Co kupić za 25 tys. zł?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
necc9
Co kupić za 25 tys. zł?

Post autor: necc9 » poniedziałek 01 maja 2006, 03:11

Witam

Mam 25 tys. (moze 30) budżetu i tutaj chcę zbudować wszystko od podstaw.

1. Laptop do muzyki Icom - 7,5tys.

2. Roland 700-SX lub Roland FantomX8 (7-11tyś.)

3. Słuchawki (500zl)

4. KArta muzyczna - 2 tys.

5. dwie karty brzmieniowe SRX - około 2tyś.

6. Stojak na klawisz

7. Odsłuchy np Roland DM-2100

..Programy do edycji np Cubase

A moze zamiast z Fantoma ktory ma w sumie wiekszosc rzeczy skorzystac z wtyczek VST

dlatego taki zestaw bo bardzo czesto jestem w trasie ....ale nie grywam koncertow..

Awatar użytkownika
necc9

Re: Co kupić za 25 tys. zł?

Post autor: necc9 » poniedziałek 01 maja 2006, 03:16

A i co mi jeszcze brakuje zeby to byl konkretny zestaw do home recordingu..

j.bravo

Post autor: j.bravo » poniedziałek 01 maja 2006, 03:45

Mikrofon, zeby moc potem "masterowac " wokal
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 01 maja 2006, 07:33

Co oznacza: "... często jestem w trasie ... ale nie grywam koncertów."?

Co chcesz osiagnąć przy pomocy takiego zestawu? Bądź bardziej precyzyjny.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » poniedziałek 01 maja 2006, 10:16

no i oczywiscie czy ten laptop jest konieczny czy tylko ma ladnie wygladac bo za te pienadze mozesz kupic fantastyczny PC przy ktorym ten laptop to bedzie sredniak a w czasach monitorow LCD zwykly komputer tez staje sie juz "przenosny"

3h

Post autor: 3h » poniedziałek 01 maja 2006, 14:11

Kup sobie wódki i wina, a resztę przepij. Przepraszam, nie wytrzymałem.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 01 maja 2006, 14:25

...Kup sobie wódki i wina, a resztę przepij. Przepraszam, nie wytrzymałem....

To chyba w kontekście ...jestem w trasie ....ale nie grywam koncertow.. .

To jeszcze przydałby się wymieniany stojak aby było na czym zawiesić katany, torby z flachami i oprzeć grabki. No i nie dwie ale cała talia kart. Może być też ten laptok z jakąś gierką albo obrazkami
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 01 maja 2006, 14:31

...Witam

Mam 25 tys. (moze 30) budżetu i tutaj chcę zbudować wszystko od podstaw.

1. Laptop do muzyki Icom - 7,5tys.

2. Roland 700-SX lub Roland FantomX8 (7-11tyś.)

3. Słuchawki (500zl)

4. KArta muzyczna - 2 tys.

5. dwie karty brzmieniowe SRX - około 2tyś.

6. Stojak na klawisz

7. Odsłuchy np Roland DM-2100

..Programy do edycji np Cubase

A moze zamiast z Fantoma ktory ma w sumie wiekszosc rzeczy skorzystac z wtyczek VST

dlatego taki zestaw bo bardzo czesto jestem w trasie ....ale nie grywam koncertow..

...

Roland rd 700-sx i fantom nie są mobilnymi to ciezkie instrumenty , tak wiec moze jakas tania klawiaturke midi , nie ma sensu inwestowac w te karty brzmieniowe jeśli nie grasz koncertów , bo to samo mozesz na tym komputerze zrobic.

Awatar użytkownika
necc9

Post autor: necc9 » poniedziałek 01 maja 2006, 18:02

oki precyzuje..

Wczoraj było juz bardzo póxno i same głupoty wam powypisywałem..

Po koleji odpowiadam:

........

j.bravo - mikrofon raczej mi do wokalu nie jest potrzebny..ale do nowych sampli owszem -ale to póxxniej i nie zawracam sobie tym głowy.

.........

Dobmatt

Jestem w trasie ale nie gram koncertów (moim zródłem utrzymania jest praca w całkiem innym zawodzie - średno jestem w delgacji ponad 10 dni w miesiącu - dlatego potrzebuję sprzęt który będe mógł wykorzytać zarówno w hotelu na słuchawkach jak i w domku ..)..Nie nastawiam sie na dzień dzisiejszy na zarobkowanie z muzyki tylko niestety tylko hobby...

chccę tworzyć muzyke ilustracyjna, symfoniczną, elektronikę(równiez tę klubową), ważona klawiatura jest mi potrzebna bo tylko na takiej czuję sie swobodnie - i wczesniej tworzyłem (i zgrałem) utwory własne na fortepian..

............

fatman

więc temat z laptopem znów sprowadza się do moich czestych wyjazdów i chciałbym mieć większośc rzeczy przy sobie...Chyba ze jest inne rozwiązanie tego tematu - czekam na pomysły...ale nie czuję wożenia stacjonarnego..ale jest to pomysł dosyć realny - bo faktycznie za podobną kwote - mam niezłą maszynę do której zawsze mogę coś włączyć, włozyc i rozbudować - a laptop jest bardzo hemretycznym urządzeniem

..............

3h preceli

Po co mi to wszystko - skoro nie koncertuje

Przez ostatnie 5 lat miałem przestuj jesli chodzi o stycznośc z muzyka.

Szukam dobrze ważonej klawiatury i odpowiada mi zarówno Roland 700SX jak

i fantomX8 - aczkolwiek mam do niego obawy - ze zadużo wszystkiego w jednym ..Wybór na te dwa modele padł z porostej przyczyny - mają rozszenie na karty brzmieniowe rolanda które mi mocno odpowiadają...

Mysłałem jeszce o kontrolerze midi Ymachy WX5 - ale czy nie zaduzo na raz wszytkiego?

..

Co od odłuchów.. szukam takich zeby móc bezpośrenio podłączysz przez kompa lub do klawisza - nie chce na razie zbędnego sprżetu - chyba ze sie myle to mnie poprawcie..

...

Mysłałem w tym wszystim aby dokupic Roland SPD-S Perkusja Elektroniczna, dla lepszej ekspresji jesli chodzi o wyzwolenie rytmów ze mnie samego (ne pewno znów będa sarkastyczne komentarze)..

...

Tylko jak to wszystko podłączyć zeby miało ręce i nogi - zeby dzwięki rejestrowały się w kompie i móc je jescze pózniej opracowywać..

Przejżałem dosyć uwaznie 60% forum eis...

Co do wtyczek VST - nie mam o nich zielonego pojęcia , za ile, jak tego uzywac, skąd je brac etc..?

.......

Szukam naprawde pomocy - jak to wszystko zebrac razem - marzenia z rzeczywistościa.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 01 maja 2006, 18:24

...3h preceli Po co mi to wszystko - skoro nie koncertuje

Przez ostatnie 5 lat miałem przestuj jesli chodzi o stycznośc z muzyka.

Szukam dobrze ważonej klawiatury i odpowiada mi zarówno Roland 700SX jak i fantomX8 - aczkolwiek mam do niego obawy - ze zadużo wszystkiego w jednym ..Wybór na te dwa modele padł z porostej przyczyny - mają rozszenie na karty brzmieniowe rolanda które mi mocno odpowiadają...

Ok, tylko bez obrazy bo sam jesteś sobie winien...

Podałeś wreszcie konkretnie o co biega, to i teraz zatanawiać się będzie prościej jak Ci pomóc
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ