Opóźnienia w MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Gregor23
Opóźnienia w MIDI

Post autor: Gregor23 » piątek 24 mar 2006, 23:13

Witam, mam taki problem, kupilem nowy komputer i narazie z powodu braku kompatybilnosci sprzetu musialem wywalic SB i korzystam z zintegrowanej karty dzwiekowej. Mam pogram do robienia midi korzystajac z portu midi w plycie głównej (Logic Fun). I jest taki problem ze jak mam podłączony keyboard do kompa i naciskam jakis klawisz to dźwięk w kompie jest z jakims półsekundowym opóźnieniem. Nie mam pojecia dlaczego. A jak mialem SB w kompie to bylo to samo wiec raczej nie wina sprzetu. Na poprzednim komputerze mialem win98 a teraz mam XP, moze w tym jest problem?

Jesli ktos mialby jakis pomysl co mozna by z tym zrobic to prosil bym o odpowiedź.

Zbynia

Re: Opóźnienia w MIDI

Post autor: Zbynia » sobota 25 mar 2006, 01:16

dziwi mnie takie pytanie....jestes kompletnym amatorem pierwszy raz robiacym muzyke za pomoca komputera czy jak?

haslo dla ciebie : latencja

Gregor23

Post autor: Gregor23 » sobota 25 mar 2006, 10:22

ja tak, moj brat zawsze sie tym zajmuje a teraz przez go nie ma wiec musze sam mu to zrobic, a nie mam pojecia jak wiec raczej prosil byn o jakąs rade

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » sobota 25 mar 2006, 10:34

......

Nie wiem czy Ci pomoge i nie wiem czy w ogole ktos z forum Ci pomoze, a tego wzledu, iz widac, ze nie masz pojecia co w trawie piszczy. Jesli chosdzi o system, to w 100% XP, jesli zas o karte, to podlacz na nowo SB i jesli masz Live (bo jesli nie to klapa), to sciagnij i zainstaluj sobie stery kX Project... i po bolu.

2ms

Post autor: 2ms » sobota 25 mar 2006, 11:05

do integry możesz spróbować sterowników asio4all teoretycznie powinno działać
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

aros

Post autor: aros » sobota 25 mar 2006, 11:57

..... Na poprzednim komputerze mialem win98 a teraz mam XP, moze w tym jest problem?

Miałem podobną sytuację przyzmianie systemu z 98 na XP. Ja używałem Cakewlka 9 i zupelnie innej karty. Próbowałem nawet przejśc na AC97 żeby zbadać czy tu nie leży przyczyna lecz problem dalej się powtarzał.

Pozostało mi przesiąść się na Sonara i problem zniknął. Dalej jednak nie wiem co było powodem tych opóźnień.

Chętnie wróciłbym do Cakewalka 9 bo uważam, że do zadań midi jest niezastąpiony.

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » sobota 25 mar 2006, 21:58

Miałem podobną sytuację przyzmianie systemu z 98 na XP. Ja używałem Cakewlka 9 i zupelnie innej karty. Próbowałem nawet przejśc na AC97 żeby zbadać czy tu nie leży przyczyna lecz problem dalej się powtarzał.

Pozostało mi przesiąść się na Sonara i problem zniknął. Dalej jednak nie wiem co było powodem tych opóźnień.

Chętnie wróciłbym do Cakewalka 9 bo uważam, że do zadań midi jest niezastąpiony....

System w tej sprawie nie gra roli, choc wszyscy powiedza ze XP to podstawa, no i jesli ktos chce, cokolwiek robic, poczawszy od Sonar 3 ( na 98 nie dziala). Co do opoznien (latencji) to ststem nie gra zadnej roli, liczy sie karta. Nawet jak nie masz ASIO to mozesz pracowac na WDM, lecz tu latencja konczy sie na 10ms, i to jest powod ze pod Sonarem problem zniknal. Co do zadan midi, Pro Audio 9 kiedys moze i byl niezastapiony, lecz dzis, raczej mozna go spotkac w PKN galeria Antyki (W-wa). Co do powodow problemu, to moze byc ich zarowno 1000, jaki tyklo jeden. Pogadaj z kims z Twojego oteczenia, kto choc deczko kuma tematy audio&midi.

Jesli nie dacie sobie rady, podaje moj nr gg: 5181506; podpowiem.

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » sobota 25 mar 2006, 22:08

... możesz spróbować sterowników asio4all teoretycznie powinno działać ...

Wlasnie, teoretycznie, bo w praktyce to poraszka. wyobraz sobie ze masz na warsztacie typowy schemat, 16 sciezek midi, ktore sa przerabiane przez vst. Jeden mniej, inny wiecej pazerny na procka, moral jest jeden, wszystko stanie zanim wcisniesz PLAY! Choc, skoro mowa tylko i wylacznie o MIDI, towarto sprobowac.

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » sobota 25 mar 2006, 22:09

...... możesz spróbować sterowników asio4all teoretycznie powinno działać ...

Wlasnie, teoretycznie, bo w praktyce to "poraszka"

*PORAŻKA...

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » niedziela 26 mar 2006, 00:55

Sterowniki ASIO nie zadziałają jeżeli karta dzwiekowa nie bedzie obsługiwała ASIO. Zintegrowane karty dzwiękowe zwykle ten standard nie obsługują. SBLive również.

[addsig]

ODPOWIEDZ