Zamrażanie efektów w Cubase

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
loonar1
Zamrażanie efektów w Cubase

Post autor: loonar1 » poniedziałek 15 maja 2006, 22:04

Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy (2 sekundy muzyki - 2 sek ciszy). Pamiętam z Cool Edita taką opcję, że cool generował ślad z nałożonym efektem i już go na żywo nie liczył [jak chciało się coś zmienić to znów przechodził do liczenia na żywo]. Oczywiście mogę sobie w Cubasie zmixdownować track po efektach ale stwierdziłem że tak mocarny program ma gdzieś guziczek który też "zamraża" efekt. Ktoś wie gdzie on jest?

j.bravo

Re: Zamrażanie efektów w Cubase

Post autor: j.bravo » poniedziałek 15 maja 2006, 23:36

Cubase SX 2 nie ma takiego guziczka, nie wiem jak w "trojce".

Jak jest kilka efektow w insercie to faktycznie najlepiej zrobic mixdown z opcja imort to audiotrack, ale jak jeden to zapisuje go jako preset i przeliczam tracki "z myszki" przywolujac preset.

Jestem przystojny i młody

j.bravo

Post autor: j.bravo » poniedziałek 15 maja 2006, 23:49

...Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy....

Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 16 maja 2006, 00:01

......Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy....

Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke....

a moze na czas miksowania zwiekszyc latencje na maks????

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 16 maja 2006, 00:04

.........Problemem jest skończona moc komputera, po nałożeniu multibanda, kompresora i EQ na każdy z 4 kanałów wokalu oraz reverbu, multibanda, Eq i ultramaximizera na sumę potwornie haczy....

Mimo, ze zapinanie "multibandow" na kazdej sciezce jest dla mnie troche bez sensu to chyba slaby masz komputer albo masz ustawiony maly bufor ASIO. 4 sciezki z insertami i pare insertow na sumie to troche malo na czkawke....

a moze na czas miksowania zwiekszyc latencje na maks????...

a zes nawtyczkowal, multband na kazdy slad wokalu? :) niezle

z sumy zdejmij wszystko bo bledy ukryje (pozniej na miksdown, a zmusi cie to przy okazji do panowania nad poziomami - ja zasadniczo robie miksdown na -3db, nie wiem czy tak trzeba, ale nie mam sprasowanej muzy)

reverb na send - bydzie lepeij a i nad basem latwiej zapanowac

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 16 maja 2006, 01:04

...Cubase SX 2 nie ma takiego guziczka, nie wiem jak w "trojce".

"Trójka" mrozi również efekty. Póki co, większy bufor może pomóc.

pozdr
bębniarz

mariuszpawlowski

Post autor: mariuszpawlowski » wtorek 16 maja 2006, 11:15

......Cubase SX 2 nie ma takiego guziczka, nie wiem jak w "trojce".

a jak to zrobic?

pzdr

Mariusz

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 16 maja 2006, 11:33

Żadne zamrażanie nie jest potrzebne, jeśli umiejętnie wykorzystuje się funkcje programu. Począwszy od SX1 w Cubase jest funkcja aplikacji wtyczek w trybie offline, czyli klip/ślad zastępowany jest wersją obrobioną za pomocą wybranej wtyczki. Do poprzedniej wersji zawsze można wrócić i zmienić parametry wtyczki dzięki Offline Processing History, a można to zrobić nawet jeśli po kolei zaaplikuje się kilka różnych procesów. Zatem możliwa jest nawet bardzo zaawansowana obróbka przy bardzo słabym komputerze. To wszystko jest bardzo dobrze opisane w manualu, a więc RTFM!

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » wtorek 16 maja 2006, 11:34

Multiband na wokalu ma u mnie na celu ustabilizowanie wokalu bez słyszalnej kompresji (kupiłem używanego AKG C 3000 i może mam zboczenie ale góra >8 kHz raz "daje po uszach" a raz jest za cicho, silna kompresja góry i późniejsze jej podbicie radykalnie poprawia sytuację, że o częstotliwościach niskiego środka nie wspomnę, zresztą nie o to pytałem).

Więc jak w "trójce" "zamrozić"?

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » wtorek 16 maja 2006, 11:55

sory jakoś nie zauważyłem postu MB więc pytanie nieaktualne :) dzięki wielkie!!!

ODPOWIEDZ