Bezgłośny komputer do nagrywania!
Mam pytanie:
Czy ktoś ma doświadczenie jak zrobić komputer o jako takiej mocy obliczeniowej do nagrywania w domowym studio.
Komputer nie ma być cichy, tylko BEZGŁOŚNY. Nie może to być laptop.
Zakłądamy, że na czas nagrania odłączamy standardowo szumiące komponenty - czyli napędy cd.
Ale jaki procesor, jaki zaslicz? Pentium III na slot 1 jest bezgłśny, ale za słaby.
Jakieś pomysły?
Czy ktoś ma doświadczenie jak zrobić komputer o jako takiej mocy obliczeniowej do nagrywania w domowym studio.
Zakłądamy, że na czas nagrania odłączamy standardowo szumiące komponenty - czyli napędy cd.
Ale jaki procesor, jaki zaslicz? Pentium III na slot 1 jest bezgłśny, ale za słaby.
Jakieś pomysły?
Re: Bezgłośny komputer do nagrywania!
...Mam pytanie:
Jakieś pomysły?...
To kosztowna zabawa.
Można pomyśleć o pasywnym chłodzeniu - specjalna obudowa.
http://sklep.benchmark.pl/pelny_21381.html#
Spróbuj chłodzenia wodnego, ale to też wiąże się z umieszczeniem
gdzieś sporej ilości rurek i chłodnicy która i tak szumi...
Poza tym trzeba rurki wymieniać co jakiś czas i dbać o instalacje -
konserwować ja regularnie.
Moim zdaniem najlepiej eksmitować komputer z reżyserki.
Wiem , wiem nie każdy ma takie możliwości - ale to najlepsze rozwiązanie
i bez ryzyka przegrzania komputera.
Pozdrawiam i powodzenia - Bartek
Jakieś pomysły?...
To kosztowna zabawa.
Można pomyśleć o pasywnym chłodzeniu - specjalna obudowa.
Spróbuj chłodzenia wodnego, ale to też wiąże się z umieszczeniem
gdzieś sporej ilości rurek i chłodnicy która i tak szumi...
Poza tym trzeba rurki wymieniać co jakiś czas i dbać o instalacje -
konserwować ja regularnie.
Moim zdaniem najlepiej eksmitować komputer z reżyserki.
Wiem , wiem nie każdy ma takie możliwości - ale to najlepsze rozwiązanie
i bez ryzyka przegrzania komputera.
Pozdrawiam i powodzenia - Bartek
Jak na mój osobisty gust, oraz zainteresowanego cichym komputerem kolegi, rozwiązanie z chłodzeniem wodą jest zboczone. Kumpel nie chce ani mieć czajnika ani akwarium.
Można wyciszyć matami - ale jak odprowadzać ciepło z takieego kompa...jakieś rury, jakaś zabawa...przerost formy nad treścią
Kożystając z brzytwy Ockhama - golimy wszysto o jest niepotrzebne, zostawiając to co jest konieczne.
A co z tzw. ogniwem peltiera? Może to jest rozwiązanie?
Btw. ten komp ze zjęcia wygląda ładnie, ale takie rozwiązanie to zaperne około 5 tyś zł.
Można wyciszyć matami - ale jak odprowadzać ciepło z takieego kompa...jakieś rury, jakaś zabawa...przerost formy nad treścią
Kożystając z brzytwy Ockhama - golimy wszysto o jest niepotrzebne, zostawiając to co jest konieczne.
A co z tzw. ogniwem peltiera? Może to jest rozwiązanie?
Btw. ten komp ze zjęcia wygląda ładnie, ale takie rozwiązanie to zaperne około 5 tyś zł.
kup della...robia bardzo cichutkie komputery...
albo:
pasywny radiator na procesor i pasywny zasilacz oraz chlodzenie na grafike....nic juz ciszej sie nie da...dyski twarde i tak bedzie slychac(jak z amortyzujesz je to tylko bedzie pisk wysokiej czestotliwosci ew...szum....)
niestety bez wiatraka w obudowie moze sie zagotowac.....
albo:
pasywny radiator na procesor i pasywny zasilacz oraz chlodzenie na grafike....nic juz ciszej sie nie da...dyski twarde i tak bedzie slychac(jak z amortyzujesz je to tylko bedzie pisk wysokiej czestotliwosci ew...szum....)
niestety bez wiatraka w obudowie moze sie zagotowac.....
Btw. ten komp ze zjęcia wygląda ładnie, ale takie rozwiązanie to zapewne około 5 tyś zł. ...
Masz podane ile ;)
tak jak napisałem droga zabawa z bezgłośnym kompem
- ale chcesz - masz! :)
Masz podane ile ;)
tak jak napisałem droga zabawa z bezgłośnym kompem
- ale chcesz - masz! :)
...kup della...robia bardzo cichutkie komputery...
albo:
niestety bez wiatraka w obudowie moze sie zagotowac........
Pasywne chłodzenie do pentiuma 4? To chyba radiator wielkości ciężarówki.
Mogę kupić cooler, zdjąć wiatrak - i będę miał pasywne chłodzenie. No i co z tego? Przy takich prockach musi być jakaś cyrkulacja powietrza, bo w końcu to nie jakiś chipset, tylko potężna jednostka obliczeniowa.
albo:
niestety bez wiatraka w obudowie moze sie zagotowac........
Pasywne chłodzenie do pentiuma 4? To chyba radiator wielkości ciężarówki.
Mogę kupić cooler, zdjąć wiatrak - i będę miał pasywne chłodzenie. No i co z tego? Przy takich prockach musi być jakaś cyrkulacja powietrza, bo w końcu to nie jakiś chipset, tylko potężna jednostka obliczeniowa.
...dyski twarde i tak bedzie slychac(jak z amortyzujesz je to tylko bedzie pisk wysokiej czestotliwosci ew...szum....)
Czytałem niedawno o dysku twardym z pamięcią flash. Pewnie rozwiązanie o wiele droższe, ale absolutnie ciche.
Czytałem niedawno o dysku twardym z pamięcią flash. Pewnie rozwiązanie o wiele droższe, ale absolutnie ciche.
www.myspace.com/pchelki
......dyski twarde i tak bedzie slychac(jak z amortyzujesz je to tylko bedzie pisk wysokiej czestotliwosci ew...szum....)
Czytałem niedawno o dysku twardym z pamięcią flash. Pewnie rozwiązanie o wiele droższe, ale absolutnie ciche....
A tam, moje barracudy w raidzie 0 to najcichsze dyski na świecie ;). I nie żadne SATA, bo to szmelc (po co komu giga przepustowość, kiedy dyski i tak jej nie wykożystują?) i głośne jak traktor.
Czytałem niedawno o dysku twardym z pamięcią flash. Pewnie rozwiązanie o wiele droższe, ale absolutnie ciche....
A tam, moje barracudy w raidzie 0 to najcichsze dyski na świecie ;). I nie żadne SATA, bo to szmelc (po co komu giga przepustowość, kiedy dyski i tak jej nie wykożystują?) i głośne jak traktor.
http://www.matrox.com/mga/workstation/cre_pro/products/extio/home.cfm
To jest rozwiązanie, które pokazywane było na Musicmesse. Niekoniecznie najtańsze, ale skuteczne i rozwojowe.
MD
To jest rozwiązanie, które pokazywane było na Musicmesse. Niekoniecznie najtańsze, ale skuteczne i rozwojowe.
MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.