Import Rex File do Stylus RMX

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
breakbeat_famillia
Import Rex File do Stylus RMX

Post autor: breakbeat_famillia » czwartek 27 kwie 2006, 12:11

Pyt.1

Sytuacja wygląda w ten sposób:

1. Tworzę loop perkusyjny w reasonie lub fruity

2. Zapisuje loop do wav

3. Otwieram go w Recycle 2.1 i tworzę REX

chciał bym aranżować taki loop poprzez import do stylusa rmx i wykożystanie opcji CHAOS. Pojawia się problem którego nie rozumiem. Odtworzony na poziomie browsera taki loop w stylusie nie ma swojego tempa, a odegramy w playerze REX w reasonie ma swoje tempo.

Nie wiem czy dobrze wyjasnilem ale stworzony rex gra prawidlowo w reasonie w Stylus RMX juz nie (wyglada jak by tempo bylo zwolnione o polowe).

Pyt.2

Czy wrzucony z stylusa rmx plik midi na sciezke midi moze miec mapowanie tak abym mogl aranzowac sample w drumm editor w cubase? Bo nie wyglada to fajnie po przeniesieniu pliku midi na sciezke. Czy poprostu tak to robi stylus ?
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.

Soundchaser

Re: Import Rex File do Stylus RMX

Post autor: Soundchaser » piątek 28 kwie 2006, 00:44

Rexa musisz zmienic na SAGE(format sampli Stylusa)zeby Stylus nim operowal bez ograniczen.Masz do tego SAGE Converter a jesli nie masz to mozesz sciagnac ze strony Spectrasonics.

Jesli chodzi o spowolnione tempo to sprawdz w jakiej rozdzielczosci masz ustawionego Reasona a w jakiej Stylusa,bo 96 audio w 41 wlasnie tak brzmi.Co do midow to mozesz obrabiac je w editorze pod warunkiem pozostawania w tym samym banku czy grupie presetow.

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 28 kwie 2006, 08:35

Jak slusznie zauwazyles trzeba miec konwerter bo innaczej sie nie da importowac rexa, ja juz dawno importowalem, a pliki wav tworzylem jako 16bit/44100. Sądzę, że mogłem jakiś błąd popełnić w robieniu rexa, ale nie wiem jaki. Może zapisalem nie ten format rex'a ? Reason przyjmuje i stare i nowe wersje rex a Stylus ?

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » piątek 28 kwie 2006, 08:49

Coś musisz kiepścić w ReCycle, ale nie wiem co ... ja robię dokładnie to samo z pętlami WAV i u mnie wszystko fruwa. MIDI ... oczywiście nie da się zrobić z tym typowej edycji, bo - zauważ - sekwencja jest zapisana według recepty ReCycle, czyli schodkowo w górę klawiatury od pierwszego plasterka do ostatniego. Musiałbyś zrobić sobie mapę na klawiaturze w Piano Roll: które nuty grają stopą, które werblem i HH, i wtedy ewentualnie tym grać lub przestawiać klocki. Można, próbowałem.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Post autor: breakbeat_famillia » piątek 28 kwie 2006, 10:00

...Coś musisz kiepścić w ReCycle, ale nie wiem co ... ja robię dokładnie to samo z pętlami WAV i u mnie wszystko fruwa. MIDI ... oczywiście nie da się zrobić z tym typowej edycji, bo - zauważ - sekwencja jest zapisana według recepty ReCycle, czyli schodkowo w górę klawiatury od pierwszego plasterka do ostatniego. Musiałbyś zrobić sobie mapę na klawiaturze w Piano Roll: które nuty grają stopą, które werblem i HH, i wtedy ewentualnie tym grać lub przestawiać klocki. Można, próbowałem.

MD....

Najwyraźniej , jak kolega zauwarzył kopie tego rexa :)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 28 kwie 2006, 10:20

U mnie wszystko działa jak ta lala.

zaznaczam w Recycle tyle "plastrów" i w tych miejscahc ktore chce , potem robie REX nastepnie do RMX... i na klawiaturze pojawiaja sie wszystkie kawałki loopa ,

ODPOWIEDZ