PC i gitara (2)
...hmm no raczej nie :) poza tym guitar rig jest przydatny tylko i wylacznie w domu [...]
Nie zgodzę się z takimi stwierdzeniami. Moim zdaniem guitar rig czy amplitube są tak samo przydatne w studiu jak i w domu. Polecam najnowszą płytę grindowego zespołu PHOBIA, gdzie wszystkie gitary zostały nagrane przy użyciu Amplitube 1. Dodam tylko, że producentem tejże płyty jest Scott Hull (Pig Destroyer). Legalne mp3 do ściągnięcia tutaj.
Zrozumiałe jest, że nic nie zastąpi porządnego pieca lampowego, ale nie przesadzajmy z tym negowaniem symulacji!
Nie zgodzę się z takimi stwierdzeniami. Moim zdaniem guitar rig czy amplitube są tak samo przydatne w studiu jak i w domu. Polecam najnowszą płytę grindowego zespołu PHOBIA, gdzie wszystkie gitary zostały nagrane przy użyciu Amplitube 1. Dodam tylko, że producentem tejże płyty jest Scott Hull (Pig Destroyer). Legalne mp3 do ściągnięcia tutaj.
Zrozumiałe jest, że nic nie zastąpi porządnego pieca lampowego, ale nie przesadzajmy z tym negowaniem symulacji!
Re: PC i gitara (2)
Zapomniales jeszcze dodac Meshuggah ktora nagrywa na PODzie :) co nie zmienia faktu ze mi sie to nie podoba, fakt ze ktos nagral plyte nie stanowi jeszcze powodu do tego aby wpelni akceptowac symulacje, w koncu muzyke mozna robic na wszystkim nawet na grzebieniu :) tworcom poszukujacym nowoczesnych brzmien nawet to pasuje i sie sprawdza, jezeli jednak porownac pelne koszty software-u + sprzet (Guitar Rig 2 1500 PLN, PC ktory to udzwignie 3500 PLN, jakies tam monitory zeby jakos to brzmialo 1500 PLN) otrzymujemy koszt porownywalny ze wzmacniaczami najwyzszej klasy a ile sie czlowiek nakreci zanim cos wykreci... no i na koncert tego nie zabierze bo jeszcze mu dochodzi koszt dodatkowego naglosnienia :)
Ale spoko ja akceptuje fakt ze wielu ludzi jest zadowolonych z tego co programy typu GR2 czy Ampitube im daja, po prostu dla mnie to nie brzmi bo tak jak inni mlodzi i biedni chwytalem sie juz wszystkich sposobow na to zeby jakos w miare przyzwoicie nagrywac sobie gitary na PC i zawsze bylem rozczarowany, hmm moze powinienem kupic lampowy preamp za klika tysiecy PLN ?... :)
Pozdrawiam :)
Ale spoko ja akceptuje fakt ze wielu ludzi jest zadowolonych z tego co programy typu GR2 czy Ampitube im daja, po prostu dla mnie to nie brzmi bo tak jak inni mlodzi i biedni chwytalem sie juz wszystkich sposobow na to zeby jakos w miare przyzwoicie nagrywac sobie gitary na PC i zawsze bylem rozczarowany, hmm moze powinienem kupic lampowy preamp za klika tysiecy PLN ?... :)
Pozdrawiam :)
witam
ktoś pytał mnie o kompa...
mam P4 3,4GHz , pamięć gail 2x512 na dualu, kartę Emu 1212m, mix SC4.
z waszych wypowiedzi wynika, że rzeczywiście mógłbym w tej cenie (1600 zł) spróbować GR 2, tylko boję się, że może to być znowu niewypał tak jak z digitechem
i tylko wtopie kasę.
nie jestem aż tak bardzo wymagający i wiem, że kosmosu w domowym studio nie wykręce, ale chciałbym choć trochę poprawić jakość dzwięku tej gitary.
proszę o propozycje konkretnych zmian - typu: kup to, włącz tamto, wywal digitecha itp.
PS. nie zamierzam koncertować i gitary używam tylko w studio.
pozdrawiam wszystkich
k.
ktoś pytał mnie o kompa...
mam P4 3,4GHz , pamięć gail 2x512 na dualu, kartę Emu 1212m, mix SC4.
z waszych wypowiedzi wynika, że rzeczywiście mógłbym w tej cenie (1600 zł) spróbować GR 2, tylko boję się, że może to być znowu niewypał tak jak z digitechem

nie jestem aż tak bardzo wymagający i wiem, że kosmosu w domowym studio nie wykręce, ale chciałbym choć trochę poprawić jakość dzwięku tej gitary.
proszę o propozycje konkretnych zmian - typu: kup to, włącz tamto, wywal digitecha itp.
PS. nie zamierzam koncertować i gitary używam tylko w studio.
pozdrawiam wszystkich
k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
moze po prostu sciagnij sobie GR2 z p2p zeby go wyprobowac (w zadnym wypadku nie namawiam zebys go ukradl!) i sam zadecyduj na co wydasz kase :)
wywal tego digitecha! (a raczej sprzedaj na Allegro)
Miałem okazję już popróbować Amplitube 2 i brzmi on jak na mój gust lekko lepiej niż 1, ma duzo większe możliwośći (efekty, ilość symulacji). jednocześnie jednak ma straszliwy apetyt na moc obliczeniową CPU
Ja praktycznie nie mogę odpalić go jednocześnie na 2 ścieżkach przy "rozsądnej" latencji (tzn. umożliwiającej grę na zywo). Tylko na jednej ścieżce daje radę (mój komp. to P4 2,5GHz, 1GB RAM).
wywal tego digitecha! (a raczej sprzedaj na Allegro)

Miałem okazję już popróbować Amplitube 2 i brzmi on jak na mój gust lekko lepiej niż 1, ma duzo większe możliwośći (efekty, ilość symulacji). jednocześnie jednak ma straszliwy apetyt na moc obliczeniową CPU

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
jezeli jednak porownac pelne koszty software-u + sprzet (Guitar Rig 2 1500 PLN, PC ktory to udzwignie 3500 PLN, jakies tam monitory zeby jakos to brzmialo 1500 PLN) otrzymujemy koszt porownywalny ze wzmacniaczami najwyzszej klasy a ile sie czlowiek nakreci zanim cos wykreci... no i na koncert tego nie zabierze bo jeszcze mu dochodzi koszt dodatkowego naglosnienia :)
Nie wzięłeś pod uwagę faktu, że komputer (czy laptop) teraz każdy i tak powinien mieć (chociażby do tysiąca innych celów niż muzyka) więc ten wypadek odpada. Dochodzi co najwyżej koszt porządnej karty muzycznej.
Amplitube (w opinii wielu ludzi - nawet na tym forum - lepszy soft niż GR) kosztuje zdaje się 319USD czyli ok 1000zł albo nawet mniej:
http://www.audiomidi.com/Amplitube-2-Plug-In-P7634.aspx (249USD)
Można do niego będzie też niedługo dokupić nożny sterownik (zapewne przydatny live). Nie wiem czy to wychodzi drożej niż porządny wzmacniacz+porządna kolumna (zapewne to jeszcze zależy co się rozumie przez pojęcie "porządny"
)
Nie wzięłeś pod uwagę faktu, że komputer (czy laptop) teraz każdy i tak powinien mieć (chociażby do tysiąca innych celów niż muzyka) więc ten wypadek odpada. Dochodzi co najwyżej koszt porządnej karty muzycznej.
Amplitube (w opinii wielu ludzi - nawet na tym forum - lepszy soft niż GR) kosztuje zdaje się 319USD czyli ok 1000zł albo nawet mniej:
http://www.audiomidi.com/Amplitube-2-Plug-In-P7634.aspx (249USD)
Można do niego będzie też niedługo dokupić nożny sterownik (zapewne przydatny live). Nie wiem czy to wychodzi drożej niż porządny wzmacniacz+porządna kolumna (zapewne to jeszcze zależy co się rozumie przez pojęcie "porządny"

Oczywiscie, ale pierwszy lepszy Celeron (czyli pcet kupowy do domu zazwyczaj) nie da sobie rady prawda? no wiec jednak doliczmy koszt pozadnego komputera, sam widzisz ze Twoj mocny i drogi komp ledwo daje rade prawda ?
GR2 w wersji bez footswitcha tez kosztuje ok 300 $.
GR2 w wersji bez footswitcha tez kosztuje ok 300 $.
...Oczywiscie, ale pierwszy lepszy Celeron (czyli pcet kupowy do domu zazwyczaj) nie da sobie rady prawda? no wiec jednak doliczmy koszt pozadnego komputera, sam widzisz ze Twoj mocny i drogi komp ledwo daje rade prawda ?
GR2 w wersji bez footswitcha tez kosztuje ok 300 $. ...
mój P4 to nie jest już niestety zbytnio "aktualny" sprzęt. Był mocny jakieś 1-2 lata temu...
GR2 w wersji bez footswitcha tez kosztuje ok 300 $. ...
mój P4 to nie jest już niestety zbytnio "aktualny" sprzęt. Był mocny jakieś 1-2 lata temu...

Proszę o wyrozumiałość i konkretne porady. Mam "wolne" 1400 zł, które mogę przeznaczyć na ten cel.
Pozdrawiam
k....
DARMOWE rozwiazanie to Amplitube UNO.
http://www.amplitube.com/Main.html?ATDownload
Co ty na to ?
Pozdrawiam
k....
DARMOWE rozwiazanie to Amplitube UNO.
http://www.amplitube.com/Main.html?ATDownload
Co ty na to ?

http://www.superstereo.pl