Opóźnienia w MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
ElvisKing
Re: Opóźnienia w MIDI

Post autor: ElvisKing » niedziela 26 mar 2006, 09:42

Mozesz probowac łopatologicznie :) Ja kiedys stosowalem taki patent W Frutiy Loopsie.Zmieniajac"buffer length" w opcjach na mniejszy spadala latencja...jednoczesnie tez spadala jakosc odtwarzanych dziwekow.Poszukaj podobnej opcji w Twoim sekwecerze i zmniejsz bufor.Powodzenia
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 26 mar 2006, 12:31

Nie wiem czy mam jakiś nadzwyczajny system czy co, ale na wbudowanej w laptopa AC97 na sterach ASIO4ALL udawało mi się pracować z kilkoma instrumentami VST w projekcie z latencją ~10ms.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 26 mar 2006, 17:20

we frucie nie spadala jakosc audio tylko program zwyczajnie gubil probki - w opcjach jest wskaznik zgubionych probek - przy zintegrowanej i latencji na 20ms nie nadazych zliczac tak licznik zasuwa.....

jesli cos pozwala na prace z nizsza latencja to wylacznie dzieki bardzo szybkiemu procesorowi i podsystemowi.....

akurat sb live obslugiwal asio tylko niewiedziec czemu creative tego nie zastosowal w swoich sterownikach - wiec powstalo kx czy asio4all

ale stosowanie czegos takiego do i tak marnych zintegrowanych mija sie z celem

lepiej kupic jakas karte

aros

Post autor: aros » niedziela 26 mar 2006, 17:20

Dzięki wszystkim za rady ale problem w tym, ze ja i kolega Gregor mówimy tylko o opóźnieniach powstałych podczas wysyłania i odbioru komunikatów midi z klawiatury. Nie ma mowy o jakichkolwiek instrumentach vst. Dodam jeszcze, ze używam karty Creamware - Scope Project więc problem z obsługą sterowników Asio nie istnieje. Dodam, iż Cakewalk 9 ( o ile mi wiadomo) nie pracuje na tychże sterownikach. Zdaję sobie sprawę, ze to już leciwy program ale dalej uważam go za bardzo przyzwoity - jak chodzi o pracę midi. W nowszych programach np Sonar nie widzę żadnej poprawy.

Cakewalk 9 był pisany jeszcze przed powstaniem XP i jak wspomniałem spisywał się wzorowo do momentu zmiany systemu z 98 na XP.

Zapytam więc czy ktoś miał jeszcze podobny problem?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ