Feeling partii perkusyjnej
Witam!
O ile milisekund przesunąć na ścieżce elementy zestawu perkusyjnego (werbel, hi hat, talerze), aby uzyskać wrażenie "żywego perkusisty"?
Przesuwam werbelek o 6 ms w prawo i jest nieźle, a jak reszta?
Pozdrawiam!
O ile milisekund przesunąć na ścieżce elementy zestawu perkusyjnego (werbel, hi hat, talerze), aby uzyskać wrażenie "żywego perkusisty"?
Pozdrawiam!
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)
Re: Feeling partii perkusyjnej
...Sprawdź...
Nie pytam o gotowce, ale o punkt wyjścia... Mniej więcej wiem jak reszta, ale może ktoś działa inaczej i brzmi lepiej? Po to pytam...
Nie pytam o gotowce, ale o punkt wyjścia... Mniej więcej wiem jak reszta, ale może ktoś działa inaczej i brzmi lepiej? Po to pytam...
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)
Myślę że tutaj znajdziesz parę ciekawych inforamcji na temat programowania perkusji.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
Pozdrawiam!
...
Błahaha - słyszysz jakąs różnicę?! To ciekawe...
PS. a czemu uparłeś sie na przesuwanie "ręcznie" i do tego o stałą wartość? Jęlsi masz partię zapisaną w midi to uzyj opcji "swing".
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
a tak jest wielowymiarowy.
zeby byl feeling. uzywaj roznej kwantyzacji
albo wogole nie uzywaj przy nagrywaniu.
ja robie tak ze gdy mam do zrobienia werbel. podstawowy sampel gram z kwantyzacja 100% a reszte sampli do werbla nie kwantyzuje lub malo na 50-70%
dobieraj sample dobre
albo wogole nie uzywaj przy nagrywaniu.
ja robie tak ze gdy mam do zrobienia werbel. podstawowy sampel gram z kwantyzacja 100% a reszte sampli do werbla nie kwantyzuje lub malo na 50-70%
dobieraj sample dobre
-->Par Excellence<--
cześć,
Mam do was pytanko. Isnieje może jakis program lub plugin do pisania perki, który by losowo wyzwalał wskazane mu sample?
np. pare brzmień werbla
Mam do was pytanko. Isnieje może jakis program lub plugin do pisania perki, który by losowo wyzwalał wskazane mu sample?
np. pare brzmień werbla
...Witam!
Pozdrawiam!
...
Ja chętnie rozbuduję to pytanie: Czy przesuwacie inne ślady (instrumenty, wokale...)? Czy macie wypracowany jakis schemat zalężności czasowych pomiędzy instrumentami żeby utwór nie brzmiał zbyt sztywno?
Pozdrawiam
Pozdrawiam!
...
Ja chętnie rozbuduję to pytanie: Czy przesuwacie inne ślady (instrumenty, wokale...)? Czy macie wypracowany jakis schemat zalężności czasowych pomiędzy instrumentami żeby utwór nie brzmiał zbyt sztywno?
Pozdrawiam
www.myspace.com/piotrbanaszek
...
Opóźniając werbel w stos. do reszty uzyskasz inny efekt, a opóźniając hihat inny itd. Obydwa działania mają sens..
Muzyk ma tendencję do przyśpieszania "gęstszych" partii i do zwalniania rzadszych - przyspiesza w "przebitkach" i rozciąga pauzy. To samo dotyczy partii głośniejszych i cichszych..
ITD, ITP
pozdr
...
Opóźniając werbel w stos. do reszty uzyskasz inny efekt, a opóźniając hihat inny itd. Obydwa działania mają sens..
Muzyk ma tendencję do przyśpieszania "gęstszych" partii i do zwalniania rzadszych - przyspiesza w "przebitkach" i rozciąga pauzy. To samo dotyczy partii głośniejszych i cichszych..
ITD, ITP

pozdr
bębniarz
Wydaje mi się że podstawa to dobre sample i odpowiednie wstukanie ich z dynamiką jak najwierniej oddającą żywe granie. Przesuwanie werbla czy stopy nie ma raczej za wiele do rzeczy. Ja najczęściej stopę i werbel kwantyzuję. Bawię się nimi ręcznie jedynie w przejściach i w częściach poza podstawowym beatem. Hi-hat i popierdółki tego typu podobnie: beat podstawowy skwantyzowany, inne części wedle ucha.
Ogólnie rzecz biorą moja teoria brzmi: żeby zbliżyć się do efektu żywego perkusisty potrzebujemy dobrych brzmień które następnie dobrze dynamicznie wylepiemy na klawiaturce.
E-MU-entuzjasta
Ogólnie rzecz biorą moja teoria brzmi: żeby zbliżyć się do efektu żywego perkusisty potrzebujemy dobrych brzmień które następnie dobrze dynamicznie wylepiemy na klawiaturce.
E-MU-entuzjasta