Polskie strony o budowie syntezatorów?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
MB
Re: Polskie strony o budowie syntezatorów?

Post autor: MB » sobota 20 maja 2006, 13:55

Pewnie że tak kolego MB,tylko nie znalazłem nic po polsku żeby zrobic cos od podstaw

Moja uwaga dotyczyła tego, że link do strony, którą "odkryłeś" w poprzednim poście był już podany w tamtej dyskusji, notabene w towarzystwie innych linków do stron opisujących proste konstrukcje instrumentów. Korzystanie z googla jest chwalebne, ale skoro tak bardzo cenisz swój czas, to trzeba było zacząć właśnie od forumowej wyszukiwarki, bo odpowiedź dostałbyś szybciej i to bardziej konkretną.

poza tym jest jeszcze kapela(jak chcesz podam linka),praca,dziewczyna a doba trwa tylko 24H.

skoro tylko skorzystanie z wyszukiwarki jest takim problemem czasowym to wyobraź sobie jakim będzie własnoręczna budowa instrumentu. Najprostsze konstrukcje mogą zająć ponad sto godzin pracy. A umiejętność lutowania kabelków to trochę za mało. Trzeba umieć posługiwać się woltomierzem, częstościomierzem i oscyloskopem. Nie chcę gasić dobrych chęci, ale dobrze radzę: mierz siły na zamiary.

pozdrawiam

MB

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » sobota 20 maja 2006, 14:16

...Pewnie że tak kolego MB,tylko nie znalazłem nic po polsku żeby zrobic cos od podstaw

Moja uwaga dotyczyła tego, że link do strony, którą "odkryłeś" w poprzednim poście był już podany w tamtej dyskusji, notabene w towarzystwie innych linków do stron opisujących proste konstrukcje instrumentów. Korzystanie z googla jest chwalebne, ale skoro tak bardzo cenisz swój czas, to trzeba było zacząć właśnie od forumowej wyszukiwarki, bo odpowiedź dostałbyś szybciej i to bardziej konkretną.

poza tym jest jeszcze kapela(jak chcesz podam linka),praca,dziewczyna a doba trwa tylko 24H.

skoro tylko skorzystanie z wyszukiwarki jest takim problemem czasowym to wyobraź sobie jakim będzie własnoręczna budowa instrumentu. Najprostsze konstrukcje mogą zająć ponad sto godzin pracy. A umiejętność lutowania kabelków to trochę za mało. Trzeba umieć posługiwać się woltomierzem, częstościomierzem i oscyloskopem. Nie chcę gasić dobrych chęci, ale dobrze radzę: mierz siły na zamiary.

pozdrawiam

MB...

Nie zamierzam zrobic czegoś w tydzień mam zamiar poświęcić na to może rok może dwa,zobaczymy...Ty też siedziałeś kiedyś w tym temacie,może pomógłbyś mi zaoszczędzić trochę czasu podając chociaż najprostsze wskazówki,napewno znasz częśc odpowiedzi na moje pytania ale wydaje mi się że wyraznie nie chce ci się na nie odpowiedzieć...to forum chyba powstało po to żeby sobie w jakis sposób pomagać,a może się mylę?A co do lutowania to z czyms mniejszym też sobie poradzę pamiętam jak mi się urwałą taśma w samplerze od wyświetlacza i jakos potrafiłem naprawić ten problem, fakt faktam trochę to trwało ale się udało.

pozdrawiam

csdis

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 maja 2006, 14:26

Ty też siedziałeś kiedyś w tym temacie,może pomógłbyś mi zaoszczędzić trochę czasu podając chociaż najprostsze wskazówki,napewno znasz częśc odpowiedzi na moje pytania ale wydaje mi się że wyraznie nie chce ci się na nie odpowiedzieć...

A na jakiej podstawie formułujesz taki zarzut? Czy prowadziłbym tę dyskusję, gdyby mi się nie chciało?

Zadaj konkretne pytanie, a dostaniesz konkretną odpowiedź.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » sobota 20 maja 2006, 14:32

...Ty też siedziałeś kiedyś w tym temacie,może pomógłbyś mi zaoszczędzić trochę czasu podając chociaż najprostsze wskazówki,napewno znasz częśc odpowiedzi na moje pytania ale wydaje mi się że wyraznie nie chce ci się na nie odpowiedzieć...

A na jakiej podstawie formułujesz taki zarzut? Czy prowadziłbym tę dyskusję, gdyby mi się nie chciało?

Zadaj konkretne pytanie, a dostaniesz konkretną odpowiedź....

Od czego mam zacząć?Może mam najlepiej kupić jakiś kit do poskładania na początek?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 maja 2006, 16:15

Od czego mam zacząć?Może mam najlepiej kupić jakiś kit do poskładania na początek?...

może jakiś kit AVT? Wprawdzie AVT nie oferuje kitów z syntezatorami, ale coś z audio z pewnością się znajdzie. Instrukcja z pewnością będzie po polsku.

KYMY

Post autor: KYMY » sobota 20 maja 2006, 17:54

...Od czego mam zacząć?Może mam najlepiej kupić jakiś kit do poskładania na początek?...

Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie konstrukcja ze starych radioelektroników. Opis po polsku, prostota i dostępność elementów.

Przeszukaj na http://www.elektroda.pl stare skany (nienajlepszej jakości) ewentualnie odwiedź czytelnię i poszukaj w rocznikach 78, 88. Na stronie http://www.radioelektronik.pl/ znajdziesz spis treści wydanych numerów.

Jedna z pierwszych konstrukcji MGW miała i rysunki płytek.

Zacznij od vco, klawiatury, obwiedni wzmacniacza sterowanego napięciem, a potem dalej. MGW były projektowane modułowo i proszą wręcz początkujących: "zróbcie nas". Szukaj w późniejszych numerach errat, ulepszeń i uproszczeń, bo takie były.

Dla mnie to bolesne, ale od czasów Grzegorza Wodzinowskiego nie pojawiło się według mojej wiedzy żadne dorastające do jego publikacji opracowanie na temat syntezatorów analogowych w języku walecznego plemienia Polan...

Wstyd, ale oprócz: http://www.sowa.synth.net/ (strona w języku angielskim, Romana Sowy, jest tam opis i schematy synta modułowego, niestety na drogich i rzadkich częściach) nic w internecie nie można wypatrzyć...

Roman Sowa jest dalej w branży, ostatnio na Allegro sprzedawał swoje moduły "midifikacyjne" i może nawiąż z nim kontakt.

Podejrzewam, że płytki jego maszyny są u niego do kupienia.

Potem zacznij pracę, załóż stronę internetową dla dokumentacji i wracaj na forum po poradę. Polecam też forum Elektrody.

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » sobota 20 maja 2006, 17:55

Od czego mam zacząć?Może mam najlepiej kupić jakiś kit do poskładania na początek?

Moze chcesz zbudowac sobie AVRSYN? Brzmieniowo nie powala na kolana, ale ma co trzeba: 2 oscylatory, prosty filtr, generator obwiedni oraz LFO. No i dziala od pierwszego kopa, bo jest cyfrowy. Mozna go zbudowac na uniwersalce w jeden wieczor. Szczegoly znajdziesz na mojej skromnej stronce.

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » sobota 20 maja 2006, 18:08

Znalazlem w moich zasobach cos dla Ciebie. Jest to konstrukcja - uwaga! - z rosyjskiego "Radia" z 1992 roku. Smiesznie prosta - ok. 15 tranzystorow i ok. 5 ukladow CMOS serii 4000, same ogolnie dostepne elementy, jak u Wodzinowskiego. Klawiatura analogowa, jeden VCO, VCF i VCA, poza tym LFO i obwiednia. Schemat jest na 7 plikach JPG (ok. 3MB) plus moja lista odpowiednikow ruskich elementow. Reflektujesz?

richtig

Post autor: richtig » sobota 20 maja 2006, 18:17

Znalazlem w moich zasobach cos dla Ciebie. Jest to konstrukcja - uwaga! - z rosyjskiego "Radia" z 1992 roku. Smiesznie prosta - ok. 15 tranzystorow i ok. 5 ukladow CMOS serii 4000, same ogolnie dostepne elementy, jak u Wodzinowskiego. Klawiatura analogowa, jeden VCO, VCF i VCA, poza tym LFO i obwiednia. Schemat jest na 7 plikach JPG (ok. 3MB) plus moja lista odpowiednikow ruskich elementow. Reflektujesz?...

A mógłbyś to wrzucić gdzieś na ogólnodostępny serwer? Myślę, że więcej użytkowników tego forum byłoby zainteresowane tym projektem. Np ja :)

Jeżeli z udostępnieniem sięnie uda, to byłbym wdzięczny za przesłanie na maila.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

KYMY

Post autor: KYMY » sobota 20 maja 2006, 18:30

...Od czego mam zacząć?Może mam najlepiej kupić jakiś kit do poskładania na początek?

Moze chcesz zbudowac sobie AVRSYN? Brzmieniowo nie powala na kolana, ale ma co trzeba: 2 oscylatory, prosty filtr, generator obwiedni oraz LFO. No i dziala od pierwszego kopa, bo jest cyfrowy. Mozna go zbudowac na uniwersalce w jeden wieczor. Szczegoly znajdziesz na mojej skromnej stronce....

Bardzo ciekawe, taki mały KorgPoly800 :)

Mogę zapytać, czemu tego sam nie sprzedajesz w polskich cenach i w Polsce?

Bo kurcze w angielskich to zestaw sporo kosztuje...

ODPOWIEDZ