Octava 319

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Feefrock
Re: Octava 319

Post autor: Feefrock » czwartek 01 cze 2006, 12:17

Czyli mam ruskiego...

Podłączyłem go i zaraz potem Shura KSM 27. Brzmienie tego drugiego jest okrągłe, rzekłbym radiowe. Octava przy nim jest trochę jakby siermiężna, kanciasta, zimna. Ma się wrazenie, że jedną klasę niżej. Choć niektórzy na tym forum porównywali go do najlepszych.
[Post edytowany przez Admina w dniu 01/06/2006]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 01 cze 2006, 12:43

...Czyli mam ruskiego...

Podłączyłem go i zaraz potem Shura KSM 27. Brzmienie tego drugiego jest okrągłe, rzekłbym radiowe. Octava przy nim jest trochę jakby siermiężna, kanciasta, zimna. Ma się wrazenie, że jedną klasę niżej. Choć niektórzy na tym forum porównywali go do najlepszych.

To teraz użyj obu do gitary akustycznej, potem do elektrycznej przesterowanej, potem do lekkiego kobiecego vocalu. No i?

Do męskich barytonów KSM żeczywiście będzie lepszy - był projektowany jako "ciepły".
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 01 cze 2006, 12:49

...Czyli mam ruskiego...

mam Oktave 319 kilkuletnia, działa bardzo dobrze , zadny kanciaty dzwiek.. na stronie Oktavy mozna znalesc przyklady i porownania roznych mikrofonow , ... http://www.oktava-online.com/sound.htm jednak według mnie nagrywali to wszystko w chyba niesprzyjajacych okolicznosciach, gdyz brzmia te mikrofony co najmniej dziwnie,

Według mnie masz niestety Chinska podrobke. proponuje napisac do Oktavy podac wszystkie szczegóły i zobacz co Ci odpisza.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 01 cze 2006, 13:38

Według mnie masz niestety Chinska podrobke. proponuje napisac do Oktavy podac wszystkie szczegóły i zobacz co Ci odpisza. ...

Kupiłem w Novamusic. Zapewniali że to nie chińczyk. Mam ten dziwny ręczny szkic charakterystyki i instrukcję (malutką) po rosyjsku.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 01 cze 2006, 13:50

Kupiłem w Novamusic. Zapewniali że to nie chińczyk. Mam ten dziwny ręczny szkic charakterystyki i instrukcję (malutką) po rosyjsku....

No to moze Ruskie przezucili produkcje do Chin :) teraz to juz wszystko jest mozliwe ... Naprawde Oktava 319 brzmi rewelacyjnie,... ja korzystam tylko z tego mikrofonu do wokali .. A moze masz problem z preampem, kiedys korzystałem z Preapow w Yamaha 02R ... wszystkie mikrofony brzmiały jak z kibla na centralnym w czasie spuszczania wody . od kad zakiupiłem preamp TL Audio , roznica jest dramatyczna

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 01 cze 2006, 20:18

Naprawde Oktava 319 brzmi rewelacyjnie,... ja korzystam tylko z tego mikrofonu do wokali .. ...

A masz jeszcze jakieś inne mikrofony pojemnosciowe? Jak on się ma do nich?

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 01 cze 2006, 23:44

Naprawde Oktava 319 brzmi rewelacyjnie,... ja korzystam tylko z tego mikrofonu do wokali .. ...

A masz jeszcze jakieś inne mikrofony pojemnosciowe? Jak on się ma do nich?

...

Ja równiez bardzo czesto korzystam z Oktavy 319 orginał radziecki w obudowie z "Zelbetonu " - według mnie najwieksza wada tego mikrofonu !!trzeba uważac :) ale lubie ten mikrofon poniewaz .wokal nie wymaga duzej ingerecji po nagraniu , posiadam jeszcze AKG C 3000 B , Lampowego Rode Nt-k , jednak jak masz kiepski preamp, to co bys nie miał, bedzie brzmnieć kiepsko lub kiepsko- ładniej . czym zasilasz swoje mikrofony ?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 02 cze 2006, 01:38

w USA . jest Gosci ktory modyfikuje mikrofony OKTAVA ... http://www.oktavamod.com/mk319.html impreza kosztuje 100 $i po przeróbkach podobno brzmi jak Neumann ..

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » piątek 02 cze 2006, 09:07

Ja równiez bardzo czesto korzystam z Oktavy 319 orginał radziecki w obudowie z "Zelbetonu " - według mnie najwieksza wada tego mikrofonu !!trzeba uważac :) ale lubie ten mikrofon poniewaz .wokal nie wymaga duzej ingerecji po nagraniu , posiadam jeszcze AKG C 3000 B , Lampowego Rode Nt-k , jednak jak masz kiepski preamp, to co bys nie miał, bedzie brzmnieć kiepsko lub kiepsko- ładniej . czym zasilasz swoje mikrofony ? ...

No, niestety tylko z soundcrafta SXa. Czyli mówisz że bardziej sie sprzwdza od Roda lampowego? Jestem ciekaw, bo też mam zamiar go kupić (Roda).

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 02 cze 2006, 10:05

No, niestety tylko z soundcrafta SXa. Czyli mówisz że bardziej sie sprzwdza od Roda lampowego? Jestem ciekaw, bo też mam zamiar go kupić (Roda).

...

Rode Nt-k to swietny mikrofon i brzmi rewelacyjnie , jednak czesto pracuje z osobą ktorej głos " generuje " bardzo duzo syczacych zgłosek , taki model .. Na jej głosie Rode mimo ze jest to lampa brzmi gorzej . Preamp z soundcafta ? , moze powinienes przetestowac jakis zewnetrzny zamiast inwestowac w mikrofony .

ODPOWIEDZ