Parametry triggerów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Gregg
Parametry triggerów

Post autor: Gregg » niedziela 14 maja 2006, 10:00

witam

Mam takie pytanko. Planuję sam wykonać triggery, kostki już mam zrobione na wzór ddruma. Zostało mi wykonanie samych czujników.

I z tym jest związane moje pytanie, czy mębrany piezo muszą mieć jakieś konkretne parametry w zależności do jakiego bębna będą przymocowane, i czy da się samemu wykonać takie żeby były porównywalie czułe do triggerów z wyższej pułki.

Awatar użytkownika
preceli

Re: Parametry triggerów

Post autor: preceli » niedziela 14 maja 2006, 14:15

...Mam takie pytanko...

5 sekund pracy wyszukiwarki na forum i masz:

Pad perkusyjny

Pocztówki z piezoelektrykami

Pady MIDI

Triggery perkusyjne?

Korpusy tomów

Produkcja e-blachy

Tylko nie pisz przypadkiem, że kiepsko działa bo sam nic nie znalazłeś. Albo, że nie znalazłeś tam satysfakcjonującej odpowiedzi.

Chodzi mi o to, że jeśli są już podobne tematy to najlepiej je kontynuować, a nie zakładać nowe bez końca. Szybciej później można coś znaleźć.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » poniedziałek 15 maja 2006, 03:23

czy da się samemu wykonać takie żeby były porównywalie czułe do triggerów z wyższej pułki....

Jeśli ddrum to wyższa półka, to da się zrobic dużo lepsze, ale trzeba się wzorować na V-drums czy Hart Dynamics. Triggery typu ddrum, mocowane na brzegu membrany nadają się do przekazywania informacji na zasadzie jest dźwięk/nie ma dźwięku, a nie tego co jest rzeczywiscie grane na bębnie i taki trigger zrobisz bez problemu.

Co do parametrów elementu piezo, to lepsze (czulsze) są te większe o 2-3cm średnicy, takie jak np. czujnik obręczy w ddrum'a triggerze do werbla, co nie znaczy, że te 1cm się nie nadają.

Polecam przejrzeć linki podane w wątkach wskazanych w "poście" powyżej.

pozdr
bębniarz

Marceli

Post autor: Marceli » poniedziałek 15 maja 2006, 09:45

Triggery typu ddrum, mocowane na brzegu membrany nadają się do przekazywania informacji na zasadzie jest dźwięk/nie ma dźwięku, a nie tego co jest rzeczywiscie grane na bębnie(...)

Czy moge poprosic autora niniejszej tezy u jej udowodnienie?

Bo rozumiem ze znasz konstrukcje triggerow ddrum, a uznawanie ich za swiatowy standard nie robi na Tobie wrazenia...?

M.

Gregg

Post autor: Gregg » poniedziałek 15 maja 2006, 15:44

Jeżeli chodzi o te powyższe linki, to już znałem ich zawartość. Chciałem się tylko dowiedzieć czy np. mębranka piezo do stopy musi być bardziej czuła niż do werbla. Czy do wszystkich bębnów mogą być takie same.

A wie może jakie konkretnie czujniki są stosowane w ddrumach czy rolandach.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » poniedziałek 15 maja 2006, 18:22

Czy moge poprosic autora niniejszej tezy u jej udowodnienie?

Bo rozumiem ze znasz konstrukcje triggerow ddrum, a uznawanie ich za swiatowy standard nie robi na Tobie wrazenia...?

M....

Znam "konstrukcję", kupiłem sobie komplet "Acoustic Trigger Pro" właśnie dlatego, że tak jak prawdopodobnie Ty uległem mitowi "światowego standardu". Byłem załamany, testowałem przez kilka dni i po prostu nie działało tak jak chciałem. Na szczęście mogłem to spokojnie zwrócić, a sklep zwrócił mi pieniądze.

Zanim odesłałem, zrobiłem naprędce samoróbkę z piezo-buzzera i pianki, ale umieszczonego centralnie pod membraną(tak jak w V-drums) i to działało i działa tak jak chciałem. DDrum nie działał. Zrobiłem potem jeszcze drugi na wzór DDrum'a - działał tak samo jak oryginał mimo zastosowania okrągłego buzzera, a nie tak jak w oryginale - podłużnej płytki piezo rodem z wkładki gramofonowej.

Generalnie znaczenie ma umiejscowienie czujnika - jeśli jest z brzegu membrany, to są kłopoty z idealnym odwzorowaniem dynamiki gry. Zresztą po to są te triggery(wiekszośc ma w nazwie "acoustic"), żeby dobarwiać akustyczne bebny - próg zadziałania ustawia się od głośniejszych uderzeń i nie ma problemu z przekłamaniami w niuansach.

Przy subtelnym graniu z pełną dynamiką to się nie sprawdza. Można dalej rozpisać się o drganiu membrany - tu już jakiś fizyk musiałby się włączyć, aby dokładnie wyjaśnić dlaczego tak umieszczony czujnik przekaże dynamikę niemal tak, jakby miał włączoną funkcję "random".

Nie sprawdzałem tych triggerów z "normalnymi" membranami, bo do tego ich nie potrzebuję. Sprawdzałem z siatkowymi, co jak twierdzi producent nie ma znaczenia. Pady DDruma również mają membrany siatkowe, tyle że z tańszą wersją triggerów(różnią się od "Pro" wyłącznie "obudową")

Temat przewałkowany już kilka lat temu na świecie i nie ma co dłużej się nad tym rozwodzić.

Jeżeli chodzi o te powyższe linki, to już znałem ich zawartość. Chciałem się tylko dowiedzieć czy np. mębranka piezo do stopy musi być bardziej czuła niż do werbla. Czy do wszystkich bębnów mogą być takie same.

Własnie tam się można dowiedzieć tego o co pytasz :)

Zależy co grasz, ale to raczej do werbla powinien byc najczulszy, ale tak naprawdę mogą być takie same, lepsze(czulsze) są większe od 2 cm średnicy. Moduł i jego możliwości ustawień są dość ważne - w przypadku stopy zbyt duża czułość raczej przeszkadza. Poza tym, ja pisząc czułość mam na myśli czułość na dynamikę, a jest jeszcze kilka innych "rodzajów czułości" regulowanych w module.

A wie może jakie konkretnie czujniki są stosowane w ddrumach czy rolandach.

W ddrum: membrana - czujnik w kszt. prostokątnego paseczka + w werblowym triggerze nasz znajomy okrągły buzzer (z pocztówki ) do "zbierania" obręczy.

V-drums: okrągły buzzer pod membraną, pobudzany przez stożek z pianki(szczyt stożka dotyka membranę po środku). Obręcz: okr. buzzer na szynie połączonej ze śrubami obręczy (tej samej, na której jest główny czujnik, tylko główny jest odizolowany od szyny).

Najnowsze pady V-drums nie mają już czujnika pośrodku membrany, ciekawe..

pozdr
[addsig]
bębniarz

Marceli

Post autor: Marceli » poniedziałek 15 maja 2006, 20:15

(...) kupiłem sobie komplet "Acoustic Trigger Pro" właśnie dlatego, że tak jak prawdopodobnie Ty uległem mitowi "światowego standardu". Byłem załamany, testowałem przez kilka dni i po prostu nie działało tak jak chciałem. (...)**********************

Jestes PEWIEN ze byla to wina triggerow?

Jakiego uzywales modulu perkusyjnego. Jak ustawiales parametry?

M.

P.S. Przepraszam ze wypytuje ale Twoja opinia jest dla mnie nieco szokujaca... Kiedy kupiles te triggery?

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 16 maja 2006, 00:50

Jestes PEWIEN ze byla to wina triggerow?

Przecież w dalszej części postu napisałem, co zrobiłem zanim odesłałem do sklepu.

Jakiego uzywales modulu perkusyjnego. Jak ustawiales parametry?

Używałem Rollanda TD-3 - ustawień użyłem chyba wszystkich możliwych, jest więcej niż potrzeba. Znasz ten moduł? Jako "trigger to midi" jest aż za dobry.

Problem leżał u podstawy - nawet równe granie jednakowo głośnych np. ósemek w tempie typu 100 bpm nie było przekazywane jako takie - co któraś nuta(bardzo często) była znacząco cichsza lub głośniejsza(każdy z 5-ciu tak samo działał). W samoróbce a'la V-drums taki problem nie występował(niezależnie od ustawień modułu), w samoróbce a'la DDrum - występował identyczny. Ten problem nazywa się "false triggering" i wynika z umiejscowienia przetwornika - wtedy jeszcze tego nie wiedziałem.

Z resztą mr. Dobmatt w Tym wątku napisał "O subtelnościach nawet nie myśl" co potwierdzają moje doświadczenia z tym typem triggera.

Napisałem, że testowałem przez kilka dni (z przerwami na sen )

P.S. Przepraszam ze wypytuje ale Twoja opinia jest dla mnie nieco szokujaca... Kiedy kupiles te triggery?...

Jesteś użytkownikiem DDruma ?

Kupiłem w lutym tego roku, odesłałem po jakichś siedmiu dniach, kiedy miałem już w domu działajacy pełny zestaw e-bębnów(Pearl RT) z triggerami DIY, na którym mogłem normalnie grać i wgrywać bębny w sekwencer. DDruma triggery kupiłem właśnie do tego celu i się nie sprawdziły. Świat idzie do przodu. Możnaby jeszcze długo..

Nie twierdzę niniejszym, że wiem wszystko, ale w mojej konfiguracji to nie zadziałało. Nie widziałem też na razie żadnego filmu(jeśli jest to proszę o link) z DDrumem wyzwalajacym DFHS, BFD(rozszerzone) czy SID, a V-drums, Hart Dynamics czy R.E.T tak.

pozdrawiam, Kuba
[addsig]
bębniarz

Marceli

Post autor: Marceli » wtorek 16 maja 2006, 14:20

Używałem Rollanda TD-3 (...)

To wszystko tlumaczy... :) Moduly Roland maja niestyety na stale "programowane" pewne ustawienie ktorych nie mozna wyedytowac. Z drugiej strony, triggery ddrum pracuja znakomicie z modulami Alesisa - ciekawe, prawda?

Problem leżał u podstawy - nawet równe granie jednakowo głośnych np. ósemek w tempie typu 100 bpm nie było przekazywane jako takie - co któraś nuta(bardzo często) była znacząco cichsza lub głośniejsza(każdy z 5-ciu tak samo działał).

Nie zastanowilo Cie to, ze KAZDY zachowywal sie "zle"?

Ten problem nazywa się "false triggering" i wynika z umiejscowienia przetwornika - wtedy jeszcze tego nie wiedziałem.

False triggering nie wynika z umiejscowienia przetwornika. Zreszta triggery ddrum reklamowano zawsze jako te, w ktorych false triggering wlasciwie nie wystepuje...

Z resztą mr. Dobmatt w Tym wątku napisał "O subtelnościach nawet nie myśl" co potwierdzają moje doświadczenia z tym typem triggera.

Gdyby tak bylo, to wszyscy znani perkusisci ktorzy ich uzywaja (triggerow ddrum) juz dawno wyrzuciliby je do kosza. Niestety, jak na zlosc "czerwone kostki" widac bardzo czesto - nawet na reklamach akustycznych bebnow, gdy zdjecia robione sa z koncertow...

Jesteś użytkownikiem DDruma ?

Tak... ;)

Pozdrawiam

M.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 16 maja 2006, 16:04

To wszystko tlumaczy... Moduly Roland maja niestyety na stale "programowane" pewne ustawienie ktorych nie mozna wyedytowac.

Czy mógłbyś to rozwinąć? "Pewne", czyli jakie ustawienia dotyczące dynamiki masz na myśli?

Nie zastanowilo Cie to, ze KAZDY zachowywal sie "zle"?

To przecież logiczne że każdy.. Ale również poproszę o rozwinięcie, jeśli mógłbyś.

False triggering nie wynika z umiejscowienia przetwornika.

Dobrze, ale w takim razie z czego wynika?

Zreszta triggery ddrum reklamowano zawsze jako te, w ktorych false triggering wlasciwie nie wystepuje...

Wreszcie jekiś argument "reklamowano zawsze".

Gdyby tak bylo, to wszyscy znani perkusisci ktorzy ich uzywaja (triggerow ddrum) juz dawno wyrzuciliby je do kosza. Niestety, jak na zlosc "czerwone kostki" widac bardzo czesto - nawet na reklamach akustycznych bebnow, gdy zdjecia robione sa z koncertow...

I znowu ten sam argument :).

Marceli, zostawiam temat reklamy bez komentarza, ale piszesz też tak jakbyś nie czytał postów na które odpisujesz - ja pisałem wyżej o stosowaniu "czerwonych kostek" do akustycznych bebnów.

Jesteś, jak twierdzisz użytkownikiem DDruma i jak każda sroczka - swój ogonek chwalisz, ok . Standard oferowany przez ten produkt jest określony - nie ma nad czym się rozwodzić.

Nie wiem czy jesteś akustycznym perkusistą, czy nie.

Ja jestem w związku z czym szukałem dla siebie systemu, który daje namiastkę akustycznego grania.

Proszę zadaj sobie trud i zajrzyj np. na stronę Tootracka i zobacz np.

Taki filmik - zwróć uwagę też na czynele, to są pady z tworzywa.. Brzmienia - DFHS

Albo Tutaj - jak przewiniesz stronkę w dół i poczekasz, to jeden Pan zagra na werblu(BFD).

Albo Tutaj - w dole są dema padów, niestety brzmienia z Rollanda, więc jest karabin, ale polecam hihat.

I jeszcze Tutaj DIY - polecam przykłady z DFHS i C&V.

Świat idzie do przodu, a DDrum oczywiście nadal będzie produkowany, bo się sprzedaje.

A i jeszcze jakbym mógł Cię prosić o jakieś linki do filmików demonstrujących jak gra DDrum, to byłbym wdzięczny - szukam na ich stronie i nie mogę znaleźć. A może Ty używasz go do wyzwalania DFHS lub BFD?

pozdr, Kuba
bębniarz

ODPOWIEDZ