Jaka impedancja głośnika, kolumny ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WORSE
Jaka impedancja głośnika, kolumny ?

Post autor: WORSE » czwartek 20 kwie 2006, 13:22

Witam mam paczke gitarowa ale nie wiem jaka jest jej impedancja czyli ile ma ohm... rozebralem paczke bo mialem nadzieje ze tam bedzie napisane (na glosnikach) ale nic, nic nie ma... prosilbym o pomoc jak moge sprawdzic ile ma ohm ta paczka gitarowa.. dla podpowiedzi moge powiedziec ze jest to combo gitarowe hh electronic vs musican 212 combo.. niestety nic o kolumnie i glosnikach nie pisze poza tym ze jest ona 100W i ma dwa glosniki :)
Jestem :)

silver_sound

Re: Jaka impedancja głośnika, kolumny ?

Post autor: silver_sound » czwartek 20 kwie 2006, 13:40

...Witam mam paczke gitarowa ale nie wiem jaka jest jej impedancja czyli ile ma ohm... rozebralem paczke bo mialem nadzieje ze tam bedzie napisane (na glosnikach) ale nic, nic nie ma... prosilbym o pomoc jak moge sprawdzic ile ma ohm ta paczka gitarowa.. dla podpowiedzi moge powiedziec ze jest to combo gitarowe hh electronic vs musican 212 combo.. niestety nic o kolumnie i glosnikach nie pisze poza tym ze jest ona 100W i ma dwa glosniki :) ...

Witam

Można to orięracyjnie ocenić poprzez pomiar jego rezystancji, czyli pomiar zwykłaym miernikiem.Głosniki o IMPedancji 4 omy, maja dla pomiaru prądem stałym ok 3 omy

8 omwe, dala pomiaru pradem stałeym mogą pokazać 5-6 omóów

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

WORSE

Post autor: WORSE » czwartek 20 kwie 2006, 13:50

......Witam mam paczke gitarowa ale nie wiem jaka jest jej impedancja czyli ile ma ohm... rozebralem paczke bo mialem nadzieje ze tam bedzie napisane (na glosnikach) ale nic, nic nie ma... prosilbym o pomoc jak moge sprawdzic ile ma ohm ta paczka gitarowa.. dla podpowiedzi moge powiedziec ze jest to combo gitarowe hh electronic vs musican 212 combo.. niestety nic o kolumnie i glosnikach nie pisze poza tym ze jest ona 100W i ma dwa glosniki :) ...

Witam

Można to orięracyjnie ocenić poprzez pomiar jego rezystancji, czyli pomiar zwykłaym miernikiem.Głosniki o IMPedancji 4 omy, maja dla pomiaru prądem stałym ok 3 omy

jk

...

Acha czyli wystarczy zwylky miernik cyfrowym :) ok to sprobuje dzis :) dziekuje
Jestem :)

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » czwartek 20 kwie 2006, 22:45

no to ja zadam jeszcze bardziej lamerskie pytanie :)

jezeli paczka jest zrobiona z dwoch glosnikow po np 4 Ohm polaczonych szeregowo to impedancja calej paczki wynosi 8 czy 4 Ohm ? :D tylko mnie nie zabijcie za ten postpo prostu nie znam sie na tym :D

Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 20 kwie 2006, 23:02

...no to ja zadam jeszcze bardziej lamerskie pytanie :)

jezeli paczka jest zrobiona z dwoch glosnikow po np 4 Ohm polaczonych szeregowo to impedancja calej paczki wynosi 8 czy 4 Ohm ? :D tylko mnie nie zabijcie za ten postpo prostu nie znam sie na tym :D

Pozdrawiam :D...

2 Ohm
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 20 kwie 2006, 23:05

taka metoda szacunkowa wydaje mi się bardzo ryzykowna. łatwo można pokazać konstrukcje zwrotnic, dla których to da błąd rzędu 100%

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 20 kwie 2006, 23:16

Generalnie impedancja przy połączeniu szeregowym się dodaje. Ale impedancja jest funkcją częstotliwości i ta znamionowa podawana dla głośników to typowo jest jej minimum (i to zaokrąglone). Jeśli te dwa głośniki są różne, to oba minima wypadną w innych miejscach na osi częstotliwości, a to, jaka będzie wypadkowa jest trudne do przewidzenia (minimum sumy może wypaść w zupełnie innym punkcie).

A co ze zwrotnicą? Tam są elementy reaktancyjne, które powodują znaczące przesunięcia fazowe między przebiegiem napięcia i prądu, a przecież to właśnie stosunek napięcia do natężenia określa impedancję. Obecność zwrotnicy jeszcze bardziej komplikuje sytuację.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » piątek 21 kwie 2006, 07:51

Dzieki MB, jezeli chodzi o glosniki to sa to dwa takie same glosniki HH Invader prawdopodobnie 70W lub wiecej gdyz sa w 120 Wattowym combo, ja tak samo potrzebuje okreslic ich impedancje gdyz za niedlugo beda one sluzyc jako paczka pod glowe Peaveya (tymczaso az uzbieram kase na prawdziwa paczke :) )

w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanie:

czy grozi cos wzmacniaczowi jezeli ustawie w nim impedancje kolumny na np 4 Ohm podczas gdy prawdziwa impedancja bedzie wynosic np 8 lub 16 Ohm ?

Pozdrawiam i dzieki :)

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 21 kwie 2006, 14:20

...Dzieki MB, jezeli chodzi o glosniki to sa to dwa takie same glosniki HH Invader prawdopodobnie 70W lub wiecej gdyz sa w 120 Wattowym combo, ja tak samo potrzebuje okreslic ich impedancje gdyz za niedlugo beda one sluzyc jako paczka pod glowe Peaveya (tymczaso az uzbieram kase na prawdziwa paczke :) )

w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanie:

czy grozi cos wzmacniaczowi jezeli ustawie w nim impedancje kolumny na np 4 Ohm podczas gdy prawdziwa impedancja bedzie wynosic np 8 lub 16 Ohm ?

Pozdrawiam i dzieki :)...

Nic mu nie bedzie grozic, po prostu nie bedzie wydzielac sie jego pelna moc.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » piątek 21 kwie 2006, 14:40

dzieki :)

ODPOWIEDZ