Witam!
Zastanawiam sie nad mikrofonem wstęgowym.Czy ktos ma doswiadczeniu w nagrywaniu wokalu tym mikrofonem.Jak wiem ma on charakterystyke ósemkową, co jednak nie przeszkadza w nagrywaniu wokalistów solistów.Chodzi mi jednak o to jak wygląda porównanie nagrania tym mikrofonem do mikrofonu pojemnościowego.Jak siedzi taki wokal w miksie i.t.d.
Narazie wiem tyle, że wstęgówka uwydatnia niskie tony, a mało wysokich, ale jak to jest w praktyce.Może dzięki temu jest taki wokal łatwiejszy do miksowania? Jak to z tym jest?
Bardzo proszę o opinie? Z góry dziękuje!
Mikrofon wstęgowy kontra pojemnościowy
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Re: Mikrofon wstęgowy kontra pojemnościowy
EiS Maj 2006
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Nie, zdecydowanie nie jest to dobry wybór do tego celu. Aczkolwiek przydatne w kilku innych zadaniach, np. w nagraniu gitar elektrycznch, dzis juz nikt nie stosuje mikrofonów wstęgowych do wokalu ze względu na ograniczone pasmo w górnych obszarach.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Witam!
Zastanawiam sie nad mikrofonem wstęgowym.
Kup najnowsze EiS. Na CD masz porządną dawkę majka wstęgowego .
Zastanawiam sie nad mikrofonem wstęgowym.
Kup najnowsze EiS. Na CD masz porządną dawkę majka wstęgowego .
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...Nie, zdecydowanie nie jest to dobry wybór do tego celu. Aczkolwiek przydatne w kilku innych zadaniach, np. w nagraniu gitar elektrycznch, dzis juz nikt nie stosuje mikrofonów wstęgowych do wokalu ze względu na ograniczone pasmo w górnych obszarach.
MD....
Bardzo dziękuje za bardzo cenną informacje.Rzeczywiście z tym górnym pasmem to jest kiepsko, jak wynika z próbek które słyszałem, choc artyykół w majowej EiS bardzo chwali ten mikrofon, więc myślałem że może wokal dobrze się na nim nagrywa, pomijając tą nieszczęsną górę, choc niektórzy wokaliście nagrywają na wstęgówkach.
Pozdrawiam!
MD....
Bardzo dziękuje za bardzo cenną informacje.Rzeczywiście z tym górnym pasmem to jest kiepsko, jak wynika z próbek które słyszałem, choc artyykół w majowej EiS bardzo chwali ten mikrofon, więc myślałem że może wokal dobrze się na nim nagrywa, pomijając tą nieszczęsną górę, choc niektórzy wokaliście nagrywają na wstęgówkach.
Pozdrawiam!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.