Witam!
Mam problemy ze stacją dysków w SY 77
Mam pytanie -czy jest mozliwosc zastosowania stacji dysków od PC?
Pamietam ,ze w Atari st mozna bylo załozyc flop od PC
należalo tasmę włozyc do flopa odwrotnie o 180 stopni
i przelączyc zworkę z DC 0 na DC 1
czy jest to mozliwe w SY77
czy robiąc takie eksperymenty nie uszkodzę instrumentu??
pozdr
Synt
Yamaha SY77 - naprawa stacji dysków
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.
Re: Yamaha SY77 - naprawa stacji dysków
...Witam!
pozdr
Synt
...
OIDP SY77 ma inne złącze flopa (podobnie jak MDF-2 - z napędu wychodzi tylko jedna taśma na której jest razem zasilanie i sygnał.). Taki numer jak opisujesz działa w DX7IIFD (wiem bo tak zrobiłem i chodzi).
pozdr
Synt
...
OIDP SY77 ma inne złącze flopa (podobnie jak MDF-2 - z napędu wychodzi tylko jedna taśma na której jest razem zasilanie i sygnał.). Taki numer jak opisujesz działa w DX7IIFD (wiem bo tak zrobiłem i chodzi).
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
OIDP SY77 ma inne złącze flopa (podobnie jak MDF-2 - z napędu wychodzi tylko jedna taśma na której jest razem zasilanie i sygnał.). Taki numer jak opisujesz działa w DX7IIFD (wiem bo tak zrobiłem i chodzi)....
to bedzie klopot
zeby miec chociaz topografie wyprowadzen gniazdo/tasma
+5 v i + 12v oraz mase znajde,ale co dalej
siedzą głowiczki moze uda mi sie je zamienic od pc (same glowice)
pozdr
synt
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.
...
Przerabiałem kiedyś złącze takiej (ale nie z SY77) stacji na zwykłe pecetowe i to działało. Pogrzebię w dokumentacji firmy i dam odnośnik do tego. Czy to jest rzadka (2DD) stacja z napędem paskowym talerza?
Przerabiałem kiedyś złącze takiej (ale nie z SY77) stacji na zwykłe pecetowe i to działało. Pogrzebię w dokumentacji firmy i dam odnośnik do tego. Czy to jest rzadka (2DD) stacja z napędem paskowym talerza?
......
...
z góry dzieki!
tak to jest stacja dwustronna (720 KB zapisu)
dyskietki sformatowane pod dosem na PC ( i na atarsi ste(tos))
instrument widzi i nie potrzeba formatowac na stacji SY77.
pozdr
synt
...
z góry dzieki!
tak to jest stacja dwustronna (720 KB zapisu)
dyskietki sformatowane pod dosem na PC ( i na atarsi ste(tos))
instrument widzi i nie potrzeba formatowac na stacji SY77.
pozdr
synt
.......
Tu jest odnośnik z którego skorzystałem: http://www.bagotronix.com/1100FD_drive_.PDF
i ważna rzecz (tego nie ma w artykule): dochodzi jeszcze sygnał: RDY który jest na końcówce 6 złącza
oryginalnej stacji. Podłączamy go do nr 34 zmostkowanego z 4 w stacji pecetowej wymienianej (bo różnie z tym RDY jest) jest to sygnał z informacją ze stacji do kontrolera, że dysk się rozpędził i można odczytywać dane.
W stacji pecetowej na 34 jest sygnał wymiany/obecności dyskietki, ale może on spełnić tę funkcję, natomiast z tym co jest na 4 jest różnie. Ogólnie RDY nie jest teraz w stacjach wykorzystywany.
być może jeszcze będziesz musiał poszukać DRIVE SELECT
Obejrzyj tabelki i mam nadzieję, że wiesz co robisz.
TO była PSR2700.
Tu jest odnośnik z którego skorzystałem: http://www.bagotronix.com/1100FD_drive_.PDF
i ważna rzecz (tego nie ma w artykule): dochodzi jeszcze sygnał: RDY który jest na końcówce 6 złącza
oryginalnej stacji. Podłączamy go do nr 34 zmostkowanego z 4 w stacji pecetowej wymienianej (bo różnie z tym RDY jest) jest to sygnał z informacją ze stacji do kontrolera, że dysk się rozpędził i można odczytywać dane.
W stacji pecetowej na 34 jest sygnał wymiany/obecności dyskietki, ale może on spełnić tę funkcję, natomiast z tym co jest na 4 jest różnie. Ogólnie RDY nie jest teraz w stacjach wykorzystywany.
być może jeszcze będziesz musiał poszukać DRIVE SELECT
Obejrzyj tabelki i mam nadzieję, że wiesz co robisz.
TO była PSR2700.
Moze, zanim bedziesz cokolwiek przerabial, skontaktuj sie z Tomkiem Kubiakiem, serwisantem Yamahy (firma Pro Musica w Lomiankach k/Warszawy).
Moze, zanim bedziesz cokolwiek przerabial, skontaktuj sie z Tomkiem Kubiakiem, serwisantem Yamahy (firma Pro Musica w Lomiankach k/Warszawy).
Mialem podobny problem ale z yamaha sy99 nie poradzilem sobie niestety
pro musica , kiedys importer yamaha tez mi nie pomogl ,
z moich ustalen wynika ze jest jakis zamiennik na karty flesh, ale nie potrafie podac szczeg...
pro musica , kiedys importer yamaha tez mi nie pomogl ,
z moich ustalen wynika ze jest jakis zamiennik na karty flesh, ale nie potrafie podac szczeg...

zajmuje sie od 15 lat muzyka
...pro musica , kiedys importer yamaha tez mi nie pomogl...
Ludzie, czy Wy macie dobrze pod kopułami?
Czasem, a ostatnio coraz częściej, żałuję, iż kolega PeWu zapóścił się w puszczę Amazonii
.
O tym (o stacjach) już było w kontekście instrumentów Ensoniq.
A na temat stacji w SY77 jest naprawdę sporo materiałów w necie, a jeszcze więcej w temacie SY99!
Prawdą też jest, iż najprościej będzie, jak słusznie zauważył jarekz, zadzwonić do pana Tomka z serwisu Yamaha. Przecież jest on wspópracownikiem magazynu na którego forum właśnie postujecie, a przy tym całkiem normalnym człowiekiem!
[addsig]
Ludzie, czy Wy macie dobrze pod kopułami?
Czasem, a ostatnio coraz częściej, żałuję, iż kolega PeWu zapóścił się w puszczę Amazonii

O tym (o stacjach) już było w kontekście instrumentów Ensoniq.
A na temat stacji w SY77 jest naprawdę sporo materiałów w necie, a jeszcze więcej w temacie SY99!
Prawdą też jest, iż najprościej będzie, jak słusznie zauważył jarekz, zadzwonić do pana Tomka z serwisu Yamaha. Przecież jest on wspópracownikiem magazynu na którego forum właśnie postujecie, a przy tym całkiem normalnym człowiekiem!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.