Na czym miksować muzyke z mp3?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Dobmatt
Re: Na czym miksować muzyke z mp3?

Post autor: Dobmatt » wtorek 18 kwie 2006, 01:55

... czy jest jakas metoda na to by otworzyc mp3 w reasonie? to uratowalo by mi zycie...

O ile mi wiadomo nie ma takiej możliwości. Prawdę mówiąc nie bardzo rozumie co właściwie chcesz osiągnąć ... sampler nie służy do miksowania - to jest odtwarzacz próbek (chromatycznie w określonym zakresie klawiatury, lub pojedyńczych przypisanych do jednego klawisza) za pomocą poleceń MIDI Note On ... Musisz bardziej szczególowo opisać zagadnienie.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » wtorek 18 kwie 2006, 18:40

...... czy jest jakas metoda na to by otworzyc mp3 w reasonie? to uratowalo by mi zycie...

O ile mi wiadomo nie ma takiej możliwości. Prawdę mówiąc nie bardzo rozumie co właściwie chcesz osiągnąć ... sampler nie służy do miksowania - to jest odtwarzacz próbek (chromatycznie w określonym zakresie klawiatury, lub pojedyńczych przypisanych do jednego klawisza) za pomocą poleceń MIDI Note On ... Musisz bardziej szczególowo opisać zagadnienie.

MD.

...

Coz ja akurat uzywam go wlasnie do mixowania :) Nadaje sie do tego naprawde swietnie bo to w jaki sposob mozna mixowac jest po prostu nie wyobrazalne w miedzyczasie kiedy puszczam sobie jakis kawalek z jednego klawisza moge wmixowywac przy okazji inne dzwieki z innych klawiszy. Jezeli tylko mi sie zachce to wyzwalam sobie dodatkowa wzmacniajaca perkusje z kolejnego klawisza. I tak do kazdego klawisza mam przypisane kolejne utwory ktore sa juz zlapane w tepo i odpowiednia harmonie tak ze z latwoscia mozna zmixowac jeden gotowy juz utwor z kolejnym.Tyle jedyne o co chce to posiadac mozliwosc przypisywania odpowiednim klawiszom dzwiekow mp3 plus miec mozliwosc dodawania efektow na te mp3 miec mozliwosc czasami uzycia equializera odciecia dolu lub gory. Dodanie delaya itp. Wiem ze to w jaki sposob w tym momencie obcuje z reasonem jest co najmniej dziwne ale efekt bardzo spodobal sie moim znajomym dlatego tak boruje ten temat.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » środa 19 kwie 2006, 03:05

... Wiem ze to w jaki sposob w tym momencie obcuje z reasonem jest co najmniej dziwne ale efekt bardzo spodobal sie moim znajomym dlatego tak boruje ten temat....

Przynajmniej się wyjaśniło co chcesz osiągnąć, ale dlaczego upierasz się przy plikach MP3? Czy dlatego, że innych nie masz do dyspozycji, np. w formacie WAV? Tak czy inaczej, odczep się od Reasona - to jest świetny program, ale do innych celów. Ableton Live jest dużo lepszy do takiej zabawy.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 20 kwie 2006, 00:51

...... Wiem ze to w jaki sposob w tym momencie obcuje z reasonem jest co najmniej dziwne ale efekt bardzo spodobal sie moim znajomym dlatego tak boruje ten temat....

Przynajmniej się wyjaśniło co chcesz osiągnąć, ale dlaczego upierasz się przy plikach MP3? Czy dlatego, że innych nie masz do dyspozycji, np. w formacie WAV? Tak czy inaczej, odczep się od Reasona - to jest świetny program, ale do innych celów. Ableton Live jest dużo lepszy do takiej zabawy.

MD....

Uparlem sie na te mp3 poniewaz wavy zajmuja duzo miejsca. A im wiecej dzwiekow wkrecam tym wiecej zajmuja miejsca i projekt dlugo sie laduje. Sprobuje poobcowac w takim razie z abletonem. Dziekuje za rade i pozdrawiam:)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 20 kwie 2006, 01:07

A im wiecej dzwiekow wkrecam tym wiecej zajmuja miejsca i projekt dlugo sie laduje.

Zasadniczo mp3 powinny się ładować dłużej niż wavy, bo trzeba je zdekodować do wava.

Poza tym z mp3 jest taki problem, że nie "trzymają' długości - przy nagrywaniu zwykle dodawany jest minimalny kawałek ciszy. W pewnych zastosowaniach to może przeszkadzać.

ODPOWIEDZ