Eksperymenty na magnetofonach szpulowych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
havier3
Eksperymenty na magnetofonach szpulowych

Post autor: havier3 » niedziela 28 maja 2006, 14:11

Witam. Czy ktos może mi wyjaśnic co dokładnie oznacza "muzyka zrobiona na taśmach"? Dostałem ostatnio płytkę "The Loop Orchestra", w całości zrobioną na "real-to-real tape machines". Po wpisaniu hasła do wyszukiwarki wyświetliły mi sie strony z Revoxami, Studerami itp...oraz mocno zakręcone instrukcje jak ciąc, stawiac markery na taśmie jakąś kredką Chinagraph... efekt jest zabójczy i chciałbym poexperymentowac ale nie wiem jak się do tego zabrac. Czy ktoś może sie orientuje?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Eksperymenty na magnetofonach szpulowych

Post autor: JoachimK » niedziela 28 maja 2006, 14:19

...oraz mocno zakręcone instrukcje jak ciąc, stawiac markery na taśmie jakąś kredką Chinagraph... efekt jest zabójczy i chciałbym poexperymentowac ale nie wiem jak się do tego zabrac. Czy ktoś może sie orientuje?...

Biala miekka kredka - obracajac recznie talerze tasmy w trybie edit (czyli tasma naciagnieta na glowicy) szukasz punktu montazu (najlatwiej na stopie itp. dzwiekach, bo dobrze slychac), zaznaczasz kredka, no o CIACH tasme (oczywiscie wylacznie ukosnie musi isc noz, jak masz wprawe mozesz przecinac rozmagnesowanymi nozyczkami, ale zdecydowanie lepiej ciac i kleic w specjalnym rowku prowadzacym, ktory powinien byc w magnetofonie)

Z innych prostych i slynnych trickow z tasma to oczywiscie delay i flanger
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » niedziela 28 maja 2006, 14:40

...http://csunix1.lvc.edu/~snyder/em/mc.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Schaeffer

...

Czy próbowałeś robic takie rzeczy na szpulowcu? Czy jestes w stanie troche o tym opowiedziec? A tak wogóle to czym sie tasmy klei? Klejem? Czy może jakąś sprcjalna tasmą?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 28 maja 2006, 14:52

A tak wogóle to czym sie tasmy klei? Klejem? Czy może jakąś sprcjalna tasmą?...

To sa specjalne sklejki o szerokosci identycznej jak tasma, anwiniete na szpuli jak zwykla tasma klejaca
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » niedziela 28 maja 2006, 14:53

Czy próbowałeś robic takie rzeczy na szpulowcu? Czy jestes w stanie troche o tym opowiedziec? A tak wogóle to czym sie tasmy klei? Klejem? Czy może jakąś sprcjalna tasmą?...

Takie rzeczy można robić TYLKO na magnetofonach szpulowych, najlepiej takich, które są do tego przystosowane (o czym pisał powyżej jeden z kolegów) i umożliwiają precyzyjny przesuw taśmy i cięcie. Co do klejenia, to spotykałem się zarówno z wykorzystaniem taśmy klejącej jak i kleju (nie wiem, któa metoda jest bardziej "pro"). Warto też posiadać mosiężne nożyczki, które nie magnesują taśmy.

W dobie dostępności cyfrowej edycji nieliniowej tego rodzaju eksperymenty z cięciem i klejeniem taśmy mają wartość głównie edukacyjną, jakkolwiek istnieje zbiór utworów muzyki współczesnej określanych jako prace "na taśmę".

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 28 maja 2006, 18:34

wydaje mi się, że dziś utwory "na taśmę i np.fortepian" w muzyce współczesnej oznacza po prostu puszczenie zmontowanego wcześniej materiału (komputerowo)i dogrywanie do tego na instrumencie(-tach). Nazwa pozostała historyczna.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 28 maja 2006, 22:35

...Witam. Czy ktos może mi wyjaśnic co dokładnie oznacza "muzyka zrobiona na taśmach"? Dostałem ostatnio płytkę "The Loop Orchestra", w całości zrobioną na "real-to-real tape machines". Po wpisaniu hasła do wyszukiwarki wyświetliły mi sie strony z Revoxami, Studerami itp...oraz mocno zakręcone instrukcje jak ciąc, stawiac markery na taśmie jakąś kredką Chinagraph... efekt jest zabójczy i chciałbym poexperymentowac ale nie wiem jak się do tego zabrac. Czy ktoś może sie orientuje?...

W dobie cyfrowej edycji audio jest to absolutny anachronizm dla samobójców. Tego typu montaż stosowałem w latach 1967-1985, począwszy od amatorskich zabaw na magnetofonach ZRK "Tonette" po profesjonalne zabiegi w studiach Polskiego Radia na maszynach Telefunken. Wartość idei pętli tasmowych jest wyłącznie historyczna i o ograniczonym zastosowaniu.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 29 maja 2006, 00:25

...wydaje mi się, że dziś utwory "na taśmę i np.fortepian" w muzyce współczesnej oznacza po prostu puszczenie zmontowanego wcześniej materiału (komputerowo)i dogrywanie do tego na instrumencie(-tach). Nazwa pozostała historyczna....

Większość utworów "na taśmę" rzeczywiście oznacza po prostu odtworzenie - z akompaniamentem lub bez - spreparowanego materiału, ale nie zawsze tak jest. Bywają ciągle wykonania bazujące np. na pętlach taśmy i innych podobnych sztuczkach (np. przepuszczeniu długiej pętli przez kilka magnetofonów - widziałem parę lat temu genialną instalację bazującą na tym pomyśle).

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » poniedziałek 29 maja 2006, 01:13

Bywają ciągle wykonania bazujące np. na pętlach taśmy i innych podobnych sztuczkach (np. przepuszczeniu długiej pętli przez kilka magnetofonów - widziałem parę lat temu genialną instalację bazującą na tym pomyśle)....

Mógłbyś w skrócie powiedzieć jak ona wyglądała i na czym plegała?

ODPOWIEDZ