Polskie strony o budowie syntezatorów?
Wielkie dzieki za tą stronkę - właśnie wytrawiam płytkę :)...
O to świetnie...jestem ciekaw jak ten noise maker zabrzmi?
O to świetnie...jestem ciekaw jak ten noise maker zabrzmi?
Re: Polskie strony o budowie syntezatorów?
Tam nie ma zestyków.
najlepiej gdybyś kupił stare i zdezelowane organy typu "szafka", są tam dwie
klawiatury i mają typowe "drutowe" zestyki, często mają też drugi ich zestaw,
co przyda się później. Jest tego teraz dużo przywożonego z Niemiec. Ceny od
50, do 250 w zależości od zdezelowania. na przykład:
http://www.allegro.pl/
Tylko zobacz żebyś nie kupił nowszego gatunku z gumkami bo się nie przydadzą.
[Post edytowany przez Admina w dniu 29/05/2006]...
A nie lepiej byłoby zastosowac w tym syncie midi i podłączyć pod niego dowolną klawiaturę.???
Odpalilem stronke na temat budowy syntezatorów i nie tylko. Serdecznie zapraszam. Ooczywiscie to dopiero poczatki wiec za duzo tam jeszcze nie znajdziesz ale na biezaco ją aktualizuje. Tutaj

www.syntezatory.net - portal miłośników syntezatorów analogowych (i nie tylko)
Gdybym chciał wykorzystać VCO LFO i VCA do triggerów perkusyjnych pomoże mi ktoś w zmianie układu klawiatury na układ do sterowania triggerami? Kilka wejść z regulowanym oporem zamiast styków klawiszy, ale podejrzewam że przy wejściu powinno być jakieś wzmocnienie sygnału pochodzącego z triggera z przetwornikiem piezoelektrycznym
pozdrowienia
pozdrowienia
drummer
...Gdybym chciał wykorzystać VCO LFO i VCA do triggerów perkusyjnych pomoże mi ktoś w zmianie układu klawiatury na układ do sterowania triggerami? Kilka wejść z regulowanym oporem zamiast styków klawiszy, ale podejrzewam że przy wejściu powinno być jakieś wzmocnienie sygnału pochodzącego z triggera z przetwornikiem piezoelektrycznym
pozdrowienia...
Jak dobrze rozumiem chodzi ci o trigger finger. Triggery dostepne w sklepach mają MIDI OUT, wiec moze lepiej zrobic moduł MIDI2CV i nie cyrtolić sie z budową triggera. Schematy mogę podesłać. Nie wiem jak to będzie z dynamiką padów ale nie powinno być problemu. No chyba, że sam chcesz zbudować trigger to pomyslę nad czymś.
pozdrowienia...
Jak dobrze rozumiem chodzi ci o trigger finger. Triggery dostepne w sklepach mają MIDI OUT, wiec moze lepiej zrobic moduł MIDI2CV i nie cyrtolić sie z budową triggera. Schematy mogę podesłać. Nie wiem jak to będzie z dynamiką padów ale nie powinno być problemu. No chyba, że sam chcesz zbudować trigger to pomyslę nad czymś.
Jak dobrze rozumiem chodzi ci o trigger finger. Triggery dostepne w sklepach mają MIDI OUT, wiec moze lepiej zrobic moduł MIDI2CV i nie cyrtolić sie z budową triggera. Schematy mogę podesłać. Nie wiem jak to będzie z dynamiką padów ale nie powinno być problemu. No chyba, że sam chcesz zbudować trigger to pomyslę nad czymś....
Triggery zbudowałem i będę budował sam. Mógłbym sterować przez moduł, ale nie wiem czy z MIDI2CV sobie poradzę! W schemacie podanym przez jarekz można chyba łatwo zmodyfikować układ klawiatury, tj w miejscu styku wstawić gniazdo i coś - tylko jeszcze nie wiem co:)
pozdrawiam
Triggery zbudowałem i będę budował sam. Mógłbym sterować przez moduł, ale nie wiem czy z MIDI2CV sobie poradzę! W schemacie podanym przez jarekz można chyba łatwo zmodyfikować układ klawiatury, tj w miejscu styku wstawić gniazdo i coś - tylko jeszcze nie wiem co:)
pozdrawiam
drummer
...Jak dobrze rozumiem chodzi ci o trigger finger. Triggery dostepne w sklepach mają MIDI OUT, wiec moze lepiej zrobic moduł MIDI2CV i nie cyrtolić sie z budową triggera. Schematy mogę podesłać. Nie wiem jak to będzie z dynamiką padów ale nie powinno być problemu. No chyba, że sam chcesz zbudować trigger to pomyslę nad czymś....
pozdrawiam...
Moze coś takiego TU?
pozdrawiam...
Moze coś takiego TU?
Moze coś takiego TU?...
Może tak:
*Rezygnujemy z dynamiki
*Dobieramy zamiast rezystorów dla całej oktawy potencjometr
*Do każdej oktawy wejście z regulowanym wzmocnieniem
i tak jeśli miało by być 4 oktawy to tak naprawdę przerabiamy to na 4 wejścia dla triggerów, gdzie każde wejście ma 2 potencjimetry: czułość wejścia i częstotliwość
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale wtedy zamiast styku włączamy piezoelektryka w szeregu z regulowanym wzmocnieniem
Może tak:
*Rezygnujemy z dynamiki
*Dobieramy zamiast rezystorów dla całej oktawy potencjometr
*Do każdej oktawy wejście z regulowanym wzmocnieniem
i tak jeśli miało by być 4 oktawy to tak naprawdę przerabiamy to na 4 wejścia dla triggerów, gdzie każde wejście ma 2 potencjimetry: czułość wejścia i częstotliwość
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale wtedy zamiast styku włączamy piezoelektryka w szeregu z regulowanym wzmocnieniem
drummer
...
Witam. Czy próbaowałes robić ten sprzęcik z tej strony? Właśnie próbuje go zmontować ale mam jedno pytanko - w spisie nie ma jednego rezystora, który występuje na schemacie... nie wiem co zrobić.
[Post edytowany przez Admina w dniu 31/05/2006]
Witam. Czy próbaowałes robić ten sprzęcik z tej strony? Właśnie próbuje go zmontować ale mam jedno pytanko - w spisie nie ma jednego rezystora, który występuje na schemacie... nie wiem co zrobić.
[Post edytowany przez Admina w dniu 31/05/2006]
Hmmm, ja całkiem niedawno to sobie składałem i śmiga aż miło :) i nie brakowało mi niczego
PS. Robiłem ze schematu Lorenzo

PS. Robiłem ze schematu Lorenzo