Sonar/Cubase + MOTU = problem
Testowałem ostatnio Sonara 5 i Cubase SX 3/Nuendo 3 i doznałem bardzo niemiłych efektów podczas współpracy z nimi. Otóż korzystam z kart MOTU 828mkII i MOTU 896HD na FireWire i w obu przypadkach występują niemiłe efekty dropienia i zacinania, nawet przy maksymalnej latencji i to przy niezbyt obciążonym procesorze (50-60%, czasami i przy dużo mniejszych wartościach) oraz kilku trakach. Co ciekawe w przypadku Logic Audio 5.5.1 i Samplitude 8 owych problemów nie ma. Nie występują też owe problemy gdy pracuje na moim laptopie w połączeniu z pokładową kartą + Asio4All i dużo bardziej obciążonym projektem.. Zauważyłem też zależność, że w przypadku karty 828mkII jest nieco lepiej, jednak nie satysfakcjonuje mnie to. W związku z tym kieruje się do Szerokiego Grona Szanownych Forumowiczów z zapytaniem: czy mieli (mają) podobne perypetie i czy jest na to jakieś wytłumaczenie, a co jeszcze bardzie by mnie zadowoliło rozwiązanie?
Z góry dziękuje za (p)odpowiedź.
Z góry dziękuje za (p)odpowiedź.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024
Re: Sonar/Cubase + MOTU = problem
jaki system?win xp?poszukaj patcha na stronie microsoftu do firewire byc moze pomoze
Pracuje na Logicu + Motu 828 Mk2 ( p4 3200 Ghz 1024pamieci ) ) i swego czasu testowałem Nuendo oraz nowego sonara , w obu przypadkach wystepowały te same problemy o ktorych piszesz, tzn,w Sonarze po właczeniu jednego instrumentu VST , oraz zagraniu jednego akordu wystepowało 90 % zuzycia procesora , dropiło tak ze nie było nic innego słychac, w nuendo nie dropiło ale sie wywracał. Jednak mysle ze to wina jakis ustawien, poniewaz moj kolega pracuje na Nuendo + motu i u niego wszysyko działa poprawnie .
...Kup oryginał ,to problem zniknie....
akurat wtym przypadku to BZDURA !
Od lat pracuje na Logicu , z uwagi na to ze od jakiegos czasu wersja na PC nie jest juz produkowana , a technologia idzie do przodu chciałem wyprobowac inne programy , oraz zastanawiałem sie nad kupnem SONARA ( tak ostatnio chwalony ) , dostałem orginalne wersje do testów. Zrezygnowałem , poniewaz nie odpowiadał mi ani jeden ani drugi , jednak dropienie to kwestia ustawn programów w co az tak bardzie nie chciało mi sie zagłebiac , a nie orginalnych wersji.
akurat wtym przypadku to BZDURA !
Od lat pracuje na Logicu , z uwagi na to ze od jakiegos czasu wersja na PC nie jest juz produkowana , a technologia idzie do przodu chciałem wyprobowac inne programy , oraz zastanawiałem sie nad kupnem SONARA ( tak ostatnio chwalony ) , dostałem orginalne wersje do testów. Zrezygnowałem , poniewaz nie odpowiadał mi ani jeden ani drugi , jednak dropienie to kwestia ustawn programów w co az tak bardzie nie chciało mi sie zagłebiac , a nie orginalnych wersji.
...Kup oryginał ,to problem zniknie....
nie zniknie.
nie zniknie.
...jaki system?win xp?poszukaj patcha na stronie microsoftu do firewire byc moze pomoze...
Testowałem to na 2 platformach i to samo się dzieje:
Stacjonarny Xp+SP1
Laptop HP nx 6110 (Pentium) XP + SP2
Nie wiem czy uznać to za pocieszenie że nie jestem osamotniony w problemie (Master) tylko teraz pytyanie czy kolega Mastera dokonywał jakiś konkretnych ustawień.
Testowałem to na 2 platformach i to samo się dzieje:
Stacjonarny Xp+SP1
Laptop HP nx 6110 (Pentium) XP + SP2
Nie wiem czy uznać to za pocieszenie że nie jestem osamotniony w problemie (Master) tylko teraz pytyanie czy kolega Mastera dokonywał jakiś konkretnych ustawień.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024
-
To jest problem sterownikow karty ,uzywam Sonara 5 na trzech roznych kartach(Presonus Firebox firewire,M-Audio Black box USB i nawet na Soundblasterze X-Fi PCI i nie ma zadnych tego typu zachowan,zaznaczam ze nagrywam w 24/96 i uzywam czasami kilkunastu trakow VSTi.
Nie wiem czy uznać to za pocieszenie że nie jestem osamotniony w problemie (Master) tylko teraz pytyanie czy kolega Mastera dokonywał jakiś konkretnych ustawień....
Pytanie dotyczy NUENDO ? nie wiem ale napewno cos ustawail , w kazdym razie MOTU chodzi z Nuendo , bez problemu , przynajmniej u mojego kolegi , ale z SONAREM cos jest nie tak, moze to sa i stery , ale wiem ze Sonar nie dawał rady pociagnac jednego instrumentu przy bardzo niskiej latencji , co w Logicu dzieje sie bez zadnych problemow .
Pytanie dotyczy NUENDO ? nie wiem ale napewno cos ustawail , w kazdym razie MOTU chodzi z Nuendo , bez problemu , przynajmniej u mojego kolegi , ale z SONAREM cos jest nie tak, moze to sa i stery , ale wiem ze Sonar nie dawał rady pociagnac jednego instrumentu przy bardzo niskiej latencji , co w Logicu dzieje sie bez zadnych problemow .
Pytanie dotyczy NUENDO ? nie wiem ale napewno cos ustawail , w kazdym razie MOTU chodzi z Nuendo , bez problemu , przynajmniej u mojego kolegi , ale z SONAREM cos jest nie tak, moze to sa i stery , ale wiem ze Sonar nie dawał rady pociagnac jednego instrumentu przy bardzo niskiej latencji , co w Logicu dzieje sie bez zadnych problemow . ...
Tak, chodzi głównie o Nuendo(Cubase). A może moge prosić o jakiś kontakt z kolegą. Jeśli by to miała być kwestia sterowników karty to która to ich wersja jest używana przez kolegę?
Tak, chodzi głównie o Nuendo(Cubase). A może moge prosić o jakiś kontakt z kolegą. Jeśli by to miała być kwestia sterowników karty to która to ich wersja jest używana przez kolegę?