Nagrywanie w MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pjeciun
Nagrywanie w MIDI

Post autor: pjeciun » niedziela 23 kwie 2006, 23:25

witam dopiero zaczynam z midi i stad mam pytanie. przesiadlem sie na cubasa i chce przez niego nagrac sekwencje perkusji (werbli) z reki przy uzyciu padow. ustawiam nagrywanie cykliczne wlanczam metronom. ustawiam tempo projektu na np. 94, wlanczam nagrywanie i tu pojawia sie pytanie.

chce uciac to po 4 werbalch zeby to potem zapetlic i dograc pozostale slady. skad mam wiedzeic ze wlansnie w tym momencie mam zastopowac nagrywanie?
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Nagrywanie w MIDI

Post autor: Kuma » poniedziałek 24 kwie 2006, 16:34

Jaki Cubase?

W SX ustawiasz "punch in" oraz "punch out" i samo "wskoczy i wyskoczy" z nagrania tam gdzie chciałeś.

pozdr
bębniarz

pjeciun

Post autor: pjeciun » czwartek 27 kwie 2006, 12:51

...Jaki Cubase?

W SX ustawiasz "punch in" oraz "punch out" i samo "wskoczy i wyskoczy" z nagrania tam gdzie chciałeś.

pozdr...

ok. rozumiem, ale skad mam wiedziec ze dokladnie w tym momencie koncza sie dokladnie cztery takty?

pzdr
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 27 kwie 2006, 13:21

ok. rozumiem, ale skad mam wiedziec ze dokladnie w tym momencie koncza sie dokladnie cztery takty?

pzdr

...

Jak to skąd? Ustaw sobie linijkę w trybie bars/beats i będziesz miał takty podane na talerzu. Ponadto ośmielam się przypomnieć, że każdy szanujący się metronom (a Ty twierdzisz że go używasz) sygnalizuje początek każdego taktu silniejszym "beep-nięciem".

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ