wyjściem słuchawkowym. Troche kontrowersyjne jest to rozwiązanie, ale myśle, że warto spróbować. pzdr

Awatar użytkownika
Tom5858

Post autor: Tom5858 » czwartek 01 cze 2006, 08:20

Łatwiej będzie wyjść z miksera wyjściem słuchawkowym. Troche kontrowersyjne jest to rozwiązanie, ale myśle, że warto spróbować. pzdr...

nie chodzi o to czy łatwiej czy trudniej, tylko jak z tego miksera wyjść w najlepszy możliwy sposób pzdr thx

Awatar użytkownika
Tom5858

Post autor: Tom5858 » czwartek 01 cze 2006, 10:03

...**********************

Łatwiej będzie wyjść z miksera wyjściem słuchawkowym. Troche kontrowersyjne jest to rozwiązanie, ale myśle, że warto spróbować. pzdr...

nie chodzi o to czy łatwiej czy trudniej, tylko jak z tego miksera wyjść w najlepszy możliwy sposób pzdr thx

...

wydaje mi sie ze mozna wyjsc tape out wtedy sygnał jest niesymetryczny, ale jak ktoś ma doświadczenie w tym temacie to prosze o rade jak najlepej to podłączyć

jescze pytanko odnośnie wejścia mikrofonowego, jak mam kabel niesymetryczny to zostawiam 3 pin wolny czy mostkuje go z pin 1, czy jest możliwe uszkodzenie preampu np jak włączony jest phantom?

Awatar użytkownika
Tom5858

Post autor: Tom5858 » czwartek 01 cze 2006, 15:34

wydaje mi sie ze mozna wyjsc tape out wtedy sygnał jest niesymetryczny, ale jak ktoś ma doświadczenie w tym temacie to prosze o rade jak najlepej to podłączyć

jescze pytanko odnośnie wejścia mikrofonowego, jak mam kabel niesymetryczny to zostawiam 3 pin wolny czy mostkuje go z pin 1, czy jest możliwe uszkodzenie preampu np jak włączony jest phantom?...

już wiem ze jak bedzie zwarcie to nie można włączać phantoma w tym mikserze a jeśli zostawie trzeci pin wolny to najprawdopodobniej sygnał będzie słabszy o 6 dB czy to prawda?

ODPOWIEDZ