Polskie strony o budowie syntezatorów?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
csdis
Re: Polskie strony o budowie syntezatorów?

Post autor: csdis » poniedziałek 22 maja 2006, 16:14

...To co jarku chcesz mi pomóc zbudować tego "ruska"całkowicie od zera?

Nie ma sprawy. Nawet zaczalem wczoraj rysowac schemat - z pewnymi uproszczeniami i ulepszeniami.

Mysle, ze powinnismy przeniesc nasza korespondencje na ten temat poza forum. A jak beda pozytywne efekty, to je przedstawimy....

Nie ma problemu opisz mi od czego mam zacząć jakie elementy kupić,może wymontować z jakiegoś urządzenia.Może masz jakieś linki do stron z tanimi elmentami?Po prostu chciałbym sie dobrze przygotować do czasu kiedy wrócisz z urlopu,aha zaczynam powoli studiowac książkę "elektronika dla wszystkich"także myślę,że będzie dobrze .

Znalazłem płytki uniwersalne na allegro ale nie wiem którą wybrać i linki prześle Ci na maila,chyba że masz ciekawsze propozycje.A oto mój mail

sttativ@interia.pl

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » poniedziałek 22 maja 2006, 16:58

...To co jarku chcesz mi pomóc zbudować tego "ruska"całkowicie od zera?

Nie ma sprawy. Nawet zaczalem wczoraj rysowac schemat - z pewnymi uproszczeniami i ulepszeniami.

Mysle, ze powinnismy przeniesc nasza korespondencje na ten temat poza forum. A jak beda pozytywne efekty, to je przedstawimy....

lepiej moze na forum!

taki ciekawy temat a wy uciekacie.

(wreszcie czegos wiecej moge sie dowiedziec od Jarka i M.B

...a oni uciekają)
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » poniedziałek 22 maja 2006, 17:09

lepiej moze na forum!

Ja moge i na forum, tylko wtedy powinno to chyba przyjac forme dyskusji nad roznymi ulepszeniami i zmianami w ukladzie - bo forum jest od tego, by dyskutowac. Tak czy owak, ja bede zamieszczal owoce moich przemyslen - schematy - na mojej stronie ("Russian synthesizer").

Myslalem tez, by odszukac autora artykulu, ale w Rosji jest pewnie ok. 100.000 osob o nazwisku E.Pietrow...

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 22 maja 2006, 18:53

...lepiej moze na forum!

Ja moge i na forum, tylko wtedy powinno to chyba przyjac forme dyskusji nad roznymi ulepszeniami i zmianami w ukladzie - bo forum jest od tego, by dyskutowac. Tak czy owak, ja bede zamieszczal owoce moich przemyslen - schematy - na mojej stronie ("Russian synthesizer").

Myslalem tez, by odszukac autora artykulu, ale w Rosji jest pewnie ok. 100.000 osob o nazwisku E.Pietrow...

...

Jeszcze tak myślę że może do układu można by włączyć efekt distortion bodajże o ile dobrze pamiętam to mają chyba takie kity w AVT.A tak na boczku jarek czemu masz stronkę po angielsku a nie po polsku?

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » poniedziałek 22 maja 2006, 19:41

czemu masz stronkę po angielsku a nie po polsku?

Bo ona powstala z mysla o czlonkach "Synth DIY", forum miedzynarodowego. W tym forum juz nie jestem, ale jezyk angielski zostawie, bo do tej pory czasem pisza do mnie ludzie z calego swiata.

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » poniedziałek 22 maja 2006, 22:38

opisz mi od czego mam zacząć jakie elementy kupić

tutaj jest moja wersja schematu (pierwsza czesc z zasilaczem, klawiatura, VCO i obwiedniami).

Montuj wszystko na plytkach uniwersalnych, bo na pewno beda zmiany. Zostawiaj ok. 30% wolnego miejsca na plytkach.

Z przyrzadow niezbedny bedzie miernik uniwersalny, raczej nie taki za 15 zl tylko lepszy.

Zacznij budowe od stabilizatora napiecia (blok w lewym dolnym rogu). Potrzebny bedzie zasilacz zewnetrzny pradu stalego 12V-15V, 100mA. Dopiero jak stabilizator bedzie dzialac, rob reszte.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 22 maja 2006, 23:43

...opisz mi od czego mam zacząć jakie elementy kupić

tutaj jest moja wersja schematu (pierwsza czesc z zasilaczem, klawiatura, VCO i obwiedniami).

Montuj wszystko na plytkach uniwersalnych, bo na pewno beda zmiany. Zostawiaj ok. 30% wolnego miejsca na plytkach.

Z przyrzadow niezbedny bedzie miernik uniwersalny, raczej nie taki za 15 zl tylko lepszy.

Zacznij budowe od stabilizatora napiecia (blok w lewym dolnym rogu). Potrzebny bedzie zasilacz zewnetrzny pradu stalego 12V-15V, 100mA. Dopiero jak stabilizator bedzie dzialac, rob reszte.

...

Ok ze stabilizatorem i resztą brat mi troche pomorze(kiedyś budował radyjka)ale jak mam to pomierzyć?czyli jak spradzić że to będzie sprawne?

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 22 maja 2006, 23:52

......opisz mi od czego mam zacząć jakie elementy kupić

...

Ok ze stabilizatorem i resztą brat mi troche pomorze(kiedyś budował radyjka)ale jak mam to pomierzyć?czyli jak spradzić że to będzie sprawne?...

aha i pamietaj to trochę czasu potrwa min zdobycie części, zmontowanie układu,także jak wrócisz z urlopu moze być tylko zmontowany stabilizator,no ijeszcze mógłbys mi podzielić ten schemat na 4 moduły tj.ukł.klawiatury,vco i obiednie?

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » wtorek 23 maja 2006, 08:59

także jak wrócisz z urlopu moze być tylko zmontowany stabilizator

Tez dobrze. Nawiasem mowiac, nie jade na urlop, tylko sluzbowo.

mógłbys mi podzielić ten schemat na 4 moduły tj.ukł.klawiatury,vco i obiednie?

OK, zaznacze te bloki na rysunku dzis wieczorem.

Stabilizator sprawdzisz woltomierzem; ma dawac napiecie od 8,00 do 8,15V.

Jeszcze ogolna rada: pamietaj, by polaczenia miedzy elementami nie byly niepotrzebnie za dlugie.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » wtorek 23 maja 2006, 15:32

...także jak wrócisz z urlopu moze być tylko zmontowany stabilizator

Tez dobrze. Nawiasem mowiac, nie jade na urlop, tylko sluzbowo.

mógłbys mi podzielić ten schemat na 4 moduły tj.ukł.klawiatury,vco i obiednie?

OK, zaznacze te bloki na rysunku dzis wieczorem.

Stabilizator sprawdzisz woltomierzem; ma dawac napiecie od 8,00 do 8,15V.

Jeszcze ogolna rada: pamietaj, by polaczenia miedzy elementami nie byly niepotrzebnie za dlugie.

...

Dorwałem dzisiaj w pracy elektronika spojrzy jutro na shemat i mi powie mniej więcej jakiej wielkości ma byc płytka:),rozumiem że stabilizator podczas pomiarów ma byc podłączony do zasilacza.Aha każdy modół będe bydował na osobnych płytkach,czy tak ma to być?

ODPOWIEDZ