Mac a muzyka

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Re: Mac a muzyka

Post autor: pawello » piątek 21 kwie 2006, 00:46

System operacyjny w Macach to ich poważny atut wiedzą to wszyscy, którzy mieli z nim coś wspólnego.

Nie powala mnie OSX... Ladny stabilny itd ale tez mi wyczynial hece... Po zapoznaniu sie z OSX uwazam ze jest z deka przereklamowany jako najbardziej estetyczny oraz wydajny i stabilny soft do kompa... W windowsie bez cudow robie sobie wyglad MACa tylko jakby lepiej a "kutlura pracy" systemu zalezy od uzytkownika - nie zapominajmy o tym Jak ktos sobie nie umie skonfigurowac systemu zeby mu dzialal wydajnie, nie umie go obsluzyc i na dodatek jest balaganiarzem to na kazdym kompie bedzie mial problemy... Mozecie sie spierac - bo MAC jest "logiczny prosty bezawaryjny..." itd ale dla mnie to jest mitologia... Dla mnie te systemy niczym sie od siebie nie roznia w zasadzie pod wzgledem uzytkowym tylko hardware pecetowy jest po prostu TANSZY... Obecnie pracuje na laptopie ACER a oprocz tego mam do dyspozycji powerbooka i nie widze roznicy na ktorym kompie jade - oba dzialaja bez zajakniecia... Przesiadka z PC na MAC - jesli nie jest uzasadniona wyborem softu nie ma sensu moim zdaniem...

Dla wszystkich ktorzy oczekuja po swoich kompach ze obsluza im stado instrumentow wirtualnych, sekwencer i jeszcze wszystkie efekty - obudzcie sie! Do tego trzeba STADA ale komputerow! Niektore instrumenty wymagaja od kompa w calosci zeby pracowaly swobodnie - i tak sie to robi w bozym swiecie - klastry
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » piątek 21 kwie 2006, 01:17

Podczas pobytu z moim zespołem w leśniczówce gdzie powstawała nasza ostatnia płyta oglądaliśmy wieczorami filmy na najnowszym laptopie kolegi firmy ACER.Podobało nam się z tym, że aby widzieć dokładnie obraz trzeba było siedzieć mniej więcej naprzeciw ekranu, bo pod większym kątem obraz stawał się ciemniejszy i niewyraźny.Pewnego dnia odpaliłem film na Powerbooku i wszyscy wyznawcy Bila Gaya zwątpili.Obraz stał się wyraźniejszy i teraz mogliśmy oglądać wszyscy.Można było zmieniać położenie względem monitora.Oczywiście za to się płaci, ale to są fakty.Można jeździć fiatem i czuć się jak w mercedesie, który jest też przereklamowany i za drogi. Odkąd kupiłem 12 letniej córce pół roku temu Imaca nie muszę już systematycznie czyścić dysku,aktualizować system i antywirusy, czy co jakiś czas formatować dysk, bo jak wiadomo gierki i net robią swoje.Mam teraz spokój.Bo komputer ma służyć do pracy i zabawy dla laików i bałaganiarzy też a nie tylko specy od płyt głównych i podkręcania zegarów.Oczywiście przeszedłem to wszystko też, ale to była strata czasu, czasu w którym mogłem skomponować hit mojego życia.

To się nazywa kij w mrowisku!!!
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 21 kwie 2006, 03:22

momencik - nie mieszaj osx z win xp...dwa rozne systemy - co do stabilnosci to jest bardzo podobna w obydwu - glownym powodem niestabilnosci sa skopane programy a nie system....

mi sie xp nie wiesza i nie zamula...zamulaja go syfy zler napisane przez programistow(czesto od znanych firm)...ale osx tez mam i tez wywalil mi sie ostatnio nawet itunes.....czy system nie chcial sie zamknac....

na to nic nie poradzisz niestety...sztab ludzi i kazdy daje cos od siebie..jeden poprawi drugi przeoczy i skopie

plusem ale i tez minusem dla uzytkownika windowsa jest to ze aplikacja to czesto jeden plik...zero folderow/podfolderow - ten plik to jakby folder ale jakze robiacy przejrzystosc w systemie i wygode instalacji i deinstalacji

zero skopanych rejestrow czy gownianych plikow ktore trzeba recznie odinstalowywac.....

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 22 kwie 2006, 10:21

Bo komputer ma służyć do pracy i zabawy dla laików i bałaganiarzy też a nie tylko specy od płyt głównych i podkręcania zegarów.

Alez ja nie mam nic do Jablek..

Komputer dla muzyka ma sluzyc do pracy w programach audio i nie wyobrazam sobie ze zasiadzie przy takim jakis lamer balaganiarz albo czyjas corka Komputer to skomplikowane urzadzenie i nie dla kompletnych laikow wbrew temu jak lansuja swoje systemy ich producenci.. Wymaga tego aby sie z nim obchodzic po ludzku zarowno jesli chodzi o sprzet jak i oprogramowanie... Inaczej - mozna paprac cos w nuendo czy w protoolsie nie znajac kompletnie ich obslugi ale praca sie zaczyna dopiero wtedy gdy wiemy co robimy prawda? A ze dla dzieci czy lamerow makowka jest lepsza to prawda - trudniej tam namieszac

Co do displaya - moj acer swieci pieknie - znacznie lepiej od powerbooka na ktorym teraz pisze ten post... Chyba musiales miec na mysli jakies bardzo swieze cacko - to fakt te kompy maja super fajne wyswietlacze!
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

kropa_

Post autor: kropa_ » sobota 22 kwie 2006, 17:34

mi sie xp nie wiesza i nie zamula...zamulaja go syfy zler napisane przez programistow(czesto od znanych firm)...ale osx tez mam i tez wywalil mi sie ostatnio nawet itunes.....czy system nie chcial sie zamknac....

Itunes jakos generalnie czesto sie wykrzacza

Generalnie najpierw sprecyzuj typowo do czego ma byc komputer. Jak tylko do dzwieku i filmu do spoko, ale jak jeszcze do pracy biurowo/domowej to wygodniejszy jest PC.

Co do programow - ProTools, Cubase albo Logic.

frodo

Post autor: frodo » sobota 22 kwie 2006, 19:25

Co do programow - ProTools, Cubase albo Logic....

Ja bym raczej powiedzial ProTools, Logic albo Digital Performer...

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » sobota 22 kwie 2006, 22:05

A już miałem nadzieję, że gentlemeni o wojnach jabłkowo blaszanych już nie dyskutują :) Przecież to kwestia gustu, a o gustach... to wiadomo.

Żeby nieco odwrócić temat w inną stronę... Jakoś tak się trafiło, że ostatnio miałem więcej okazji kręcić analogową gałką w stole niż myszką przed komputerem i jakoś tak milej było :) Po takim "powrocie do natury" z dystansem patrzy się na soft, nie to, że gorszy, bo może więcej, ale "normalne" gałki pod palcami są "bliżej muzyki", nie tylko dźwięku :)

Miłego weekendu!

Jacek

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 22 kwie 2006, 22:28

A już miałem nadzieję, że gentlemeni o wojnach jabłkowo blaszanych już nie dyskutują :) Przecież to kwestia gustu, a o gustach... to wiadomo.

To w sumie nawet nie jest rzecz gustu

Nuendo - sam "goly" program - kosztuje tyle, ile wypasiony pecet albo "sredni" (czyli najtanszy) mak. Na samym programie DAW nie da sie pracowac - potrzebne sa jakies wtyczki, na przyklad pakiet Waves, Gold juz chyba za 2000USD. Instrumenty wirtualne tez sa fajne, jakis samplerek czy cus, oczywisie z biblioteka probek - tu nawet nie wiem, ile. Do tego jakis marny interfejsik - z trzy kola pekna jak nic. A to tylko komputer, nic na zewnatrz, zadnych monitorow, przedwamacniaczy, mikrofonow, kanapy

I teraz - kto przy takich relacjach cenowych bedzie sie zastanawial, jaki komputer? Taki, na jakim bedzie dzialalo jego oprogramowanie, znane, przetestowane, ulubione, zakupione (a przynajmniej wybrane) rozmyslnie i po sprawdzeniu wszystkich opcji. Czyli - cubase/nuendo/sonar - pecet, logic/DP - mak, Pro-Tools - mozna sobie wybrac. Jezeli ktos pracujacy na sonarze mysli o maku, to znaczy, ze chce cos powaznie zmienic w swoim zyciu, a jest juz po rozwodzie

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » niedziela 23 kwie 2006, 02:30

...A już miałem nadzieję, że gentlemeni o wojnach jabłkowo blaszanych już nie dyskutują :) Przecież to kwestia gustu, a o gustach... to wiadomo.

Hehe, no ale tym razem sobie tak bardzo kulturalnie i merytorycznie wojujemy

Mnie tylko jedno ciągle drażni: jak tylko ktoś zapyta na tym forum o Maca to zaraz pada główny argument - nie kupować bo droższy, taki sam wydajny pecet bedzie pół tańszy a składak to w ogóle za grosze, panie

Czy TYLKO cena jest kryterium wyboru sprzętu studyjnego (bo za takowy uważam komputer do audio)? Jeśli tak, to dlaczego ludzie kupują Carillon AC-1X za 2500 GBP?

Najpierw wybieramy program(y) na których będziemy pracować, potem komputer. Jeśli nie jesteśmy "power user" to kupujemy firmowego PC albo Maca, bo mamy serwis, support i sterowniki dostępne na jednej stronie WWW, co dla laika (komputerowego) jest ważniejsze od tego, że składak będzie powiedzmy 20% wydajniejszy.

Komputer jest narzędziem. Najpierw określmy cel a potem wybierzmy narzędzie do realizacji tego celu, wedle wygody, lenistwa, gustu i zasobności portfela.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » poniedziałek 24 kwie 2006, 10:22

...posta kieruje do osób pracujących na macach,

zamierzam przesiąść się na maczka, ale cięzko mi sie zdecydować odnośnie softu,

doszły mnie słuchy że nuendo na macu dosc częśto sie tnie, i nie działa to zbyt sprawnie

pro tools, jest raczej odrobine za drogi,

może pro logic, ale nigdzie sie nie doczytałem czy posiada okno do oedycji pojedyńczyh sladow, czy tylko multitrachk ( oże ktoś wie ? )

doradźcie coś,

pozdr...

Oczywiscie wspominajac maca na tym forum nie otrzymales odpowiedzi na pytanie, tylko wywolales kolejna idiotyczna wojne ideologiczna. Taka polska cecha narodowa niestety - TO JA pracuje na najlepszym systemie a reszta jest bez sensu... Tak jakby nie mozna bylo przejsc do porzadku dziennego z takim faktem, ze jedni wola tak a inni inaczej.

Logic oczywiscie posiada opcje edycji pojedynczych sladow.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ