Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
-
Aurora
autor: Aurora » poniedziałek 03 kwie 2006, 21:12
bo tak naprawde jak to opisac jednym słowem co sie dzieje w naszym kraju PARODIA ci wszyscy politycy zapomnieli po co tam siedzą zamiast nasz kraj super wykreowac wypracowac wzrost gospodarczy to zmieniają tylko partie byle byc w rządzie a ta cała farsa w telewizji to ze niby cos sie dzieje tyle ze to niezbyt mądre bo tylko ludzi wkurza jak sie wykłócają pomiędzy sobą
Mam obecnie wykłady z panem dr richardem mbewe i gdyby jemu dac pałeczke to on by gospodarke odpowiednio podręcił
-
tomekk
autor: tomekk » poniedziałek 03 kwie 2006, 21:46
Jak to moj dziadek podsumował :
"Bo te wszystkie popie***lence to są chore na władze"
-
AT/CD - Posty:40
autor: AT/CD » poniedziałek 03 kwie 2006, 21:58
Ok, ale jak dotąd - po kilkunastu postach - nic nie wnieśliśmy do tej dyskusji.
A wcześniej ktoś postawił konkretne pytanie: czy zna ktoś link do strony, na ktorej jest więcej informacji (ale: informacji, a nie: narzekania).
Dzięki
-
Aurora
autor: Aurora » poniedziałek 03 kwie 2006, 22:10
...Ok, ale jak dotąd - po kilkunastu postach - nic nie wnieśliśmy do tej dyskusji.
nieprawda przynajmniej kazdy moze ponarzekac i sie rozluznic a jak wiadomo "luzny muzyk to twórczy muzyk"
-
JosephBra
autor: JosephBra » wtorek 04 kwie 2006, 12:01
Uważam, że propozycja zlikwidowania zryczaltowanej kwoty uzyskania przychodu przez artystów czy dziennikarzy a więc tych, którzy pracują twórczo to skandal.Być może jest to forma kolejnego nacisku ze strony PIS za popieranie PO przez te środowiska.W praktyce oznacza to ni mniej ni więcej, że od każdego 1000PLN zamiast ok.100PLN zapłacilibyśmy ok.200PLN. Spowoduje to dalsze ograniczenie zarobków twórcow, które i tak nie są wysokie i często sezonowe i niepewne. Wielu z nas albo wkrótce przestanie się zajmować muzyką zawodowo albo ucieknie w szarą strefę wystawiając np. dwa razy niższe rachunki za koncerty.Konkurencja z muzyką zachodnią i tak jest utrudniona z wielu powodów i to nie jest brak talentu u naszych artystów.Zawsze kiedy jadę z zespołem na koncerty w klubach polonijnych do USA potrzebuję wielu zezwoleń między innymi od stowarzyszenia muzyków.Oni muszą wyrazić zgodę na mój występ.Państwo powinno bronić twórców, bo ich działalność tworzy tożsamość państwową i narodową.Tworzył ją kiedyś Chopin, Mickiewicz a teraz nie porównując się absolutnie do nich MY. Nie mamy takiej siły przebicia jak górnicy, nie pójdziemy przed sejm ale rząd powinien słuchać naszego głosu, bo środowiska dziennikarskie i artystyczne są opiniotwórcze i walka z nimi na dłuższą metę się nie opłaci. Jeśli jest wola upraszczania systemu podatkowego to zlikwidujmy ulgi wszystkim.Niech jeden np.15% podatek płacą wszyscy, łącznie z rolnikami itd. Likwidacja naszych większych kosztów uzyskania przychodu spowoduje poważne, bo aż 10% obniżenie naszych dochodów a efekt w skali państwa będzie mizerny!
Joseph Bracichowicz ( MAFIA )
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.
-
maYod
autor: maYod » wtorek 04 kwie 2006, 13:08
Jeśli jest wola upraszczania systemu podatkowego to zlikwidujmy ulgi wszystkim.Niech jeden np.15% podatek płacą wszyscy, łącznie z rolnikami itd.
A nie prościej zniesć podatek dochodowy?
-
JosephBra
autor: JosephBra » wtorek 04 kwie 2006, 14:05
A nie prościej zniesć podatek dochodowy?...
Pomysł jest ciekawy, uprościłby system bardzo, zlikwidowałby szarą strefę, umożliwiłby rezygnację z dziesiątek tysięcy urzędników, którzy przewracają papiery, bo system jest skomplikowany. Pomysł ten jest jednak na obecną chwilę zbyt rewolucyjny.
Natomiast problem wyższych podatków dla twórców to realne niebezpieczeństwo w tym momencie. Kolejną sprawą, która jest istotna dla naszego środowiska to ustawodawstwo nakazujące nadawcom emisje polskiej muzyki. I chodzi tu o granie np.co drugiej polskiej piosenki.W tej chwili jest to obchodzone w ten sposób, że rodzima twórczość jest prezentowana między 2 a 6 rano kiedy sluchalność jest znikoma.
Ale to oczywiście oddzielny temat.
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.
-
maYod
autor: maYod » wtorek 04 kwie 2006, 14:23
...
A nie prościej zniesć podatek dochodowy?...
Pomysł jest ciekawy, jednak na obecną chwilę zbyt rewolucyjny.
Jasne, najbardziej radykalni politycy w Polsce nie mają zamiaru wprowadzać go w życie od zaraz. To jest pewien cel, do którego jakoś trzeba dążyć. Po drugie, z tego co wiem nie trzeba koniecznie przy podatku liniowym likwidować kwoty wolnej - z tego co wiem w Estonii (11%wzrostu ostatnio) taka kwota istnieje przy jednoczesnym podatku liniowym od pozostałych kwot, oraz maluteńkich (mniejszych nawet niż np. w UK) obowiązkach ubezpieczeniowych. I działa. I też starzejące się społeczeństwo. I też po komunie. I też z problemami mafijnymi. A u nas - jakoś nie można... Bo niby państwo jest za duże, a "co się sprawdza w małych państwach nie sprawdzi się w większych" - tylko nikt jakoś nie raczył wyjaśnić dlaczego. Nie pomogą rozwiązania "na teraz" - nad przepaścią trzeba zrobić skok, a nie próbować pokonywać ją małymi kroczkami.
-
szkudlik
autor: szkudlik » wtorek 04 kwie 2006, 15:07
Zawsze kiedy jadę z zespołem na koncerty w klubach polonijnych do USA potrzebuję wielu zezwoleń między innymi od stowarzyszenia muzyków.Oni muszą wyrazić zgodę na mój występ
Taaaaaa, tyle że mam nadzieję ze NIGDY PRZENIGDY nie będzie czegoś takiego u nas...
dlaczego? No bo takim stowarzyszeniem muzyków jest na przykład
Związek
Aautorów
i
Kompozytorów
Scenicznych
komentarz chyba zbędny
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej