...Inne gatunki muzyczne pewnie swietnie można zrobic w trybie zgodności z mono...
No jazz z założenia jest niezgodny z mono. Bardzo często zdarza się, że np. trąbkę słychać w lewym kanale a fortepian w prawym. Myślę, że akurat gitarowy rock jest jednym z tych gatunków, gdzie zgodność z mono jest chyba niezbędna i dość łatwa do uzyskania.
Zgodność z mono?
www.myspace.com/pchelki
Re: Zgodność z mono?
No jazz z założenia jest niezgodny z mono. Bardzo często zdarza się, że np. trąbkę słychać w lewym kanale a fortepian w prawym. Myślę, że akurat gitarowy rock jest jednym z tych gatunków, gdzie zgodność z mono jest chyba niezbędna i dość łatwa do uzyskania....
Widzę ze niektórzy nie rozumieją sformułowania "ZGODNOŚĆ Z MONO" to czy dany instrument jest w lewym lub nawet skrajnie prawym kanale nie oznacza ze jest niezgodny z MONO , Niezgodność z mono to zanikanie w miksie jakiś instrumentów lub drastyczna zmiana proporcji po włączeniu MONO Przeważnie to sie dzieje z barwami które są totalnie rozfazowane efektami, co sie bardzo często zdarza w Instrumentach VST , gdzie kiepską barwę poprawia się jeszcze gorszej jakości E-FX , co w rezultacie daje GNIOTA ! Który tam jako sobie brzmi w Stereo ale w mono po prostu znika .
racja master - wiekszosc vsti ma fajne brzmienia ale tylko w stereo
w mono polowa dzwiekow normalnie sie znosi.....a jak wlaczysz miernik fazowosci to ostro...oj ostro wali w przeciwfazie.....
wiecie z drugiej strony mozna cos takiego dac na album(plyte cd) bo wiekszosc ludzi bedzie sluchac na sluchawkach albo na domowym stereo w niewielkiej odleglosci....
ale puscic to gdzies w klubie czy w otwartej przestrzeni......hmmmm
bedzie zle
choc mozna to wykorzysac - wlasnie do tloczenia cd a na koncerty i tym odobne odtwarzanie tworzyc wersje normalne zgodne z mono....(pewnie ameryki nie odkrylem ale po koncercie kraftwerka w sali kongresowej sam nie wiem czasem co myslec.....)
w mono polowa dzwiekow normalnie sie znosi.....a jak wlaczysz miernik fazowosci to ostro...oj ostro wali w przeciwfazie.....
wiecie z drugiej strony mozna cos takiego dac na album(plyte cd) bo wiekszosc ludzi bedzie sluchac na sluchawkach albo na domowym stereo w niewielkiej odleglosci....
ale puscic to gdzies w klubie czy w otwartej przestrzeni......hmmmm
bedzie zle
choc mozna to wykorzysac - wlasnie do tloczenia cd a na koncerty i tym odobne odtwarzanie tworzyc wersje normalne zgodne z mono....(pewnie ameryki nie odkrylem ale po koncercie kraftwerka w sali kongresowej sam nie wiem czasem co myslec.....)
Widzę ze niektórzy nie rozumieją sformułowania "ZGODNOŚĆ Z MONO" to czy dany instrument jest w lewym lub nawet skrajnie prawym kanale nie oznacza ze jest niezgodny z MONO , Niezgodność z mono to zanikanie w miksie jakiś instrumentów lub drastyczna zmiana proporcji po włączeniu MONO Przeważnie to sie dzieje z barwami które są totalnie rozfazowane efektami, co sie bardzo często zdarza w Instrumentach VST , gdzie kiepską barwę poprawia się jeszcze gorszej jakości E-FX , co w rezultacie daje GNIOTA ! Który tam jako sobie brzmi w Stereo ale w mono po prostu znika . ...
Owszem, mój błąd. Zwrot "zgodność z mono" w jakimś tam stopniu rozumiem, nie wiem czemu z tym jazzem wyskoczyłem... Chwilowe zamroczenie umysłu...
Owszem, mój błąd. Zwrot "zgodność z mono" w jakimś tam stopniu rozumiem, nie wiem czemu z tym jazzem wyskoczyłem... Chwilowe zamroczenie umysłu...
www.myspace.com/pchelki
Kto nie dba o zgodność z mono sam robi sobie krzywdę.
Pełnej zgodności nigdy nie będzie, bo po to wymyślili stereo, żeby było lepsze niż mono.
Dobrze jest zrobic miks w mono /żeby było przyzwoicie/ ,wtedy na stereo powinno być lepiej Później można wprowadzić korekty.
Pełnej zgodności nigdy nie będzie, bo po to wymyślili stereo, żeby było lepsze niż mono.
Dobrze jest zrobic miks w mono /żeby było przyzwoicie/ ,wtedy na stereo powinno być lepiej Później można wprowadzić korekty.
reżyser dźwięku, rencista
Dobrze jest zrobic miks w mono /żeby było przyzwoicie/ ,wtedy na stereo powinno być lepiej Później można wprowadzić korekty....
Znowu poszedłem na skróty. Powinno być:
Dobrze jest zrobic miks odsłuchując mono /żeby przyzwoicie brzmiało/ ,odsłuchując później na stereo powinno brzmieć lepiej Jeżeli się okaże, że jest coś źle, wprowdzić korektę.
Znowu poszedłem na skróty. Powinno być:
Dobrze jest zrobic miks odsłuchując mono /żeby przyzwoicie brzmiało/ ,odsłuchując później na stereo powinno brzmieć lepiej Jeżeli się okaże, że jest coś źle, wprowdzić korektę.
reżyser dźwięku, rencista