Laptop - najbardziej wydajne interfejsy audio?
Jesli moglbym pojsc na kompromis z jakoscia dzwieku ale wymagalbym maksymalnej wydajnosci i bardzo niskiej latencji od interfejsu na laptopa (usb, firewire, pcmcia - lacze nie jest dla mnie istotne) to na jakie powinienem zwrocic uwage??
Re: Laptop - najbardziej wydajne interfejsy audio?
Np. RME Fireface 800 albo mniejszy RME Fireface 400 - latencja nawet 1 ms , hmm mialem , mam i bede kupowal RME jezeli trzeba bedzie POLECAM !!
i pozdrawiam oczywiscie :)
i pozdrawiam oczywiscie :)
...Np. RME Fireface 800 albo mniejszy RME Fireface 400 - latencja nawet 1 ms , hmm mialem , mam i bede kupowal RME jezeli trzeba bedzie POLECAM !!
i pozdrawiam oczywiscie :)...
Dołączam się do opinii - jedyne co mi przychodzi na myśl mówiąc
wydajność to RME!
i pozdrawiam oczywiscie :)...
Dołączam się do opinii - jedyne co mi przychodzi na myśl mówiąc
wydajność to RME!
Dziwi mnie fakt ze nie jest to kryterium zakupu dla wielu ludzi kupujacych takowy sprzet.
Dla mnie jako artysty laptopowego wazniejsze od jakosci wydaje sie stabilnosci wydajnosc calego systemu. W wiekszosci klubach i tak raczej ubytek jakosci jest niezauwazalny.
Dzieki za porady co do firefaceow!
Jak jest z innymi interfejsami na przyklad motu traveller? A byc moze juz ktos cos wie na temat motu ultralite?
Tak samo: jak sie trzymaja m-audio?
Dla mnie jako artysty laptopowego wazniejsze od jakosci wydaje sie stabilnosci wydajnosc calego systemu. W wiekszosci klubach i tak raczej ubytek jakosci jest niezauwazalny.
Dzieki za porady co do firefaceow!
Jak jest z innymi interfejsami na przyklad motu traveller? A byc moze juz ktos cos wie na temat motu ultralite?
Tak samo: jak sie trzymaja m-audio?
- Miłaszewski
Od 8 miesiecy uzywam Fireface 800. Wczesniej byl RME Digiface + Cardbus, jeszcze wczesniej MOTU 828 MK-2. Z moich doswiadczen Fireface 800 to najlepsza opcja jaka mozna miec na Firewire. MOTU ma parszywe przetworniki. Nie znam jeszcze Apogee Ensemble, ale jest duzo drozszy niz Fireface.
[addsig]
[addsig]
- Cichy_Leonzio
A co sadzicie o interfejsach na USB?
poszukuje czegos do laptopa ale takze do stacjonarki, wersja budzetowa.
Duzo sampluje z winyli i potrzebuje taki interfejs ktory da mi solidna jakosc.
Moze M-audio Fast Track?
Moze M-audio Fast Track?
To zalezy co sie bedzie na tym laptopie robic. Jesli do udzwiekawiania filmow to Digidesign i jego wszechmocny krol Pro Tools w wersji LE na Mboxa (4 kanaly, 2 analog 2 SPDiF). Do lapa idzie on przez USB. (cena okolo 2tys. zl)
Druga wersja to moze byc Digi001. Nie kulawy do nagran wielosladowych. Generalnie calkiem niezly i taki (chociaz juz wyszedl z produkcji). Wada - wymaga PCI. (cena mniej niz 2tys. zl - rynek wtorny)
Ewentualnie mozna wykorzystac port Firewire. Do wielosladowych nagran sprawdzaja sie motu 896HD lub 828mkII. Wspolpracuja z lapem przez Firewire (896) lub Firewire lub USB (828). (nie orientuje sie w cenie)
Wez jeszcze pod uwage zakup zewnetrznego dysku najlepiej Firewire. generalnie kazdy program lubi byc zainstalowany na jednym a pracowac na innym dysku.
Co do Maudio. Generalnie cenowo jest to rowne z MBoxem a zasadnicza roznica to ze z MBoxem wspolpracuje ProTools LE (czyli okrojona wersja TDM) a z MAudio wersja M-powered (czyli okrojona wersja LE) :)
Oczywiscie do takich dzialan polecam powerbooki jabluszka, najlepiej g4 (bo wszystkie jablka od G5 niezaleznie czy to PB, czy iB, czy iMac zaczynaja coraz bardziej przypominac pecety :/
Druga wersja to moze byc Digi001. Nie kulawy do nagran wielosladowych. Generalnie calkiem niezly i taki (chociaz juz wyszedl z produkcji). Wada - wymaga PCI. (cena mniej niz 2tys. zl - rynek wtorny)
Ewentualnie mozna wykorzystac port Firewire. Do wielosladowych nagran sprawdzaja sie motu 896HD lub 828mkII. Wspolpracuja z lapem przez Firewire (896) lub Firewire lub USB (828). (nie orientuje sie w cenie)
Wez jeszcze pod uwage zakup zewnetrznego dysku najlepiej Firewire. generalnie kazdy program lubi byc zainstalowany na jednym a pracowac na innym dysku.
Co do Maudio. Generalnie cenowo jest to rowne z MBoxem a zasadnicza roznica to ze z MBoxem wspolpracuje ProTools LE (czyli okrojona wersja TDM) a z MAudio wersja M-powered (czyli okrojona wersja LE) :)
Oczywiscie do takich dzialan polecam powerbooki jabluszka, najlepiej g4 (bo wszystkie jablka od G5 niezaleznie czy to PB, czy iB, czy iMac zaczynaja coraz bardziej przypominac pecety :/
...A co sadzicie o interfejsach na USB?
Moze M-audio Fast Track?
...
Polecam MOTU 828 Mk2 na USB ....
Kolego Miłaszewski , nie wiem jakie twoje Motu miał przetworniki , ale Mój 828 Mk2 , sprawuje sie doskonale ...
Moze M-audio Fast Track?
...
Polecam MOTU 828 Mk2 na USB ....
Kolego Miłaszewski , nie wiem jakie twoje Motu miał przetworniki , ale Mój 828 Mk2 , sprawuje sie doskonale ...
O, a są PB i iB G5???
O, a są PB i iB G5???
Jestem przystojny i młody
...Oczywiscie do takich dzialan polecam powerbooki jabluszka, najlepiej g4 (bo wszystkie jablka od G5 niezaleznie czy to PB, czy iB, czy iMac zaczynaja coraz bardziej przypominac pecety :/
O, a są PB i iB G5???...
Fakt, G4 - przepraszam pomylka literowa :)
G5 jest tylko powermac
O, a są PB i iB G5???...
Fakt, G4 - przepraszam pomylka literowa :)
G5 jest tylko powermac