Polskie strony o budowie syntezatorów?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
csdis
Re: Polskie strony o budowie syntezatorów?

Post autor: csdis » środa 31 maja 2006, 00:45

......

Witam. Czy próbaowałes robić ten sprzęcik z tej strony? Właśnie próbuje go zmontować ale mam jedno pytanko - w spisie nie ma jednego rezystora, który występuje na schemacie... nie wiem co zrobić....

Niestety nie

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » piątek 02 cze 2006, 11:42

.........

Witam. Czy próbaowałes robić ten sprzęcik z tej strony? Właśnie próbuje go zmontować ale mam jedno pytanko - w spisie nie ma jednego rezystora, który występuje na schemacie... nie wiem co zrobić....

Niestety nie

...

A może ktoś oprócz mnie próbuje budować "ruska"?Problem jest w tym że chcę sobie zamówić w sklepie elementy i teraz nie wiem jakie bo jak wpisuję do wyszukiwarki rezystory 82r to mi klika różnych wyskakuje np.metalizowany,drutowy,węglowy.Domyslam się że to ma być weglowy al jaki 1/4W 5% czy 5%0.5W?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 02 cze 2006, 17:03

A może ktoś oprócz mnie próbuje budować "ruska"?Problem jest w tym że chcę sobie zamówić w sklepie elementy i teraz nie wiem jakie bo jak wpisuję do wyszukiwarki rezystory 82r to mi klika różnych wyskakuje np.metalizowany,drutowy,węglowy.Domyslam się że to ma być weglowy al jaki 1/4W 5% czy 5%0.5W?...
Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Rezystory mogą być węglowe, mogą być metalizowane (lepsze, ale w tym zastosowaniu różnica niezauważalna). Tolerancja 5% jest zupełnie akceptowalna. Moc wpływa na wielkość rezystora, do układów takich jak ten spokojnie możesz używać 0,25W lub nawet 0,125W, ale jeśli akurat dostaniesz tylko 0,5W to nic się nie stanie. Przy okazji - zaopatrz się w tabelkę lub "aparacik" do odczytywania kodu kolorowych pasków, bo współczesne rezystory (zwłaszcza te najmniejsze) są głównie tak oznaczane.

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » piątek 02 cze 2006, 18:32

Z tymi rezystorami 82r to jest chyba jakiś błąd. Tak małymi wartościami trudno było by zestroić to. Takie rezystory stosuje sie najczęściej na wyjscia mocy np. wzmacniaczy . No i są bardzo duże. Oczywiscie można też kupić o małej mocy . Moim zdaniem tam raczej pasowały by 8,2K.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 02 cze 2006, 18:51

...Z tymi rezystorami 82r to jest chyba jakiś błąd. Tak małymi wartościami trudno było by zestroić to. Takie rezystory stosuje sie najczęściej na wyjscia mocy np. wzmacniaczy . No i są bardzo duże. Oczywiscie można też kupić o małej mocy . Moim zdaniem tam raczej pasowały by 8,2K.
Nie masz racji. Tak mała wartość tych rezystorów wynika z tego, że zestyki klawiatury pełną podwójną funkcję - z jednej strony kluczują odpowiednie napięcie na wejście układu pamięci analogowej (C1+U1A+C2+U1B), ale z drugiej strony wyzwalają układ obwiedni, który musi wykryć moment przyciśnięcia klawisza, a to jest możliwe tylko wtedy, gdy punkt pomiędzy C7 a R15 zostanie zwarty do masy przez małą rezystancję. Ten detektor wciśniętego klawisza jest tu bardzo niekonwencjonalny: bramki U4A+U4B tworzą generator impulsów, który odpowiednio często doładowuje kondensator C9 (poprzez C8 i D2), a ten kondesator wciąż się rozładowuje przez R16. Jeśli nowe impulsy wciąż nadchodzą, to kondensator nie zdąża się rozładować i bramka U4C ma na wejściu poziom wysoki a na wyjściu niski i nie wyzwala generatorów obwiedni, jeśli jednak impulsy przestaną napływać (bo wspomniany węzeł pomiędzy C7 a R15 zostanie zwarty do masy przez jeden z odczepów drabinki n x 82R) to wtedy nastąpi wyzwolenie obwiedni.
Zatem te rezystory muszą mieć małą wartość, bo inaczej mechanizm nie zadziała. Nie ma natomiast obawy, że popłynie przez nie duży prąd, bo są zasilane ze źródła prądowego Q1+Q2, które ustala wartość tego prądu na około 1,13mA.

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » piątek 02 cze 2006, 21:25

Chodzi mi o to ze przy tak małych wartościach rezystora trudno będzie zestroić ten instrument, bo chyba nie ma mniejszych rezystorów od jednego oma, a po drugie przy takich niskich wartościach wpływ zaczyna mieć nawet długość połączenia między tymi rezystorami.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 02 cze 2006, 22:08

...Chodzi mi o to ze przy tak małych wartościach rezystora trudno będzie zestroić ten instrument, bo chyba nie ma mniejszych rezystorów od jednego oma, a po drugie przy takich niskich wartościach wpływ zaczyna mieć nawet długość połączenia między tymi rezystorami.
Tutaj też się nie zgadzam. Wszystkie rezystory w drabince są jednakowe i nie ma problemu skali przy strojeniu. Drabinka dostarcza szeregu napięć w równych odstępach woltowych, które są następnie konwertowane na skalę wykładniczą przy sterowaniu oscylatorem VCO. Długość połączenia między tymi rezystorami jest całkowicie bez znaczenia, bowiem rezystancja takiego odcinka to (przy połączeniu lutowanym i miedzianych ścieżkach płytki drukowanej) jest poniżej 0.1 Ohma, czyli i tak wszystko zginie w 5% rozrzucie wartości wynikającym z tolerancji elementów. Odchyłki np. 5% wartości tych rezystorów spowodują odchyłkę stroju poszczególnych klawiszy o 5% półtonu czyli 5 centów. W przypadku instrumentu jednogłosowego takiego jak ten taka dokładność jest więcej niż zadowalająca, ale jak ktoś ma obawy to zawsze można wziąć rezystory 1%.

Niejeden taki układ z drabinką zbudowałem i wiem z doświadczenia, że to się świetnie sprawdza w praktyce.

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » piątek 02 cze 2006, 22:26

...Z tymi rezystorami 82r to jest chyba jakiś błąd. Tak małymi wartościami trudno było by zestroić to. Takie rezystory stosuje sie najczęściej na wyjscia mocy np. wzmacniaczy . No i są bardzo duże. Oczywiscie można też kupić o małej mocy . Moim zdaniem tam raczej pasowały by 8,2K.
...
82R to jest 82 ohmy, wielkość wcale nia taka mała; poniżej ohma, czyli 0,82 miałby oznaczenie R82 .

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » piątek 02 cze 2006, 22:27

Zastanawiam się też , patrząc na ten schemat , jaki jest sens stosować analogowe sterowanie cyfrowego generatora VCO, przecież to bezsensu. Lepiej sterować cyfrowo sterowany generator analogowy , używając przetwornika DAC, dzieki temu mozemy zyskać także w prosty sposób sterowanie midi .

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 02 cze 2006, 22:36

...Zastanawiam się też , patrząc na ten schemat , jaki jest sens stosować analogowe sterowanie cyfrowego generatora VCO, przecież to bezsensu. Lepiej sterować cyfrowo sterowany generator analogowy , używając przetwornika DAC, dzieki temu mozemy zyskać także w prosty sposób sterowanie midi .
Ten oscylator jest jak najbardziej analogowy, a nie cyfrowy, zresztą nie ma czegoś takiego jak cyfrowy VCO. Oscylator jest zbudowany z tranzytorów Q3, Q4, kondensatora C4 i bramek U2A i U2B, które tworzą tutaj analogowy przerzutnik Shmitta.

ODPOWIEDZ