Polskie strony o budowie syntezatorów?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
csdis
Polskie strony o budowie syntezatorów?

Post autor: csdis » piątek 19 maja 2006, 12:35

Witam wszystkich forumowiczów

Mam takie pytanie kiedy bedą poslkie strony nt.budowy syntezatorów ,kontroleró itd?

Oczywiście jest ich pełno ale przewaznie w języku angielskim,a nie każdy go zna.Tym bardziej nie wiadomo od czego zacząć jeżeli nie jest się elektronikiem,a szkoda bo myślę że trakich osób jak ja jest o wiele więcej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Polskie strony o budowie syntezatorów?

Post autor: mytnik » piątek 19 maja 2006, 13:01

...Witam wszystkich forumowiczów

Mam takie pytanie kiedy bedą poslkie strony nt.budowy syntezatorów ,kontroleró itd?

Oczywiście jest ich pełno ale przewaznie w języku angielskim,a nie każdy go zna.Tym bardziej nie wiadomo od czego zacząć jeżeli nie jest się elektronikiem,a szkoda bo myślę że trakich osób jak ja jest o wiele więcej.

Pozdrawiam...

Kiedyś tym tematem byłem mocno zainteresowany i znalazłem dużo ciekawych rzeczy w pismach elektronicznych i Młodym Techniku. przypomnij mi w mailu po weekendzie to wstukam tu nazwę pisma i numery.

pozdrowienia

P.S. Poszedłem do biblioteki poprosiłem o wszystkie roczniki elektroniki praktycznej (chyba) lub czegoś podobnego i przeglądałem po prostru spisy treści. Było tego kilka artykuiłów. Dla siebie skserowałem największy - syntezator modularny składający się chyba z 9 VCO kilku LFO itd itd.
drummer

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » piątek 19 maja 2006, 13:56

P.S. Poszedłem do biblioteki poprosiłem o wszystkie roczniki elektroniki praktycznej (chyba) lub czegoś podobnego i przeglądałem po prostru spisy treści. Było tego kilka artykuiłów. Dla siebie skserowałem największy - syntezator modularny składający się chyba z 9 VCO kilku LFO itd itd. ...

A zbudowałeś go?

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » piątek 19 maja 2006, 22:25

Tak !

to były pradopodobnie Radioelektroniki z roku 1983

Wielkie dokonania ,jka na tamte czasy, samego Grzegorza Wodzinowskiego.

Generatorów było 12 i byly tam tez drązki sterowania napieciami.

i pamiec napiec klawiatury cyfrowo -analogowa.

Robilem ten syntezator ,ale tylko 3 VCO i troche zminione tak aby mialy tez pile na wyjsciu.

to byly czasy i te nascie lat.

pozdr

synt
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » piątek 19 maja 2006, 22:47

...Witam wszystkich forumowiczów

Pozdrawiam...

tez chętnie ci pomogę moją wiedzą z budowy syntezatorów analogowych!

pozdr

Synt

Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » sobota 20 maja 2006, 01:06

pozdr

Synt

...

Ocho niespodziewałem sie takich pozytywnych reakcji,nawet nie wiem od czego mam zacząć czy mam sobie płytki sam robić czy jakieś uniwersalne kupić po prostu nie wiem ni,narazie widze tylko obraz obudowy i mam już nawet plan,ale to też zależy na wielkości układów.

Poza tym na lutowani się z nam tyle co kable polutować,ale łapka mi się nie trzęsie więc dam rady.Liczę na każdą pomoc.No a synth taki bym chiał ze względów experymentalnych .

pozdrawiam

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » sobota 20 maja 2006, 01:54

...**********************

pozdr

Synt

...

Ocho niespodziewałem sie takich pozytywnych reakcji,nawet nie wiem od czego mam zacząć czy mam sobie płytki sam robić czy jakieś uniwersalne kupić po prostu nie wiem ni,narazie widze tylko obraz obudowy i mam już nawet plan,ale to też zależy na wielkości układów.

Poza tym na lutowani się z nam tyle co kable polutować,ale łapka mi się nie trzęsie więc dam rady.Liczę na każdą pomoc.No a synth taki bym chiał ze względów experymentalnych .

pozdrawiam...

proponuje na początek złozyc prosty w nieco wiekszej obudowie(pozniejsza rozbudowa):

1 uklad klawiatury z pamiecią napieciową na tanatalowym kondensatorze

2 jeden gemerator LFO (trojkąt/pila)

3 jeden VCO( trojkąt/pila/prostokąt)+ dzielnik czestotliwosci vco/2/4(prostokąt)

4 filtr Vcf(12 Db/octawe) dolno przepustowy)

5 obwiednia ADSR z VCA

proponuje na plytkach uniwersalnych ,ja czasami dla prób robie na plytkach zwyklych bez miedzi łącze kabelkami(mase mam takich ukladów nie chcialo mi sie robic druku i tak zostalo, i dziala do dzis)

pozdr

synt

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » sobota 20 maja 2006, 11:20

proponuje na początek złozyc prosty w nieco wiekszej obudowie(pozniejsza rozbudowa):

1 uklad klawiatury z pamiecią napieciową na tanatalowym kondensatorze

2 jeden gemerator LFO (trojkąt/pila)

3 jeden VCO( trojkąt/pila/prostokąt)+ dzielnik czestotliwosci vco/2/4(prostokąt)

4 filtr Vcf(12 Db/octawe) dolno przepustowy)

5 obwiednia ADSR z VCA

proponuje na plytkach uniwersalnych ,ja czasami dla prób robie na plytkach zwyklych bez miedzi łącze kabelkami(mase mam takich ukladów nie chcialo mi sie robic druku i tak zostalo, i dziala do dzis)

pozdr

synt

...

A masz jakiś schemat do tego?Tak wczoraj przeszukiwałem trochę sieć i znalazłem to http://www.musicfromouterspace.com/analogsynth, WSG Strip Board Layout by Andrew Sharp of Australia. Może by zacząć od tego?Aha a idzie do tego syntha co proponujesz włożyć DSP ze starej karty dżwiękowej?

Mógłbys podać maila?

pzdr

csdis

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 maja 2006, 12:21

Wszystkim "odkrywcom Ameryki" przypominam, że na tym forum funkcjonuje świetna wyszukiwarka.

pierwszy z brzegu link do dyskusji

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » sobota 20 maja 2006, 13:06

...Wszystkim "odkrywcom Ameryki" przypominam, że na tym forum funkcjonuje świetna wyszukiwarka.

pierwszy z brzegu link do dyskusji...

Pewnie że tak kolego MB,tylko nie znalazłem nic po polsku żeby zrobic cos od podstaw,poza tym jest jeszcze kapela(jak chcesz podam linka),praca,dziewczyna a doba trwa tylko 24H.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ