Głośniki 5.1 lub 7.1 na S/PDIF

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Mnementh1
Głośniki 5.1 lub 7.1 na S/PDIF

Post autor: Mnementh1 » środa 17 maja 2006, 01:14

Interesuje mnie zestaw głośnikowy, który jest podłączony poprzez S/PDIF (nie przez mini jacki), niekoniecznie z najwyższej półki. Cena: do 700zł. Miło by było gdyby był zaszufladkowany do THX. Subwoofer ie może zamulać dźwięku - jak to się dzieje w "tanich" zestawach Creative z serii Inspire T.

Czego mam szukać? Tylko nie kierujcie mnie do google, bo szukałem. Na allegro też szukałem, ale nie ustaliłem żadnych uniwersaliów.

Potrzebuję konkretnych opinii.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Głośniki 5.1 lub 7.1 na S/PDIF

Post autor: Dobmatt » środa 17 maja 2006, 05:09

...Interesuje mnie zestaw głośnikowy, który jest podłączony poprzez S/PDIF (nie przez mini jacki), niekoniecznie z najwyższej półki. Cena: do 700zł...

Niestety na tym nie za bardzo się znamy, bo to wygląda na multimedialny komplecik do zabaw i gier. Nie to forum ...

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » środa 17 maja 2006, 11:04

No sorry ja w domu monitorów kilkusetwatowycdh nie będę trzymał...

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » środa 17 maja 2006, 11:13

...Interesuje mnie zestaw głośnikowy, który jest podłączony poprzez S/PDIF (nie przez mini jacki), niekoniecznie z najwyższej półki. Cena: do 700zł. Miło by było gdyby był zaszufladkowany do THX. Subwoofer ie może zamulać dźwięku - jak to się dzieje w "tanich" zestawach Creative z serii Inspire T.

Czego mam szukać? Tylko nie kierujcie mnie do google, bo szukałem. Na allegro też szukałem, ale nie ustaliłem żadnych uniwersaliów.

Potrzebuję konkretnych opinii....

to w końcu potrzebujesz konkretów czy uniwersaliów ?

Bo jesli chodzi o uniwersalia to raczej jestem zwolennikiem nominalizmu co mi podpowiada że do 700 nie znajdziesz zestawu z THX a cena 700zl i nie zamulony dżwięk znany z "tanich" zestawów to pojęcia wzajemnie wykluczające się.

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » środa 17 maja 2006, 18:56

No właśnie w tym problem, że w zasadzie każdy zestaw 5.1 lub 7.1 ma wejścia poprzez jacji a nie S/PDIF, którego poptrzebuje.

Na początku mi się wydawało, że prawie każde głośniki 5.1 majhą S/PDIF, ale przekonałem się, że prawie żadne go nie mają. A nawet jak posiadają S/PDIF to nie jest to wyszczególnione w dokumentacji.

Dlatego zacząłem się zastanawiać, czy są w ogóle jakieś zestawy sensownie grające, w miare przysteponej cenie, w standardzie THX. To ogólnie.

Natomiast jeśli chodzi o konkrety, to interesują mnie partykularne modele.

Mam zamiar używać ich zarówno do słuchania muzyki, jak i jako odsłuchów do stage piana w domu. Nie jestem zboczony jeśli chodzi o czystość i jakośćdźwięku - nie muszę mieć naj-naj-najlepsiejszego sprzętu za bajońskie sumy.

Chodzi mi o to, żeby nie wydać 5tyś za parę jakichś śmiesznych monitorków czy też tubę nautilus B&W, za któej równowartość kupię 10 zestawów, które mnie interesują, tylo kupić coś sensownego i nie przepłacić.

Co sądzicie o zestawach:

MEGAWORKS 550 THX

CREATIVE 5.1 GigaWorks Pro Gamer 500 THX

Logitech Z-5400 5.1 THX

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 17 maja 2006, 20:28

No właśnie w tym problem, że w zasadzie każdy zestaw 5.1 lub 7.1 ma wejścia poprzez jacji a nie S/PDIF, którego poptrzebuje.

Problem jest tez taki, ze sygnal "S/PDIF" 5.1 jest sygnalem zakodowanym i to nie w czasie rzeczywistym. W zwiazku z tym nie da sie tego tak latwo uzyc do grania na klawiszach...

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » środa 17 maja 2006, 20:46

Czemu nie?

Podłączam klawisz przez RCA do kompa, sygnał jest przetwarzany na 5.1 lub 7.1 i idze przez S/PDIF out do głośników.

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » środa 17 maja 2006, 20:58

A może jeszcze ktoś mi wyjaśni czy robi się jakieś głośniki, któe mógłbym podpiąć pod "optical out"? Raczej kożystam z optycznego wejścia do zgrywania różności z mini-disca, ale zastanawiam się nad wyjściem optycznym.

Czy wyjście optyczne też ma jakieś restrykcje?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 17 maja 2006, 21:47

...Czemu nie?

Podłączam klawisz przez RCA do kompa, sygnał jest przetwarzany na 5.1 lub 7.1 i idze przez S/PDIF out do głośników. ...

No wlasnie nie - tak robia tylko drogie "czarne skrzynki", zwykly soft komputerowy kodowanie do AC3 robi "oflajnowo". Przez wyjscie cyfrowe moze isc zwykly sygnal stereo, a dekoder w glosnikach robi z tym, co mu kazesz, ale z 5.1 czy 7.1 niewiele ma to wspolnego.

ODPOWIEDZ