...Witam.
Mam pytanko do tych którzy grają koncerty na żywca i uzywaja do tego kompika. Zaczynam grać koncerty - jest to muza experymentalna, elektroniczna, więc potrzebuje do tego kompa. Zastanawia mnie jedno - co muszę muieć żeby grać? Jaki program? Jaki sterownik? Ogólnie jaki rider potrzebuje?
Osobiście chciałbym ominąć odtwarzanie samej muzy, czyli "play" i ściemniam że cos dłubię - chciałbym mieć jakieś 2 -3 gażety, które potrzebne sa do tego i świetnie ze sobą współpracują przy graniu tzw "Live act".
Słyszałem że do takich rzeczy No.1 to Ableton Live - czy to prawda jest, a jesli tak to co on ma w sobie takiego, czego nie ma np. Cubase, Acid lub jakis inny Reason. A jesli rzeczywiście jest naprawdę świetny to czy jest jakiś sprzęcik - sterownik MIDI - który dogaduje sie z Abletonem i można nawet cos poimprowizować. Proszę o podpowiedź i cenne rady. Z góry wielkie dzieki.
...
IMO Ableton to w tej chwili chyba najlepsza opcja do grania na żywo tzw. live actów. Przede wszystkim dlatego że Live pierwotnie służył jako 'odtwarzacz' pętli na żywo i obecna konstrukcja cały czas nawiązuje do tego zastosowania. Nie chciałbym tu porównywac Liva z innymi programami bo z niektórymi nie miałem styczności, a jesli już to tylko w wersji demo), ale z tych kóre wymieniłeś to Cubase jest raczej rasowym, pierwszoligowym sekwencerem, służacym raczej do pracy w studio, Reason natomiast również sprawdzi sie bardziej jako aplikacja do pracy studyjnej niż do grania na żywo. Zresztą, nad zaletami i wadami poszczególnych programów do różnych zastosowań można by tu dyskutować godzinami. Proponuję wizytę na stronce Abletona i wypróbowanie demka Live. Warto:)
Natomiast co do drugiej częsci pytania - jest trochę urządzeń które 'dogadują się' z Live'em. I znowu odsyłam na stronke Abletona - zerknij sobie na ofertę handlową - masz tam kilka opcji kupna programu w połączeniu z róźnymi urządzeniami. Myslę że dla twoich potrzeb spoko opcją byłoby zaopatrzyć się w M-Audio Ozone. W jednym urządzeniu masz sterownik Midi i kartę dźwiękową. Dzieki temu mozesz sterować parametrami Live'a a i zagrać parę ciekawych nutek na żywo też się da. Zresztą podobnych urządzeń jest kilka na rynku, kosztują w granicach 800 - 1000 PLNków i można na nich ukręcić naprawdę fajne live acty.