Jak rozpoznać podróbę Shure SM57

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Damien
Jak rozpoznać podróbę Shure SM57

Post autor: Damien » poniedziałek 29 maja 2006, 14:41

Szykuję sie do zakupu tego mikrofonu. mam okazje zakupić go w bardzo okazyjnej cenie i to budzi moje wątpliwości. Koles mówi że kupił kilka sztuk w Angli (mikrofony są made in mexico). PO czym rozpoznac że to oryginał. Ma ktos z Was w 100% oryginalnego? możecie go pomierzyć, czy coś. Czytałem już artykuł na temat podróbek sm58, wieć wiem że wymiary się nie zgadzają, ale co jeszcze?

Awatar użytkownika
fatman

Re: Jak rozpoznać podróbę Shure SM57

Post autor: fatman » poniedziałek 29 maja 2006, 14:46

Bylo o tym doslownie ze 3 moze 5 dni temu wiec zapraszam do wyszukiwarki, orginaly maja inne logo i troche inny ksztalt oraz inna wage, poszukaj, na tym forum jest o tym masa postow!

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 29 maja 2006, 15:11

...Bylo o tym doslownie ze 3 moze 5 dni temu wiec zapraszam do wyszukiwarki, orginaly maja inne logo i troche inny ksztalt oraz inna wage, poszukaj, na tym forum jest o tym masa postow!...

Śledze to forum codziennie i nie zauważyłem. W wyszukiwarce nie ma niczego, chyba że baza się im sypie?. W necie kilka artykułów jest ale wyłącznie o sm58

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 29 maja 2006, 15:23

...Bylo o tym doslownie ze 3 moze 5 dni temu wiec zapraszam do wyszukiwarki, orginaly maja inne logo i troche inny ksztalt oraz inna wage, poszukaj, na tym forum jest o tym masa postow!...

www.polsound.pl/

z jedną różnicą - mam dwa na 100% originalne SM58 (radiowego i ręczneg) mają on czarny gwint i naklejkę na wkładce Że są oryginalne to wiem bo mam uszy Poza tym cała reszta (wymiary korpusu, elastyczny umocowanie wkładki) jest OK

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » poniedziałek 29 maja 2006, 15:56

mam dwa na 100% originalne SM58 (radiowego i ręczneg) mają on czarny gwint i naklejkę na wkładce Że są oryginalne to wiem bo mam uszy Poza tym cała reszta (wymiary korpusu, elastyczny umocowanie wkładki) jest OK

...

Muszę Cie zmartwic ale nie masz ryginalnych sm58. Shure nigdy nie wypuścił na rynek sm58 z czarnym gwintem i nalepką. A to że brzmia dobrze to poprostu masz szczęście. Ciekawe tylko czy za kilka lat też bedą tak brzmieć albo np. po upadku.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 29 maja 2006, 16:25

... mam dwa na 100% originalne SM58 (radiowego i ręczneg) mają on czarny gwint i naklejkę na wkładce Że są oryginalne to wiem bo mam uszy Poza tym cała reszta (wymiary korpusu, elastyczny umocowanie wkładki) jest OK

...

Muszę Cie zmartwic ale nie masz ryginalnych sm58. Shure nigdy nie wypuścił na rynek sm58 z czarnym gwintem i nalepką. A to że brzmia dobrze to poprostu masz szczęście. Ciekawe tylko czy za kilka lat też bedą tak brzmieć albo np. po upadku....

Czyżby to miało świadczyć, że słyszymy również oczami???

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » poniedziałek 29 maja 2006, 17:09

to teraz mikrofony tez podrabiają

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 29 maja 2006, 21:47

Muszę Cie zmartwic ale nie masz ryginalnych sm58. Shure nigdy nie wypuścił na rynek sm58 z czarnym gwintem i nalepką.

Wiesz, chyba jednak nie masz racji bo te majki raz że są stare, przynajmniej ten przewodowy kupiony jest całe lata temu gdy o tych podróbkach nikt jeszcze nie słyszał, dwa że zgadza się cała reszta detali, trzy że nie słyszałem o podróbkach serii bezprzewodowych. Cztery, że znam SM58 z różnych miejsc i wiem jak brzmi oryginał, pięć że ten stary jest tak poobijany że podróba już dawno by wysiadła

Czy ma ktoś link do oficjalnej infromacji od Shure'a na ten temat? Guglając po "SM58 Genuine", "SM58 Fake" itd. oraz przeszukując strony Shure dostaję tylko informację że podróbki są, Shure zabezpiecza się przed nimi za pomocą hologramów na pudełku, ale szczegóły podróbek to chyba tylko Polsound podaje... trochę to podejrzane.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Damien

Post autor: Damien » wtorek 30 maja 2006, 13:20

Poprosiłem gościa aby dokładnie go pomierzył. Okzauje się że wymiary są co do milimetra zgodne z podawanymi przez producenta.

http://damien.neostrada.pl/2.jpg

Resze także pomierzył i wszytko gra.

Gorzej niestety z wagą. Producent podaje 284 g. BYc może waga jest niedokładna ale wskazuje 250 g. Czy mam sie czegoś obawiac przy ewentualnym kupnie? Nurtuje mnie jeszcze ta nalepka na główce

mikrofonu - http://damien.neostrada.pl/1.jpg

Prosze o opinie.

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 30 maja 2006, 19:56

... Nurtuje mnie jeszcze ta nalepka na główce

mikrofonu....

Nie przejmuj się. Z ciekawości obejrzałem wszystkie SM'y, do których mam dostęp i ANI JEDEN nie miał żadniej naklejki na wkładce, a gwint był w kolorze metalu. Wszystkie są na 100% oryginalne - z Polsoundu.

ODPOWIEDZ