Jak ustawić 24 bity w Alesis IO2?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
danarasz
Jak ustawić 24 bity w Alesis IO2?

Post autor: danarasz » poniedziałek 24 kwie 2006, 07:29

Mam kartę USB Alesis IO2. W parametrach ma napisane, że może działać na 24 bitach i 96 kHz. Jednak sterownik ASIO można ustawić tylko na 44,1 lub 48 kHz przy 16 bitach. Sterownik WDM daje się niby przestawić na 24 bity, ale następują jakieś przekłamania w nagraniu (np. wykazuje nagranie 48kHz a tak naprawdę jest to 44,1 kHz - zmienia się wysokość dźwięku). Może czegoś nie wiem, coś źle ustawiam. Ten problem występuje w większości znanych programów - ASIO dobrze, ale okrojone, WDM - pełne parametry, ale przekłamania. Czy ktoś forumowiczów ma już jakieś doświadczenie z tym sprzętem?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fatman

Re: Jak ustawić 24 bity w Alesis IO2?

Post autor: fatman » poniedziałek 24 kwie 2006, 23:24

nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane ale mozesz sprobowac sterownika ASIO4ALL http://www.asio4all.com/

w kartach audigy2 pozwala osiagnac latencje 7ms przy 24bitach moze Ci tez pomoze.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 25 kwie 2006, 01:17

...nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane ale mozesz sprobowac sterownika ASIO4ALL http://www.asio4all.com/

w kartach audigy2 pozwala osiagnac latencje 7ms przy 24bitach moze Ci tez pomoze.

Niestety nie znam tego sprzętu wogóle, ale jeżeli chcemy problem rozwiązywać w ten sposób, to może lepiej by było zacząć od ściągnięcia najnowszych sterowników ze strony producenta. Być może kupiłeś jedną z pierwszym modeli i na płycie masz również najwcześniejsze sterowniki.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » wtorek 25 kwie 2006, 01:21

prawda :)

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 25 kwie 2006, 10:02

Dzięki za porady. Zaraz się wezmę za testowanie tego uniwersalnego sterownika. Sęk w tym, żei producent nie napisał jeszcze nowych sterowników i na stronie www można pobrać ten sam, co dali w pudełku. Szukam teraz coś z nieoficjalnych, ale ciężko na coś natrafićć. Same reklamy. W sumie nic się strasznego nie dzieje. Z dołączonym Cubase LE działa dobrze, problem jest w innych programach. A jest to dość ciekawa karta. Nie wymaga zasilacza, ma dwa wejścia mikrofonowe z phantomem, czyli można z laptopem iść w teren. Ma ponadto gniazda MIDI itd. Gdybe jeszcze jednak poprawili te sterowniki, albo dali więcej wiadomości...

Pozdrawiam

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 25 kwie 2006, 11:02

Już jestem po testach. Jednak wszystko jest po staremu. Sterownik ASIO - ten uniwersalny - zastąpił oryginalny i działa tak samo dobrze. Problem jest w programach, które nadal nie widzą ASIO i pokazują nazwę urządzenia dając do wyboru dużo więcej ustawień (aż do 96kHz), tyle że to źle działa (pierwszy post). (okazało się, że losowo działa czasem dobrze, ale można to dopiero sprawdzić po nagraniu). Czy może być tak, że na polskim Windows XP coś działa źle, a na angielskim dobrze? Bo nie chce mi się wierzyć, że ktoś tego problemu wcześniej nie odkrył. Sprzęt raczej nie powinien byc uszkodzony, skoro przy innych sterownikach działa bardzo dobrze?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 25 kwie 2006, 17:10

Czy może być tak, że na polskim Windows XP coś działa źle, a na angielskim dobrze?

Niestety tak, jest taka mozliwosc, sa precedensy.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » wtorek 25 kwie 2006, 18:14

jako informatyk jeszcze sie z tym nie spotkalem ale osobiscie uzywam angielskiego :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 25 kwie 2006, 21:30

jako informatyk jeszcze sie z tym nie spotkalem

A JEDNAK! (z odpowiednim akcentem - z reklamy na przystanku autobusowym)

Precedens - Waves 5.0 i Pro-Tools &.0 - z tego, co wiem, w kazde wersji - TDM jak i LE czy M-audio.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » wtorek 25 kwie 2006, 21:48

yhym :) mozliwe :) jednak to zazwyczaj jest wina oprogramowania a nie systemu :) ale nie wiem jak jest w tym przypadku :) windows jest mniej straszny niz go maluja :)

Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ