Brzmienie produktów Native Instruments

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
richtig
Re: Brzmienie produktów Native Instruments

Post autor: richtig » wtorek 30 maja 2006, 15:53

Z tym się zgodzę.

Tylko kto wykorzystuje to wszystko? No może kompozytor na etapie przygotowywania projektu utworu na orkiestrę....

Z tego co wiem to muzyka do Gladiatora została zrobiona przez Hansa Zimmera tylko i wyłącznie na brzmieniach jakiejś kolekcji sampli. Podejrzewam, że nie z racji skromnego budżetu...
[addsig]
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » środa 31 maja 2006, 00:58

Oczywiście. Ale większy realizm osiągniemy mając kilkanaście zsamplowanych wariantów gry (pizzicato itp) w VST niż brzmienie mające powiedzmy 400KB w module....

W takim razie po co budują nowe instrumenty?

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » środa 31 maja 2006, 01:02

...Zastanawia mnie fakt następujący. Dużo ludzi korzysta z instrumentów VST. Cena np.: Symphonic Brass Collection to około 800 euro, czyli 3200zł. Jak chcemy mieć ich kilka, to pieniądze liczone są już w dziesiątkach tysięcy. Za 3000zł można kupić używany moduł brzmieniowy, który dostarcza moim zdaniem lepszej jakości dźwięk, niż nawet najbardziej rozreklamowany produkt tego typu VST, a dodatkowo, mamy brzmienia także innych instrumentów jak piano, strings, brzmienia perkusyjne.. Nikt przecież nie będzie korzystał z pięćdziesięciu różnych "brassów".

Dodatkowo nie jest potrzebny nie wiadomo jak mocny i skonfigurowany pod obsługę audio/midi komputer, by to obsłużyć - nawet na zwykłej MAYA 44 materiał brzmi porządnie.

Jaki jest powód tego szału na punkcie instrumentów VST?...

Powodem szalu na punkcie Instrumentow VSTi jest ich jakosc dzwieku drogi kolego oraz roznorodnosc barw przez nie oferowanych.Proponuje troche posluchac i porownac.A moze znasz jakis modul ktory oferuje np dzwieki Atmosphere albo bas porownywalny z Trilogy,specjalnie przytoczylem instrumenty ktore sa juz od jakiegos czasu w obiegu.Albo gary ktore brzmia tak jak sample z DKFH lub Storm Drums.Nalezy pogodzic sie z postepem technologicznym i tyle,kiedys jeszcze dochodzily problemy z obsluga ale na szczescie wspolczesne komputery radza sobie z tym bardzo dobrze niezaleznie od platformy.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 31 maja 2006, 07:13

W takim razie po co budują nowe instrumenty?...

Nowe instrumenty zawsze będą w "cenie":) a to dlatego że niektórzy na mysl o komputerach dostaja gorączki.

Koledzy juz pisali o przewadze vst , ja tylko dodam że dużym udogodnieniem w pracy z VST jest to ze podczas ładowania sesji stan każdego instrumentu virtualnego jest zapisywany.

Radze zainteresować się bliżej tą dziedzina w muzyce:)

Data

Post autor: Data » środa 31 maja 2006, 09:29

A ja dodam jeszcze, że szał na VSTi jest również podyktowany ich łatwym zdobyciem...Instrumentu sprzętowego nikt nam nie da tak ot po prostu. A już jakiś VSTi na kilku płytkach DVD dostaniemy od kolegi...

Ja tam wolę mieć kreatywną sprzętową Clavię. A jeżeli chcę skrzypka to rozmawiam i gram ze skrzypkiem. Powrót do natury i tak w końcu nadejdzie ;0)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 31 maja 2006, 11:29

.Instrumentu sprzętowego nikt nam nie da tak ot po prostu.

ja tam koledze pozycze jesli jest w potrzebie ,rzadko ale zdarza sie

molkon

Post autor: molkon » środa 31 maja 2006, 12:28

...na szczescie wspolczesne komputery radza sobie z tym bardzo dobrze niezaleznie od platformy...

A to już jest ciekawe:) Rozmawiamy o platformie systemowej, sprzętowej?

A ja dodam jeszcze, że szał na VSTi jest również podyktowany ich łatwym zdobyciem...Instrumentu sprzętowego nikt nam nie da tak ot po prostu. A już jakiś VSTi na kilku płytkach DVD dostaniemy od kolegi...

No właśnie, ciekaw byłem czy ktoś podejmie ta kwestię, jakże bardzo istotną w tym względzie..

Ja tam wolę mieć kreatywną sprzętową Clavię. A jeżeli chcę skrzypka to rozmawiam i gram ze skrzypkiem. Powrót do natury i tak w końcu nadejdzie ;0)

I póki co, ja też zostanę jednak przy swoim module, nie będąc być może up-to-date z technologią:) Może kiedyś, jak komputery będą rzeczywiście sobie radzić z tym bardzo dobrze zacznę się zastanawiać:)

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » środa 31 maja 2006, 17:05

...Ja ostatnio zastanawiałem się co kupić - Drumkit From Hell 2 czy Battery2.

Teraz wiem - biorę Battery 2.

Ściągnąłem obydwie scrackowane wersje programów (już skasowałem - żeby nie było) i jednak DO RAPU wg mnie bardziej nadaje się Battery 2.

Kilka powodow z brzegu:

> nie potrzebuję aż tak realistycznie brzmiącej perkusji jak w Drumkit From Hell 2,

> mniejsze wymagania odnośnie pamięci (mam 1GB RAM'u i Drumkit From Hell 2 non stop się zacinał),

> do Rapu przydadzą mi się czasami również "syntetyczne" bębny, Rzadziej, ale jednak.

> wydaje mi się, że Battery jest idealnym rozwiązaniem, jeśli ktoś posiada pady perkusyjne - w moim przypadku - może za jakiś czas.

Wnioski: Wszystko zależy od rodzaju Muzyki, jaką chcemy robić.

Pewnie, bardzo dobry wybór. Zresztą akustyczne rzeczy też da się zrobić na Battery 2. Są tam fajne sample perkusji akustycznej i brzmią realistycznie. A że nie ma możliwości takich ingerencji jak w BDF, to przecież nieszkodzi. Nie wszystkim jest to potrzebne...

Jest Synthetic Drums 2, to pewnie Studio Drums 2 już robią... :)
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 01 cze 2006, 00:34

....Instrumentu sprzętowego nikt nam nie da tak ot po prostu.

ja tam koledze pozycze jesli jest w potrzebie ,rzadko ale zdarza sie ...

Ale nie skopiujesz... chyba

A co do, jak to się ładnie określa, meritum sprawy: spośród produktów NI najlepiej zapoznałem się z Kontaktem (Kontakt II niestety jeszcze nie kupiłem, ani nawet nie używałem) i jestem pod dużym wrażeniem możliwości tego instrumentu, wygody i szybkości pracy oraz jakości brzmienia, jaką oferuje. Natomiast subiektywnie postrzegam ten sampler jako pozbawiony własnej charakterystyki brzmieniowej.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 01 cze 2006, 00:54

......Ja ostatnio zastanawiałem się co kupić - Drumkit From Hell 2 czy Battery2.

Teraz wiem - biorę Battery 2.

Ściągnąłem obydwie scrackowane wersje programów (już skasowałem - żeby nie było) i jednak DO RAPU wg mnie bardziej nadaje się Battery 2.

Kilka powodow z brzegu:

> nie potrzebuję aż tak realistycznie brzmiącej perkusji jak w Drumkit From Hell 2,

> mniejsze wymagania odnośnie pamięci (mam 1GB RAM'u i Drumkit From Hell 2 non stop się zacinał),

> do Rapu przydadzą mi się czasami również "syntetyczne" bębny, Rzadziej, ale jednak.

> wydaje mi się, że Battery jest idealnym rozwiązaniem, jeśli ktoś posiada pady perkusyjne - w moim przypadku - może za jakiś czas.

Wnioski: Wszystko zależy od rodzaju Muzyki, jaką chcemy robić.

Pewnie, bardzo dobry wybór. Zresztą akustyczne rzeczy też da się zrobić na Battery 2. Są tam fajne sample perkusji akustycznej i brzmią realistycznie. A że nie ma możliwości takich ingerencji jak w BDF, to przecież nieszkodzi. Nie wszystkim jest to potrzebne...

Jest Synthetic Drums 2, to pewnie Studio Drums 2 już robią... :)...

pomysl o Guru - f-ma fxpansion

ODPOWIEDZ