2 rdzenie a Cubase SX3

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
sebastiancwik
2 rdzenie a Cubase SX3

Post autor: sebastiancwik » wtorek 30 maja 2006, 14:47

Witam.

Zakupiłem niedawno nowy komputer głównie z myślą o tworzeniu muzyki. Zaopatrzylem sie w dwurdzeniowy procesor P4 630+ 3Ghz z 2MB cache. Ma on dwa rdzenie... i tu pojawia sie kłopot, a mianowicie

cubase jak zauważylem wykorzystuje tylko połowe mocy tego procesora (nie widzi drugiego rdzenia?). Wcześniej posiadałem Athlona 1.8Xp który miał 1,5 GHz taktowanie. A teraz wychodzi na to, ze dalej mam to samo, bo na jeden rdzeń przypada 1,5GHz tak wnioskuje.

I co teraz? Wymienić proca? może da sie gdzieś włączyć jakąs obsługe tego proca? Moze jest jakis patch?

Hmm... :( szukam info ale jak narazie nic nie znalazłem

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: 2 rdzenie a Cubase SX3

Post autor: szkudlik » wtorek 30 maja 2006, 15:14

cubase jak zauważylem wykorzystuje tylko połowe mocy tego procesora

Tzw. procesor dwurdzeniowy to nic innego tylko DWA całkowicie niezależne procesory w jednym chipie.

To znaczy ze Cubase, przystosowany do pracy na JEDNYM procku, wykorzystuje 100% mocy procesora. JEDNEGO procesora. I niestety nie ma co liczyć na zmianę tego za pomocą patha - wymagałoby to najprawdopobniej poważnych zmian w silniku Cubase SX.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 30 maja 2006, 15:18

dwurdzeniowy procesor P4 630+ 3Ghz z 2MB cache. (...)na jeden rdzeń przypada 1,5GHz tak wnioskuje.

Nie, tu są 2 procesory każdy taktowany zegarem 3GHz. Cubase więc pracuje na jednym z nich, czyli tak jakby działał na jednym procku 3GHz.
[addsig]

sebastiancwik

Post autor: sebastiancwik » wtorek 30 maja 2006, 15:22

bauhaha :) czyli mam 6GHz w kompie?

Wsumie właśnie mnie to zastanawiało, bo w menedrzerze urządzeń wykrywa dwa CPU po 3Ghz :)

Dzwiny ten procesor 8)... i dalej mnie to zastanawia...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 30 maja 2006, 15:42

...bauhaha :) czyli mam 6GHz w kompie?

Nie, masz dwa procesory po 3GHz, a to - jak masz okazję się przekonać na przykładzie Cubase - BARDZO duża różnica

Przykład: jeden robotnik wykopie rów w czasie 1 dnia. W jakim czasie zrobi to dwu robotników (o ile nie pójdą na piwo?) Odp: pół dnia

ALE jeden komputer zrobi zadanie w godzinę. W jakim czasie zrobią to dwa stojące obok siebie komputery? Też w godzinę.

Podobnie dwa procesory. Jeżeli program nie jest napisany wielowątkowo, czyli nie ma w nim wielu zadań które mogą się wykonywać niezależnie, to drugi procesor nic nie pomoże, będzie bezczynnie czekał aż pierwszy skończy zadanie. Jeżeli jednak uruchomisz 2 programy jednocześnie no to co innego!

Z całą pewnością mozna stworzyć nowy silnik dla Cubase tak, żeby zadania jakie musi wykonać rozbić do kilku niezależnie wykonywanych podzadań i te rozdzielić pomiędzy procesory. I najprawdopodobniej będzie to główne ulepszenie w Cubase4 Niestety zagadnienie skalowalności na kilka procesorów jest bardzo skomplikowane i niejedna praca doktorska na ten temat już powstała... a zrobić to naprawdę optymalnie jest w zasadzie niemożliwe. Najprawdopodbniej dodanie drugiego procesora może przyspieszyc sekwencer typu Cubase o 60 do 70%

[addsig]

amis

Post autor: amis » wtorek 30 maja 2006, 15:43

czy na pewno? a to http://www.steinberg.net/547_1.html i to w 15 linijce tabelki? http://www.steinberg.net/552_1.html
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 30 maja 2006, 15:45

Dwa rdzenie to tylko początek zabawy. Szykują sie procesory czterordzeniowe. Jednak aplikacje ktore beda wykorzystywały taka możliowść muszą być praktycznie od nowa pisane. NIe bedzie to takie łatwe i szybkie. Programiści muszą sie jeszcze uporac z wejściem 64 bitowe procesory. Podejrzewam że to bedzie jednym z głównych celów nowych wersji programów. Poki co kupiłeś proca na wyrost. Jak zrobią obsluge wieloprocesorową to pewnie standardem bedą już czterordzeniowe procesory w tej samej cenie.

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » wtorek 30 maja 2006, 17:20

Dlatego ja się przerzuciłem na pentium III i wszystko co potrzeba mi chodzi ;).

W dodatku cicho.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 30 maja 2006, 17:25

Tzw. procesor dwurdzeniowy to nic innego tylko DWA całkowicie niezależne procesory w jednym chipie.

To znaczy ze Cubase, przystosowany do pracy na JEDNYM procku, wykorzystuje 100% mocy procesora. JEDNEGO procesora. I niestety nie ma co liczyć na zmianę tego za pomocą patha - wymagałoby to najprawdopobniej poważnych zmian w silniku Cubase SX.

...

No niezupelnie. Taki Widows XP Home Edition, ktory z definicji nie widzi wiecej niz 2 fizycznych procesorow, widzi pojedynczy procesor z dwoma rdzeniami. Roznic jest wiecej i to na nizszym poziomie. M. in. komunikacja miedzy dwoma rdzeniami w tej samej obudowie w okreslonych przypadkach jest wydajniejsza niz dwoch fizycznych procesorow.

Co wiecej, SX3 z powodzeniem obsluguje (i to b. wydajnie) procesory dwurdzeniowe. 3/4 ludzi na forum Steinberga uzywa dwukorowcow (akurat AMD, bowiem AMD teraz nosi (chwilowo) paleczke pierwszenstwa).

Sam posiadam taki zestaw i musze przyznac, ze spisuje sie znakomicie.

Pytanie do autora watku:

Ktory procesor tak naprawde posiadasz, bo nie ma takiego 630 w dwucorowych. Jest 830 (2 x 1MB cache) i 930 (2 x 2MB cache). 630 to procesor z jednym rdzeniem, faktycznie ma 3 GHz...

Hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 30 maja 2006, 19:22

...Dwa rdzenie to tylko początek zabawy. Szykują sie procesory czterordzeniowe. Jednak aplikacje ktore beda wykorzystywały taka możliowść muszą być praktycznie od nowa pisane. NIe bedzie to takie łatwe i szybkie. Programiści muszą sie jeszcze uporac z wejściem 64 bitowe procesory. Podejrzewam że to bedzie jednym z głównych celów nowych wersji programów. Poki co kupiłeś proca na wyrost. Jak zrobią obsluge wieloprocesorową to pewnie standardem bedą już czterordzeniowe procesory w tej samej cenie. ...

Procesory czterordzeniowe juz sa faktem. Osmiordzeniowe beda lada moment. Obsluga procesorow nie nalezy do aplikacji tylko systemu operacyjnego. Aplikacje co najwyzej mozna napisac wielowatkowo (i w dodatku madrze) i w tym momencie nie ma znaczenia czy procesor ma 2, 4 czy 8 rdzeni, a zatem juz dzisiejsze aplikacje sa w stanie czerpac z technologii wielordzeniowej (wystarczy latka na system operacyjny).

Fakt jest taki, ze ceny spadaja zawsze i trudno znalezc jest ten wlasciwy moment, kiedy najlepiej cos kupic, a kolejnej (duzej) obnizki cen dzisiejszych procesorow nalezy spodziewac sie kolo wrzesnia kiedy to Intel wypusci cos nowego na rynek. Uzasadnieniem zakupu dwucorowca jest bardzo wydajna praca w SX3, ale trzeba miec dwucorowca, a nie jednocorowca...

Hubi

ODPOWIEDZ