Zamrażanie efektów w Cubase
Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy (2 sekundy muzyki - 2 sek ciszy). Pamiętam z Cool Edita taką opcję, że cool generował ślad z nałożonym efektem i już go na żywo nie liczył [jak chciało się coś zmienić to znów przechodził do liczenia na żywo]. Oczywiście mogę sobie w Cubasie zmixdownować track po efektach ale stwierdziłem że tak mocarny program ma gdzieś guziczek który też "zamraża" efekt. Ktoś wie gdzie on jest?
Re: Zamrażanie efektów w Cubase
Cubase SX 2 nie ma takiego guziczka, nie wiem jak w "trojce".
Jak jest kilka efektow w insercie to faktycznie najlepiej zrobic mixdown z opcja imort to audiotrack, ale jak jeden to zapisuje go jako preset i przeliczam tracki "z myszki" przywolujac preset.
Jak jest kilka efektow w insercie to faktycznie najlepiej zrobic mixdown z opcja imort to audiotrack, ale jak jeden to zapisuje go jako preset i przeliczam tracki "z myszki" przywolujac preset.
Jestem przystojny i młody
...Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy....
Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke.
Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke.
Jestem przystojny i młody
......Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy....
Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke....
a moze na czas miksowania zwiekszyc latencje na maks????
Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke....
a moze na czas miksowania zwiekszyc latencje na maks????
.........Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy....
a moze na czas miksowania zwiekszyc latencje na maks????...
a zes nawtyczkowal, multband na kazdy slad wokalu? :) niezle
z sumy zdejmij wszystko bo bledy ukryje (pozniej na miksdown, a zmusi cie to przy okazji do panowania nad poziomami - ja zasadniczo robie miksdown na -3db, nie wiem czy tak trzeba, ale nie mam sprasowanej muzy)
reverb na send - bydzie lepeij a i nad basem latwiej zapanowac
a moze na czas miksowania zwiekszyc latencje na maks????...
a zes nawtyczkowal, multband na kazdy slad wokalu? :) niezle
z sumy zdejmij wszystko bo bledy ukryje (pozniej na miksdown, a zmusi cie to przy okazji do panowania nad poziomami - ja zasadniczo robie miksdown na -3db, nie wiem czy tak trzeba, ale nie mam sprasowanej muzy)
reverb na send - bydzie lepeij a i nad basem latwiej zapanowac
...Cubase SX 2 nie ma takiego guziczka, nie wiem jak w "trojce".
"Trójka" mrozi również efekty. Póki co, większy bufor może pomóc.
pozdr
"Trójka" mrozi również efekty. Póki co, większy bufor może pomóc.
pozdr
bębniarz
-
......Cubase SX 2 nie ma takiego guziczka, nie wiem jak w "trojce".
a jak to zrobic?
pzdr
Mariusz
a jak to zrobic?
pzdr
Mariusz
Żadne zamrażanie nie jest potrzebne, jeśli umiejętnie wykorzystuje się funkcje programu. Począwszy od SX1 w Cubase jest funkcja aplikacji wtyczek w trybie offline, czyli klip/ślad zastępowany jest wersją obrobioną za pomocą wybranej wtyczki. Do poprzedniej wersji zawsze można wrócić i zmienić parametry wtyczki dzięki Offline Processing History, a można to zrobić nawet jeśli po kolei zaaplikuje się kilka różnych procesów. Zatem możliwa jest nawet bardzo zaawansowana obróbka przy bardzo słabym komputerze. To wszystko jest bardzo dobrze opisane w manualu, a więc RTFM!
Multiband na wokalu ma u mnie na celu ustabilizowanie wokalu bez słyszalnej kompresji (kupiłem używanego AKG C 3000 i może mam zboczenie ale góra >8 kHz raz "daje po uszach" a raz jest za cicho, silna kompresja góry i późniejsze jej podbicie radykalnie poprawia sytuację, że o częstotliwościach niskiego środka nie wspomnę, zresztą nie o to pytałem).
Więc jak w "trójce" "zamrozić"?
Więc jak w "trójce" "zamrozić"?
sory jakoś nie zauważyłem postu MB więc pytanie nieaktualne :) dzięki wielkie!!!