Czy tylko u mnie strona EiS otwiera się wolno

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
preceli
Re: Czy tylko u mnie strona EiS otwiera się wolno

Post autor: preceli » wtorek 30 maja 2006, 10:48

...Chyba panowie z E&S cos poprawili , bo strona smiga jak Smigłowiec:)...

Zapewnie zoptymalizowali kod po to tylko, aby za chwilę go rozoptymalizować . I znów będzie o czym pisać
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 30 maja 2006, 16:31

...Chyba panowie z E&S cos poprawili , bo strona smiga jak Smigłowiec:)...

Chyba jednak nie wiele , raz na jakis czas zdazy sie ze troche szybciej podskoczy :)

richtig

Post autor: richtig » wtorek 30 maja 2006, 17:21

Chyba jednak nie wiele , raz na jakis czas zdazy sie ze troche szybciej podskoczy :) ...

Pewnie skacze z radości, że jej kod jest właśnie optymalizowany :)
[addsig]
www.myspace.com/pchelki

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 maja 2006, 18:55

Sam już nie wiem czy to jakieś fatum, czy prawidłowość

Cóż, jak już (systematycznie wręcz) co roku chciałbym podać kilka faktów i odnieść się też do kilku opinii:

- jak słusznie już zauważył i podlinkował kolega Preceli nie posiadamy własnego serwera, czyli korzystamy z usług providera;

- nasz serwis oparty jest na licencjonowanej wersji PHP Nuke. A ciężko tego nie zauważyć spoglądając choćby na META NAME="GENERATOR" w kodzie strony. Tu bardzo dziwię się koledze Netes, który tak wiele napisał o optymalizacjach, bez zastanowienia przestarzałych kodach..., iż tego akurat nie zauważył, gubiąc się przy tym w domysłach odnośnie samego engine. Tu też dzięki za uwagi w temacie "na co warto wydawać pieniądze". Hmm... ;

- sam kod podlegał tak wielu modyfikacjom i optymalizacjom, iż tak naprawdę sam już nie wiem czy wspomniany wpis jeszcze mu się należy, tym bardziej, iż nie jesteśmy do niego zobligowani;

- nie bardzo potrafię sobie uzmysłowić na jakiej zasadzie można wypowiadać się o optymalizacji kodu strony w przypadku gdy owa generowana jest po stronie serwera. Toż do tego trzeba mieć wgląd w kod, który taką akcję generuje i ew. to jego optymalizować. Po wynikach raczej nie poznasz;

- z założenia wygląd serwisu ma być stylizowany na mikser audio, a nad czym prace jeszcze trwają. Oczywiście, jednym może się to spodobać, innym nie. Póki co, tych pierwszych mamy znacznie, znacznie więcej. Zarejestrowani "ortodoksi" zawsze mogą zmienić wygląd serwisu na wcześniejszy w opcjach Twoje Info -> Wybierz motyw. Ot, to taki nasz wentyl bezpieczeństwa ;

- rzeczywiście, ostatnio serwis nam się, hmm... troszkę przycinał :-(. Jak słusznie zauważyła ula ostatnio ruch w necie dał popalić niejednemu providerowi. A i nasz też nie odstawał w tym temacie . Jakby tego było mało, nadeszła jeszcze niespotykana od kilku miesięcy szarańcza wszelakiego spamu.

Wnioski:

- ponieważ nasze usytuowanie, a co za tym idzie infrastruktura (głównie przepustowość) sieci nie pozwala nam (póki co) na prowadzenie własnych serwerów pozostajemy przy obecnym providerze;

- już w połowie czerwca znajdziemy się na serwerach dedykowanych, czyli tylko i wyłącznie do naszej dyspozycji;

- proszę także wnikliwie przyjrzeć się konfiguracjom swych przeglądarek i łącz, w wielu przypadkach można przez to zdziałać wręcz cuda ;

- jak już wspomniałem w podanym przez Preceli temacie nasz serwis ma admina oraz moderatorów. I bardzo proszę do nich to bezpośrednio udawać się z problemami odnośnie jego funkcjonowania. Mailowo, telefonicznie, faksowo czy osobiście - to nie ma żadnego znaczenia, bo zawsze pomogą;

- zamykam temat!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Zablokowany