Zgodność z mono?
Witam Was szanowni Forumowicze.
Ostatnio robie troche miksów i tak sobie sprawdzam moje dokonania w trybie mono. Genarlnie wychodzi bardzo dobrze itd. ale jak porównam sobie mój miks z inną fajna produkcja to mnie zabija przestrzeń. I co sie okazuje? wiekszośc dobrych swiatowych nagrań wcale nie jest zgodna z mono. po wlaczeniu mono kawałki giną strasznie, gitary robią sie wręcz karykaturalne. I
tak sie zastanawiam czy zgodność z mono jest jeszcze wogóle potrzebna??
Ostatnio robie troche miksów i tak sobie sprawdzam moje dokonania w trybie mono. Genarlnie wychodzi bardzo dobrze itd. ale jak porównam sobie mój miks z inną fajna produkcja to mnie zabija przestrzeń. I co sie okazuje? wiekszośc dobrych swiatowych nagrań wcale nie jest zgodna z mono. po wlaczeniu mono kawałki giną strasznie, gitary robią sie wręcz karykaturalne. I
tak sie zastanawiam czy zgodność z mono jest jeszcze wogóle potrzebna??
Re: Zgodność z mono?
Uwierz mi ze da sie zrobic nagranie tak żeby w mono brzmiały równiez dobrze. Przestrzen to nie tylko fazowe ptzesuniecia i modulacje. Pozatym lepiej o tym pamietac. Fakt, ze teraz zadko zdarza sytacja odtwarzania nagran w mono, ale zdarza sie to niekiedy w radiach kiedy sluchacz przelaczy w samochodzie w tryb mono w celu polepszenia odbioru.
Kiedys bylem swiadkiem na imprezie tanecznej jak padłą jedna stona naglosnienia , wtedy chyba przełączyli w Bridge lub puscili jedną strone sumowali kanały i niektore utwory zaczely "swietnie" brzmiec - wokale si potracily, zrobila sie totalna kaszanka. Jedyna co gralo dobrze to stopa.
Kiedys bylem swiadkiem na imprezie tanecznej jak padłą jedna stona naglosnienia , wtedy chyba przełączyli w Bridge lub puscili jedną strone sumowali kanały i niektore utwory zaczely "swietnie" brzmiec - wokale si potracily, zrobila sie totalna kaszanka. Jedyna co gralo dobrze to stopa.
...Uwierz mi ze da sie zrobic nagranie tak żeby w mono brzmiały równiez dobrze. Przestrzen to nie tylko fazowe ptzesuniecia i modulacje. Pozatym lepiej o tym pamietac. Fakt, ze teraz zadko zdarza sytacja odtwarzania nagran w mono, ale zdarza sie to niekiedy w radiach kiedy sluchacz przelaczy w samochodzie w tryb mono w celu polepszenia odbioru.
Kiedys bylem swiadkiem na imprezie tanecznej jak padłą jedna stona naglosnienia , wtedy chyba przełączyli w Bridge lub puscili jedną strone sumowali kanały i niektore utwory zaczely "swietnie" brzmiec - wokale si potracily, zrobila sie totalna kaszanka. Jedyna co gralo dobrze to stopa. ...
Na szczęście jest sporo muzyki, która mało się przejmuje trybem mono ;)
Kiedys bylem swiadkiem na imprezie tanecznej jak padłą jedna stona naglosnienia , wtedy chyba przełączyli w Bridge lub puscili jedną strone sumowali kanały i niektore utwory zaczely "swietnie" brzmiec - wokale si potracily, zrobila sie totalna kaszanka. Jedyna co gralo dobrze to stopa. ...
Na szczęście jest sporo muzyki, która mało się przejmuje trybem mono ;)
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
Fakt, ze teraz zadko zdarza sytacja odtwarzania nagran w mono
A telewizja? Raz ze cały czas bardzo wiele odbiorników to MONO, a poza tym ktoś moze nagrać sobie teledysk na VHS (99% tego sprzętu to mono), no nie?
[addsig]
A telewizja? Raz ze cały czas bardzo wiele odbiorników to MONO, a poza tym ktoś moze nagrać sobie teledysk na VHS (99% tego sprzętu to mono), no nie?
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
dokładnie. Jest wiele małych stacji kablowych które cały czas są ograniczone do mono a połozenie nowych instalacji o wiekszej przepustowosci to nieprędka sprawa
...
...
dokładnie. Jest wiele małych stacji kablowych które cały czas są ograniczone do mono a połozenie nowych instalacji o wiekszej przepustowosci to nieprędka sprawa...
o czym ty mowisz, a telewizjach kablowych (tzw kablowkach)
bo nie bardzo rozumiem twoje stwierdzenie o kladzeniu nowych instalacji o wiekszej przeustowosci :D
...
dokładnie. Jest wiele małych stacji kablowych które cały czas są ograniczone do mono a połozenie nowych instalacji o wiekszej przepustowosci to nieprędka sprawa...
o czym ty mowisz, a telewizjach kablowych (tzw kablowkach)
bo nie bardzo rozumiem twoje stwierdzenie o kladzeniu nowych instalacji o wiekszej przeustowosci :D
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Każdy stereofoniczne źródło dźwięku (zwłaszcza małych rozmiarów, jak "jaminiki" i "miniwieże") słuchany z odpowiedniej odległości staje się praktycznie mono, bo dźwięk z obu głośników sumuje się w powietrzu. Wiele systemów transmisji i kodowania dźwięku (m/in MPEG) wręcz zakłada, że gros informacji międzykanałowej jest zgodna fazowo i przeznacza większe pasmo/więcej bitów na oddzielnie kodowaną sumę kanałów niż na różnicę. W przypadku nie spełnienia tego założenia pojawiają się brzydkie artefakty.
Konieczność zgodności z mono była jest i zawsze będzie. Podobnie jak nigdy nie przestanie być aktualne nawoływanie do korzystania z wyszukiwarki. Ten temat (mono) powraca nie pierwszy raz.
Konieczność zgodności z mono była jest i zawsze będzie. Podobnie jak nigdy nie przestanie być aktualne nawoływanie do korzystania z wyszukiwarki. Ten temat (mono) powraca nie pierwszy raz.
kwestia jaka zauwazylem dlubiac w tym wszystkim - poziomy dobrze ustawione w mono zabrzmia dobrze w stereo.....ale niekoniecznie poziomy ustawione w stereo beda dobrze brzmiec w mono.....
reszte wyjasnil MB
reszte wyjasnil MB
Każdy stereofoniczne źródło dźwięku (zwłaszcza małych rozmiarów, jak "jaminiki" i "miniwieże") słuchany z odpowiedniej odległości staje się praktycznie mono, bo dźwięk z obu głośników sumuje się w powietrzu.
Otoż to! Ooczywiscie jest bardzo duzo przykladów. Zgodonosc z mono to rzecz bardzo ważna i nie pytaj (kolego Che) wiecej czy jest to potrzebne. Nagrania ktore slyszales ktore nie brzmialy w mono byly poprostu z chrzanione lub chodzilo celowo o taki efekt.
Otoż to! Ooczywiscie jest bardzo duzo przykladów. Zgodonosc z mono to rzecz bardzo ważna i nie pytaj (kolego Che) wiecej czy jest to potrzebne. Nagrania ktore slyszales ktore nie brzmialy w mono byly poprostu z chrzanione lub chodzilo celowo o taki efekt.
Chodzi mi generalnie o gitarową muzykę rockową. Co mnie zdumiało to to,ze partie gitar w mono porostu nie brzmią. Cała przestrzęn i "kop" znika. Inne gatunki muzyczne pewnie swietnie można zrobic w trybie zgodności z mono ale z moich obserwacji wynikło że zdecydowana wiekszośc nagran rockowych jest zrobiona bez zbytniego przejmowania sie sprawą zgodnosci z mono. Dam konkretny przykład: Green Day, American Idiot. Moim zdaniem arcydzieło realizacyjne jednak w mono gitary tracą kopa straszliwie.