Mikrofon dla skrzypka

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
hudy
Mikrofon dla skrzypka

Post autor: hudy » środa 03 maja 2006, 19:52

witam.

z czego pamietam, to poruszalem juz ten temat na forum. chcialbym jednak ponownie zadac to pytanie, aby sprawdzic co nowego moglibyscie doradzic. chodzi o naglosnienie na niewielkich koncertach (raczej nie solo) i oczywiscie nagrania w zaciszu domowego studia. wiem, ze takie uniwerslane urzadzenia jak produkty firmy Neumann czy innych renomowanych marek w 100% spelnilyby oczekiwania kazdego normalnego czlowieka, ale oczywiscie fundusze jakie trzeba przeznaczyc na tego typu mikrofon dalece wykraczaja poza mozliwosci finansowe owego czlowieka (zaliczam do tej grupy nieskromnie takze i siebie). moje wymagania to przedewszystkim "condenser" i przedewszystkim z filtrem niskich czestotliwosci. testowalem sprzet ze wschodu (oktawa) i w polaczeniu z "tube'owym" przedwzmacniaczem ART gralo calkiem niezle, ale takowym przedwzmacniaczem nie dysponujac zmuszony jestem podlaczyc sie do miksera, a wtedy sytuacja diametralnie sie zmienia. Choc nadal nie ma porownania z np. Shure'm beta 58, to wole jednak nie podejmowac pochopnej decyzji. nie wiem, czy "tradycyjne", wielkomembramowe pojemniki brzmia z instrumentem lepiej czy gorzej niz "paluszki" i dlatego chcialbym zapytac, bo tego nie mam gdzie sprawdzic.

za odpowiedzi i rady serdeczne "thanks from the mountaine";)

pozdr.d
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

CM

Re: Mikrofon dla skrzypka

Post autor: CM » środa 03 maja 2006, 21:27

AKG 417 C + zasilacz dedykowany. Mały mikrofonik przyczepiony do pudła w dowolnym miejscu pozwala na szukanie zadowalającego Cię brzmienia zmieniajac jego pozycje względem pudła i "efów".

W lipcu będe nagrywał skrzypka, jeden z sygnałow będzie zebrany "z bliska" właśnie z tego mikrofonu.. (muzyka folkrockowa)pozdarwiam.
eee tamm

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » poniedziałek 08 maja 2006, 15:30

...AKG 417 C + zasilacz dedykowany. Mały mikrofonik przyczepiony do pudła w dowolnym miejscu pozwala na szukanie zadowalającego Cię brzmienia zmieniajac jego pozycje względem pudła i "efów".

W lipcu będe nagrywał skrzypka, jeden z sygnałow będzie zebrany "z bliska" właśnie z tego mikrofonu.. (muzyka folkrockowa)pozdarwiam....

to rozwiązanie znam...

chodzi mi o to o co pytam, tj. normalny mikrofon pojemnościowy, którym będę mógł nagrać również inne instrumenty, choć przede wszystkim chodzi o skrzypce.

pozdr.d
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Davi

Post autor: Davi » poniedziałek 08 maja 2006, 15:58

bardzo ladnie nagrywaja wszelkie instrumenty smyczkowe SE Electronics SE 3 ST

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ