Skąd enkodery dla DIY Projects MIDI?
Blisko rok temu zbudowałem sterownik MIDI oparty na procesorze pic 16f877. Opis sterownika znajduje się na stronie www.ucapps.de.
Jest tam wiele urządzeń MIDI. Sterownik wykonany przeze mnie jest jednym z prostszych urządzeń. Mimo to świetnie spełnia swoje zadanie.
Posiada 16 programowalnych potencjometrów i 8 programowalnych przycisków chwilowych, 16 komórek pamięci na ustawienia, które można archiwizować i przesyłać w systemie sysex. Posiada interface MIDI standardowy i RS232 do wyboru (chodzi ze sterownikami Yamaha CBX )
wyświetlacz 2x 16 i 4 przyciski nawigacji. Wykorzystuję go do sterowania softsyntezatorami i dzięki funkcji MIDI Lern i banku pamięci ustawień daje się szybko programować. Jako obudowę sterownika wykorzystałem starą klawiaturę pc.
Następnym urządzeniem, które chcę zbudować jest programowalny sekwencer MIDI i syntezator SID. Poszukuję dystrybutora enkoderów obrotowych, które są wykorzystywane w tych urządzeniach.
Jest tam wiele urządzeń MIDI. Sterownik wykonany przeze mnie jest jednym z prostszych urządzeń. Mimo to świetnie spełnia swoje zadanie.
Posiada 16 programowalnych potencjometrów i 8 programowalnych przycisków chwilowych, 16 komórek pamięci na ustawienia, które można archiwizować i przesyłać w systemie sysex. Posiada interface MIDI standardowy i RS232 do wyboru (chodzi ze sterownikami Yamaha CBX )
wyświetlacz 2x 16 i 4 przyciski nawigacji. Wykorzystuję go do sterowania softsyntezatorami i dzięki funkcji MIDI Lern i banku pamięci ustawień daje się szybko programować. Jako obudowę sterownika wykorzystałem starą klawiaturę pc.
Następnym urządzeniem, które chcę zbudować jest programowalny sekwencer MIDI i syntezator SID. Poszukuję dystrybutora enkoderów obrotowych, które są wykorzystywane w tych urządzeniach.
Mam 35 lat, średnie wykształcenie. Pracuję w elektrowni wodnej.
Re: Skąd enkodery dla DIY Projects MIDI?
tme.com.pl
elfa.se
i wiele innych..
elfa.se
i wiele innych..
O! Jako że masz już doświadczenie z MIDIbox'em to może mógłbyś w przybliżeniu powiedzieć ile kosztowałyby same części do powiedzmy takiego sterownika jaki Ty zrobiłeś? Chodzi mi o to, czy opłaca się robić samemu, czy wystaczy dołożyć trochę kasy i ma się normalny sterownik z gwarancją itp.
I jeszcze jedno: Czy jest ktoś w Polsce kto wykonuje na zamówienie moduły do MIDIboxa? Wątpię, żebym sobie sam z tym poradził (potencjometry i przyciski owszem - przylutuję), ale do precyzyjnego lutowania nie mam sprzętu, umiejętności i doświadczenia...
Pozdrawiam
I jeszcze jedno: Czy jest ktoś w Polsce kto wykonuje na zamówienie moduły do MIDIboxa? Wątpię, żebym sobie sam z tym poradził (potencjometry i przyciski owszem - przylutuję), ale do precyzyjnego lutowania nie mam sprzętu, umiejętności i doświadczenia...
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
...tme.com.pl
elfa.se
i wiele innych.....
...akurat najtańszy w TME kosztuje 12,90 przy >=25 szt. bez watu,
w Elfie też jest drogo....
Czy zna ktoś miejsce gdzie można kupić taniej?
elfa.se
i wiele innych.....
...akurat najtańszy w TME kosztuje 12,90 przy >=25 szt. bez watu,
w Elfie też jest drogo....
Czy zna ktoś miejsce gdzie można kupić taniej?
Enkodery marki Bourns można kupić za 1Eur sztuka, wszystkie informacje są na ucapps.de.
...O! Jako że masz już doświadczenie z MIDIbox'em to może mógłbyś w przybliżeniu powiedzieć ile kosztowałyby same części do powiedzmy takiego sterownika jaki Ty zrobiłeś? Chodzi mi o to, czy opłaca się robić samemu, czy wystaczy dołożyć trochę kasy i ma się normalny sterownik z gwarancją itp.
Pozdrawiam...
Jeżeli chodzi o cenę to: pic16f877 - ok. 40zł
pozostałe el. el. ok 40zł w tym wyśw. LCD)
potencjometry obrot. 8 szt. po 1.10zł
potencjometry suwakowe 8 szt. po 2.10 zł.
Potencjometry na http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm
Trochę kosztuje, ale satysfakcja duża.
Pozdrawiam...
Jeżeli chodzi o cenę to: pic16f877 - ok. 40zł
pozostałe el. el. ok 40zł w tym wyśw. LCD)
potencjometry obrot. 8 szt. po 1.10zł
potencjometry suwakowe 8 szt. po 2.10 zł.
Potencjometry na http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm
Trochę kosztuje, ale satysfakcja duża.
Mam 35 lat, średnie wykształcenie. Pracuję w elektrowni wodnej.
Trochę kosztuje, ale satysfakcja duża....
A dałoby sie taki sterownik podłzczyć do klawisza sprzętowego?
A dałoby sie taki sterownik podłzczyć do klawisza sprzętowego?...
Wszystko z przykładami jest opisane na stronie ucapps.de, razem z obszerną galerią gotowych rozwiązań.
Doprawdy, lenistwo niektórych forumowiczów jest porażające!
Wszystko z przykładami jest opisane na stronie ucapps.de, razem z obszerną galerią gotowych rozwiązań.
Doprawdy, lenistwo niektórych forumowiczów jest porażające!
...A dałoby sie taki sterownik podłzczyć do klawisza sprzętowego?...
Doprawdy, lenistwo niektórych forumowiczów jest porażające!...
Brak czasu panie kolego jak się spawa po 10 godzin to widok monitora staje się nieprzyjemny,poza tym jak kiedyś spytałem o sterownik behringera to nikt nic nie wiedział!
Pozdrawiam
Brak czasu panie kolego jak się spawa po 10 godzin to widok monitora staje się nieprzyjemny,poza tym jak kiedyś spytałem o sterownik behringera to nikt nic nie wiedział!
Pozdrawiam
......A dałoby sie taki sterownik podłzczyć do klawisza sprzętowego?...
Pozdrawiam...
W każdym razie na tejże stronie w galerii jest np zdjęcie MidiBoxa z kilkoma gałkami, wyświetlaczem, etc wbudowanego do rolanda XP-10.
Pozdrawiam...
W każdym razie na tejże stronie w galerii jest np zdjęcie MidiBoxa z kilkoma gałkami, wyświetlaczem, etc wbudowanego do rolanda XP-10.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...