Rhodes, Mellotron, Moog...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
moonmadness
Rhodes, Mellotron, Moog...

Post autor: moonmadness » poniedziałek 15 maja 2006, 15:17

Witam

Dysponuje kwotą 3500 zł i chciałbym kupić jakiś naprawde dobry moduł brzmieniowy. Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem hammonda xk-1, brakuje mi barw:

1. Rhodes, wurlitzer

2. Mellotron

3. Minimoog, Arp 2600 itp.

Myślę o Kurzweilu PC2R, ale może jest jakiś lepszy rack za tą cenę?

Z góry dzieki.

Awatar użytkownika
Sixtus

Re: Rhodes, Mellotron, Moog...

Post autor: Sixtus » poniedziałek 15 maja 2006, 16:35

...Witam

Dysponuje kwotą 3500 zł i chciałbym kupić jakiś naprawde dobry moduł brzmieniowy. Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem hammonda xk-1, brakuje mi barw:

1. Rhodes, wurlitzer

2. Mellotron

3. Minimoog, Arp 2600 itp.

Myślę o Kurzweilu PC2R, ale może jest jakiś lepszy rack za tą cenę?

Z góry dzieki.

...

A moze Receptor (hardwareowy host VST i VSTi) + vsti?

Mellotron - jest vsti pod nazwą M-Tron

Rhodes, Wurlitzer - Lounge Lizard, NI Elektrik Piano

Minimoog - Arturia Minimoog

Szczerze mowiac, sam jestem zainteresowany takim rozwiazaniem, ale receptor zdaje sie byc caly czas "ciut" przydrogi.

pozdrawiam

Sixtus

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 15 maja 2006, 16:46

Receptor to zupełnie nie ta półka cenowa. Warto natomiast zainteresować się czymś takim jak Clavia Nord Electro Rack (dwójka)

moonmadness

Post autor: moonmadness » poniedziałek 15 maja 2006, 16:49

...Receptor to zupełnie nie ta półka cenowa. Warto natomiast zainteresować się czymś takim jak Clavia Nord Electro Rack (dwójka)...

w clavii miałbym tylko brzmienie rhodesa i wurlitzera, nie ma tam niestety mellotronu ani syntezatora. Brzmienie hammonda mam rewelacyjne, poniewaz kupiłem hammonda xk-1. Są tam co prawda pianina elektryczne, ale sa strasznie niedopracowane.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 maja 2006, 20:06

...Receptor to zupełnie nie ta półka cenowa. Warto natomiast zainteresować się czymś takim jak Clavia Nord Electro Rack (dwójka)...

Co do Norda

Kolega - stary choc aktywny :) muzyk, ktory wspomniane urzadzenia mial w oryginalach (z wyjatkiem melotronu) twierdzi ze ten Nord (nawiasem mowiac tez nie ta polka cenowa) nie jest porazajacy.

Mowi ze tak naprawde dobre jest w nim elektryczne piano YAMAHA CP-90. Ale to nie jest bardzo poszukiwane brzmienie, to te charakterystyczne brzmienie z Georga Duke i Flory Purim z lat 70/80.

On byl gotow tego Norda kupic dla samego tego brzmienia! aha, hammond byl sensowny, ale to masz :)

Receptor - fajna rzecz chyba, bo ten sam czlowiek powiedzial ze najblizsze oryginalom RHODES i Wurlitzer sa produkty f-my Scarbee, czyli biblioteki pod samplery softowe.

Moze lepiej kupic lapsa z SATA?

moonmadness

Post autor: moonmadness » poniedziałek 15 maja 2006, 20:16

to jednak za 3500 zł nie kupi się żadnego sensownego modułu, dajmy na to Rolanda, Korga, Kurzweila lub inny z brzmieniami vintage?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 maja 2006, 20:35

...to jednak za 3500 zł nie kupi się żadnego sensownego modułu, dajmy na to Rolanda, Korga, Kurzweila lub inny z brzmieniami vintage? ...

Majac taka kase wszedlbym w lapsa z CentrinoM, 1Gb Ram i koniecznie dyskiem SATA. Pozniej mozna dolaczyc RAM.

Jesli go odpowiedni skonfigurujesz bedzie wysmienity na scene. JEsli bedziesz na nim odpalal tylko sampler (zadnych DAW, netow i innych juz nie) to bedziesz mial Receptor za 1/3 ceny - jesli bedzie jakis host odpalony tez powinno poleciec

Wtyczki/biblioteki do receptora i tak bedziesz musial kupowac wiec i tak taniej Cie wyjdzie.

Scarbee kosztuje ok. pewnie 700 - kolega kupowal u nich Rhodesa i uwaga!!! Wurlitzera dostal za darmo!!! Plytki sa multi format 24/96

co do Mooga i Arpa oraz CS80 - Arturia

kwestia Melotron - nic nie wiem, cos gdzies kiedys slyszalem - ale z glowy wypadlo

Zakup lapsa wiaze sie z interface firewire - koniecznie stabilny i z niskolatencyjnymi sterownikami - tu tez nic nie wiem, bo ja sobie na stacjonarnym siedze...

...ale Edirol ua25 (usb niestety) kawalu koledze nie zrobil a laps byl slabaway - koszt ok.800

moonmadness

Post autor: moonmadness » poniedziałek 15 maja 2006, 21:10

a co myslicie o Kurzweilu PC2R?

Echh, żeby mozna było kupić E-mu Vintage pro... Tam jest wszystko czego potrzebuje, no ale niestety produkt niedostępny w żadnym sklepie...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 maja 2006, 23:51

...a co myslicie o Kurzweilu PC2R?

Echh, żeby mozna było kupić E-mu Vintage pro... Tam jest wszystko czego potrzebuje, no ale niestety produkt niedostępny w żadnym sklepie......

Znalem chyba cos co mialo ten modul. Taki Kurzweil z kalwiatura fortepianowa, wydaje mi sie ze mial 2000 w nazwie. Ciezkie bydle, ale rzeczywiscie brzmienia pierwsza klasa, piano slabawe ale reszta bez zarzutu :)

Tylko ze kosztowalo z drugiej reki cos ok. 7000-8000.

Wlasciciel (zawodowy pianista - wspolprac. z Pieregorólka) mowil ze jak ktos ma krzepe to tylko to, po sprzedazy sprawdzal jakis modul Kurzweila (byc moze to co mowisz) i narzekal ze gral on tylko z ta klawiatura tak swietnie.

A jeszcze chyba opcja byla ladowania nowych probek (przynajmniej mial usb)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 16 maja 2006, 10:28

Co do Norda

Kolega - stary choc aktywny :) muzyk, ktory wspomniane urzadzenia mial w oryginalach (z wyjatkiem melotronu) twierdzi ze ten Nord (nawiasem mowiac tez nie ta polka cenowa) nie jest porazajacy.

no popatrz - a ja znam wielu ludzi, którzy się przesiedli na Clavię właśnie ze względu na fantastyczną jakość emulacji elektrycznych pian.

[...]

Scarbee kosztuje ok. pewnie 700 - kolega kupowal u nich Rhodesa i uwaga!!! Wurlitzera dostal za darmo!!! Plytki sa multi format 24/96

skoro to są próbki to po cholerę stawiać drogi i niepewny w działaniu (nie wspominając o latencji) komputer, skoro można je władować do samplera, którzy zapewni lepszą jakość dźwięku za ułamek tej ceny? Takie Emu5000 można dzisiaj kupić za 1900zł

co do Mooga i Arpa oraz CS80 - Arturia

do występów na żywo zdecydowanie nie polecam ze względu na narowy i ograniczenia.

ODPOWIEDZ