Jaką końcówkę mocy?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
jaran2
Jaką końcówkę mocy?

Post autor: jaran2 » środa 24 maja 2006, 01:05

Nie znam się za bardzo na końcówkach moc. Czy Crown XLS 602 dobrze chodzi, czy warto kupić. Chciałem go podpiąć pod JBL TR 225. Czy może proponujecie inną końcówkę o tej samej mocy, w podobnym przedziale cenowym (2x600/4ohm) pozdrawiam.
Lubię muzykę, i tego typu pochodne.

Awatar użytkownika
Keyman

Re: Jaką końcówkę mocy?

Post autor: Keyman » środa 24 maja 2006, 07:19

Ja długo grałem na ADS LX 1400 ,Jest niezawodna,mocna i na górkach się sprawdziła.Crown to uznana firma,lech ta seria...Lepiej kup coś sprawdzonego bo to jednak 2x15 chcesz napędzać.

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » środa 24 maja 2006, 09:12

...Nie znam się za bardzo na końcówkach moc. Czy Crown XLS 602 dobrze chodzi, czy warto kupić. Chciałem go podpiąć pod JBL TR 225. Czy może proponujecie inną końcówkę o tej samej mocy, w podobnym przedziale cenowym (2x600/4ohm) pozdrawiam....

ja polecam LD PA 1000!!

to jest najlepszy wzmacniacz w tej półce! szybki prosty bardzo miesisty bass, ceramiczny środeczek i krystaliczna góra, z gwarancja 24miechy!!!!!!

kupiłe sobie ostatnio kilka sztuk!

działaja bez problemowo w naprawde trudnych warunkach!

ads tez jest fajny!

crown to wspaniała firma ale nie w klasie ekonomy. za 2000 biorac pod uwage koszt transportu trudno stwierdzic wysoka trwałość komponentów!

aaaa i odradzam behringerów albo dap audio......

ogólnie wynalazków!
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

jaran2

Post autor: jaran2 » środa 24 maja 2006, 11:14

a co sądzicie o końcówce Smound K-2000, koles chce mi sprzedać używaną za 900, a drugi tego crowna xls 602 za 1000 też jako używany. Tylko ze smound ma 2X700 a crown 2X600. Kurde hehe co tu wybrać.
Lubię muzykę, i tego typu pochodne.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » środa 24 maja 2006, 11:39

...a co sądzicie o końcówce Smound K-2000, koles chce mi sprzedać używaną za 900, a drugi tego crowna xls 602 za 1000 też jako używany. Tylko ze smound ma 2X700 a crown 2X600. Kurde hehe co tu wybrać....

Ten smound to pochodzi ci tak, ze po kilku imprezach poczujesz tylko swond. Ten sprzet wchodził na szerszy rynek mniej wiecej w 1996r i szybko z niego wypadł ze wzgledu na bardzo dużą awaryjność.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 24 maja 2006, 16:12

Witam

Oto fragment opisu wzmacniacza firmy LD:...

# moc 2 x 800W/4 Ohm, 2 x 500W/8 Ohm

# Bridge-mono 1200W/8 Ohm Iważy toto 18,5 kG. Dla porównania

http://www.allegro.pl/

Nie trzeba skończyć wyższej szkoły, aby dopatrzeć sie niematematycznoiści tych danych,przy opisie mocy, i i mała waga, powinna dac do myslenia.

Moim zdaniem jetst to taka sama stajnia jak wymienione Dap-y, czy Behringer-y.

Zapomineć trzeba według mnie o wymienianych wynalazkacz, w szczególności o "swądzie...." i najniższobudżetowym pudełku z buńczuczna nalepką z napisem crown, a zakupić jak tu kolega wspominał ADS-a, lub ELMUZ-a, godne polecenia sa też Hand Box-y i Joly Rogery. Każdy z tych wzmacniaczy spełni Twoje oczekiwania, nawet jeśli pozyskasz je z rynku wtórnego.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » czwartek 25 maja 2006, 09:31

...Witam

Oto fragment opisu wzmacniacza firmy LD:...

# moc 2 x 800W/4 Ohm, 2 x 500W/8 Ohm

# Bridge-mono 1200W/8 Ohm Iważy toto 18,5 kG. Dla porównania

http://www.allegro.pl/

Nie trzeba skończyć wyższej szkoły, aby dopatrzeć sie niematematycznoiści tych danych,przy opisie mocy, i i mała waga, powinna dac do myslenia.

Moim zdaniem jetst to taka sama stajnia jak wymienione Dap-y, czy Behringer-y.

Zapomineć trzeba według mnie o wymienianych wynalazkacz, w szczególności o "swądzie...." i najniższobudżetowym pudełku z buńczuczna nalepką z napisem crown, a zakupić jak tu kolega wspominał ADS-a, lub ELMUZ-a, godne polecenia sa też Hand Box-y i Joly Rogery. Każdy z tych wzmacniaczy spełni Twoje oczekiwania, nawet jeśli pozyskasz je z rynku wtórnego.

jk...

po odliczeniu wagi kompnentów w hand-boxie (obudowa z grubszej blachy i nieco wyzsza) czyli ok 1,5kg, różnica flakowa wynosi ok3kg dodajac ze kocówka atx ma wieksza moc;) jednym słowiem przywożicie mi kilogram obywatela mniej! gdyby tak wszsyce przywozili nam mniej kilogramów było by nas mniej było!

elmuz ADS jest w podobne wadze .

LD NIE MA KILKU UKŁADÓW DODATKOWYCH TZN KROSSOWERA I LIMITERA!, CO SIE DZIEJE Z WAGA???? I DZIE W DÓŁ!!!!

DOKŁADNE PARAMETRY!

http://www.lautsprechershop.de/pa/index.htm?/pa/ldl_amp.htm

MIAŁEM OKAZJE USŁYSZEC TRZY KONCÓWKI MOCY LD DAP-AUDIO, NO I ADS!

TESTY SŁUCHOWE NA IDENTYCZNYM ZESTWIE PO DW DOŁY POL-AUDIO MODELU NIE PAMIETAM ALE NA PEWNO SERIA ESTRADOWA!

JAKIE BYŁY ODCZUCIA MOJE I KILKU LUDZI KTÓŻY PRZYPADKIEM DOŁĄCZYLI SIE DO TESTU SŁUCHOWEGO:

A WIEC NAJPIERW URUCHOMIONY ZOSTAŁ ADS! GŁĘBOKI I MOCNY!

NASTEPNY POSZEDŁ NA OGIN DAP...... BEZ KOMENTARZ UZYŁ BYM SŁOWA NIECENZURALNEGO! BEZ GŁĘBI I BRAK SZCZEGÓŁÓW W PASMIE BASOWYM!!!

NASTEPNY BYŁ LD I POCZUŁEM ULGE W USZACH BO BRZMIENIE PRZYPOMINAŁO ADS-A ALE ZA ZDECYDOWANIE MNIEJSZE PIENIĄDZE! SPOGLADAM NA GWARANCJE I NIE MIAŁEM JUZ WATPLIWOSCI! JAK DOTAD OBSŁUŻYŁEM NIMI KIKA IMPREZ I NAPRAWDE NIE MA SIE DO CZEGO DOPIERDZIELIC, NO MOZE ZE TO NIE CREST ZA 16000 ZŁ!

W ZASADZIE NIE WYKRECAM KOCÓWEK NA 70% TYLKO STARAM SIE NIE PRZEKRACZAC POŁWY CO W ZASADZI ŁĄCZY SIE Z NAPRAWDE DUŻO WYDAJNOSCIA PRĄDAOWA CO NATURALNIE DAJE PRZYZWOITA JAKOSC! JEZELI ZA STERAMI SIEDZI KTOS KTO MA WYOBRAŹNIE, I JEST MUZYKIEM MYSLE ZE NAWET NA NIEDROGIM PRZYZWOITYM SPRZECIE MOZNA CO NIECO WYDOBYĆ! PODKRESLAM DOTYCZY TO OSÓB KTÓŻY ROZUMIEJA ZAGADNIENIE MUZYKI I POSIADAJA ELEMENTARNA WIEDZE Z DZIEDZINY FIZYKI! REALIZACJA ŁĄCZY SIE Z SZEROKO POJETA WIEDZA NA TEMAT STYLÓW MUZYCZNYCH! OBECNIE POWSTAJA STYLE MUZYCZNE DO KTÓRYCH STARSZE POKOLENIA REALIZATORÓW PODCHODZA W BARDZO SUBIEKTYWNY SPOSÓB I BRZMI TO SPECYFICZNIE

WARTO MIEC DYSTANS DO WŁASNYCH OPINI BO TAK NAPRAWDE WSZYSTKO WYCHODZI W PRANIU!

JEZELI KTOS NAGŁASNIA TECHNO TO PO CO MU SZCZEGÓŁOWY BASS??? PO CO CAŁE PASMO! A ZYCIE POKAZUJE ZE ZAPOTRZEBOWNIE NA RYNKU NA TO ZJAWISKO JEST PRZEOGROMNE! DLATEGO POWSTAŁY KILOMAXY:)

MAM PYTANIE DO SILVER-SOUND... CZY NAGŁASNIAŁEŚ KIEDYS JAZZ MENA AUDIOFILA! :)

POTRAFI WYKONCZYC KAZDEGO "ZAWODOWCA" I CO CIEKAWE MA RACJE!

POZDRAWIAM!!!!!

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 25 maja 2006, 11:57

MAM PYTANIE DO SILVER-SOUND... CZY NAGŁASNIAŁEŚ KIEDYS JAZZ MENA AUDIOFILA! :)

POTRAFI WYKONCZYC KAZDEGO "ZAWODOWCA" I CO CIEKAWE MA RACJE!

POZDRAWIAM!!!!! ...

Witam

Kogo nagłasniałęm to znaidziesz na mojej stronce, choc brakuje tam kilku naszych krajowych zespołow/artystów w spisie.

W każdej "pólce" jakościowej nagłośnień, sa pewne minima, wynikające z różnych przesłanek.

I jesli wymienisz w opisie posiadanego sprzetu, ADS, Elmuz, czy któregoś z pozostałych naszych uznanych producentów, to już to nobilituje Twój sprzęt. Choćby nawet lepiej ten wymieniony przez Ciebie wzmacniacz gadał, niż naszych producentów, to i tak to nie pomoże, zawsze będzie kojarzony z chińszczyzną, choć jak wielu wie, bywa to bardzo zwodne, i niesprawiedliwe.

Ja narazie dysponuje stołem behringera, i dlatego mam zamkniete niektóre możliwości, dopuki nie wymienię go na coś "riderowego...".

To samo tyczy wzmacniaczy, w pewnych gronach nasze krajowe sa już' Riderowe", natomiast wpisanie marki LD, zamyka Ci pewne możliwości, jak mój Behringer....

Zatem według mnie lepiej kupić za zblizony kesz nasz krajowy wyrób z rynku wtórnego, bo to pomaga w "bycie" na rynku.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » czwartek 25 maja 2006, 13:00

Witam

Kogo nagłasniałęm to znaidziesz na mojej stronce, choc brakuje tam kilku naszych krajowych zespołow/artystów w spisie.

W każdej "pólce" jakościowej nagłośnień, sa pewne minima, wynikające z różnych przesłanek.

I jesli wymienisz w opisie posiadanego sprzetu, ADS, Elmuz, czy któregoś z pozostałych naszych uznanych producentów, to już to nobilituje Twój sprzęt. Choćby nawet lepiej ten wymieniony przez Ciebie wzmacniacz gadał, niż naszych producentów, to i tak to nie pomoże, zawsze będzie kojarzony z chińszczyzną, choć jak wielu wie, bywa to bardzo zwodne, i niesprawiedliwe.

Ja narazie dysponuje stołem behringera, i dlatego mam zamkniete niektóre możliwości, dopuki nie wymienię go na coś "riderowego...".

To samo tyczy wzmacniaczy, w pewnych gronach nasze krajowe sa już' Riderowe", natomiast wpisanie marki LD, zamyka Ci pewne możliwości, jak mój Behringer....

Zatem według mnie lepiej kupić za zblizony kesz nasz krajowy wyrób z rynku wtórnego, bo to pomaga w "bycie" na rynku.

jk

...

zgadzam sie z toba całkowicie!!!!

ostatnio ogladałem raider lady pank i co sie okzało..... wiadomo ze wymagania których nawet sting nie stawia ale co dla mnie jest groteska , wymienione różnego rodzaju zawodowe mikrofony podczas gdy szanowni muzycy (co okazało sie na concercie) grali z playbcku!!!!!!!

hahahahha pomyślałem sobie 35 000 zł + fotis nastepne ok 20 000 żeby posłuchac sobie ich płyty concertowej na nagłosnieniu meyera które w połowie koncertu wysiadło:)))))) profesjonalisci... pozdrawiam was z całego serca!!!!!! jak bym brał taka kase to za scena stał by drugi zap[asowy zestaw, i co ciekawe koledzy mistrzowie swiata przywoza paczki razem z oswietleniem co pobór mocy zamyka sie w granicach 100-150kw wynajmujac elektryka za 2500 nie potrafia zdublowc faz na innych źródłach których tam jest sporo, bo kiedys tam nagłasniałem:)

tak wiec pirotechniki było co nie miara! zero wyobrazni a raider jak "trylogia" mickiewicza:)

co do behringera to miałem stół mx9000 i co sie okazało......

kibel kibel i jeszcze raz kibel!!!! konsola była wyminiana na nowa 3 razy i za kazdym razm kreowała przepieknie irytujace dzwieki pomocnicze! naturalni zwrot kasy i dystans do tej firmy urusł do samego mont ewerest!

zdecydowałem sie zinwestowac na nie rajderowa ale bardzo stabilna i konkretna yamahe mg 32! no firma jest nie do zajechania! żadnych problemów:)

silver czy ty przypadkiem kiedys nie nagłasniałeś ogólnopolskiego przeglądu hejnałów miejskich w lublinie..... tam własnie pierwszy raz w zyciu spotkałem sie z mx 8000! :) to było ok 7 lat w stecz!

i tak naprawde wiekszość tych starych gwiazdeczek w raiderze pisze na koncu krótko..... sugerowane firmy to 1. .....

2..........

3.............

reszta to milczenie:) heheh

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 25 maja 2006, 13:39

silver czy ty przypadkiem kiedys nie nagłasniałeś ogólnopolskiego przeglądu hejnałów miejskich w lublinie..... tam własnie pierwszy raz w zyciu spotkałem sie z mx 8000! :) to było ok 7 lat w stecz!

i tak naprawde wiekszość tych starych gwiazdeczek w raiderze pisze na koncu krótko..... sugerowane firmy to 1. .....

2..........

3.............

reszta to milczenie:) heheh...

Witam.

Napewno nie obsługiwałem tej imprezy.

Lublin ma swoich kilka pręznych firm, i wdarcie sie tam w szczególności z takim (......) stołem jest raczej niemożliwe.

jk

ODPOWIEDZ