Steinberg vs Cakewalk - co wybrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
seev
Steinberg vs Cakewalk - co wybrać?

Post autor: seev » czwartek 23 mar 2006, 16:30

Witam. Noszę się z zamiarem kupna programu do tworzenia muzyki w "domowym zaciszu". Nie znaczy to jednak że nie zależy mi na jakości tego co chcę robić, ale profesjonalnie nie chcę się tym zajmować (chociaż...). Rozglądałem się trochę i moją uwagę zwróciły dwa programy (na moją kieszeń): Sonar 5 Studio Edition i Cubase SL 3. Cena prawie ta sama, zastanawiam się nad ich możliwościami i nad tym że wszędzie się mówi o Cubase, a o Cakewalku prawie nic, przynajmniej w Polsce. Czy to jest spowodowane jakąś modą, czy może są jakieś merytoryczne powody? Kiedyś grałem w kilku zespołach na gitarze, byłem też wokalistą. Nie interesuje mnie robienie muzyki na samych loopach, chociaż oczywiście ich nie odrzucam. Jeśli chodzi o sprzęt jakim dysponuję:

AMD Sempron 2100+

720 MB RAM

80 GB HDD

Dźwięk: Sound Blaster X-Fi Platinum

Do tego syntezator Yamaha W7.

Nie chcę kupować programu na jakiś czas, raczej chcę mieć możliwość rozbudowy.

Co byście polecili?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Re: Steinberg vs Cakewalk - co wybrać?

Post autor: Krzyśko! » czwartek 23 mar 2006, 17:53

Co byście polecili?

Pozdrawiam...

Zainteresuj się Samplitude'm V8 Professional lub Classic. Potężne możliwości, świetne wtyczki na pokładzie, znakomite audio, coraz lepsze midi i ucząc się możesz go kupić za 50% ceny, a licencję masz pełną... :) Żaden program nie daje ci tyle za połowę ceny... A co chwila Magix wypuszcza nowy upgrade i coś ulepszają... Polecam!
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
seev

Post autor: seev » czwartek 23 mar 2006, 18:30

Niestety nie jestem studentem więc zniżka odpada. Co do wersji demo programów to naprawdę nie trzeba mnie uświadamiać. Chcę tylko poznać wasze zdanie. Macie doświadczenie i pewnie nie jedno widzieliście. Mam się przekopywać przez iles tam dem kiedy jeszcze nie do końca wiem o co chodzi?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 23 mar 2006, 18:54

wszędzie się mówi o Cubase, a o Cakewalku prawie nic, przynajmniej w Polsce. Czy to jest spowodowane jakąś modą, czy może są jakieś merytoryczne powody?

Z mojej strony również Cubase. Tylko to znam, a Steinberg na pewno jeszcze długo nie zwinie maneli

Polecam ponieważ:

1. Sam już sobie odpowiedziałeś - ma go więcej osób, czyli więcej osób go zna, czyli wiecej pomocy np. tutaj

2. W ofercie Helion jest książka oraz ćwiczenia

3. Niczego nie brakuje jeśli chodzi o wszelką obróbkę na wysokim poziomie (poza tym że ma straszne efekty, ale i tak używa się pluginów, bo te z pokładu - jedne lepsze, inne nie - są, żeby było ciekawiej i do zapewnienia minimum realizatorskiego, albo gdy mocy już niewiele zostało)

pozdrawiam
drummer

AndrzejG
Kontakt:

Post autor: AndrzejG » czwartek 23 mar 2006, 18:56

Zainteresuj się Samplitude'm V8 Professional lub Classic. Potężne możliwości, świetne wtyczki na pokładzie, znakomite audio, coraz lepsze midi i ucząc się możesz go kupić za 50% ceny, a licencję masz pełną... :) Żaden program nie daje ci tyle za połowę ceny... A co chwila Magix wypuszcza nowy upgrade i coś ulepszają... Polecam!...

Samplitude mozna mieć nawet za darmo ;

,,...Samplitude V8 SE free with German KEYS magazine (issue 05/06)..."

A ja polecam Cubase Steinberga .

Z innych : Proo Tools M powered 7.1 (na razie mnie nie przekonuje ).

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » czwartek 23 mar 2006, 18:58

Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach użytkownicy danego programu będą polecać swój program. A poza tym uzytkowników sonara wbrew pozorom nie jest tak mało na forum, ja osobiscie nim nie jestem, choć kiedyś działałem na cakewalk pro audio, jednak w momencie gdy program ten zaczął mnie ograniczać a cena sonara i jego możliwości przerosły moje potrzeby i możliwości, przesiadłem się na inny program. Mimo to polecałbym amerykańską szkołę (sonar), poza ty warto zapoznać się z testami obu programów, które były nie tak dawno w EiS.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 23 mar 2006, 20:30

W zasadzie nie ma znaczenia w jakim programie robisz muzę. Wszystkie z wyższej półki prezentują to samo. zrób tak: ściągnij demo kilku z nich, otwórz je i wybierz ten, który Ci się wizualnie podoba, tzn kolorystyka, ikony, ergonomia itp. Wybierz, poznaj go i pozostań do końca życia przy jednym. Ja tak zrobiłem z Cakewalkiem.

Awatar użytkownika
seev

Post autor: seev » czwartek 23 mar 2006, 21:13

Dzięki bardzo za wszystkie posty. Prawdę mówiąc spodziewałem się odpowiedzi w stylu: "Nie polecam programu x ponieważ nie można na nim zrobić....". Nie wiem czy takie coś bym wyłapał w demie. To trzeba trochę poużywać. Skoro programy prezentują podobny poziom to chyba wybiorę Cakewalka. Miałem okazję go trochę poznać (tylko prostszą wersję) i powiem że mi podpasował. Tu chodzi o spory wydatek więc lepiej się popytać i pozastanawiać.

Dzięki jeszcze raz.

Awatar użytkownika
TECHNOX

Post autor: TECHNOX » piątek 24 mar 2006, 00:17

Witaj !

mysle że powinieneś najpierw odpalić pogramy testowe i zobaczyć który Ci najbardziej pasuje do pracy !!! ja tak kiedyś zrobiłem i przekonałem się że nie chce pracować na Cubasie ... Sonar oferuje identyczne możliwości (lub podobne jak kto woli... ) jest napradę znakomity i dużo prostszy w obsłudze

Osobiście pracuję w swoim studio ( www.generatorstudio.prv.pl ) na Sonar 3.1.1 i jestem naprawdę zadowolony z dokonanego wyboru !!!

Natomast do domowego zacisza sądzę że wystarczy może mniejsza wersja tzw. Home Studio v.4 kosztuje naprawdę niewiele ( ok 85 euro a wypas XL 139) . Nie wiem na jakim poziomie zaawansowania jesteś w pracy z takimi programami ale jeśli to początek to może nie pakuj się w takie molochy jak pełna , największa wersja sonara 5 bo może być ciężko i się zrazisz do pracy...S 5 jest mocnym narzędziem ale może niekoniecznie na początek będziesz robił miksy dookólne 5.1 ?? pomyśl dobrze zanim wydasz kasę ale ja już wybrałem mój sequencer choc jest napewno parę rzeczy które bym w nim zmienił pod swój styl pracy

pozdrawiam
Lubię nosić długie włosy

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 24 mar 2006, 01:48

warto spojrzec jakie dodatkowe pluginy masz w zanadrzu...te z cubase nie powalaja...ale w sonarze masz bardzo dobre sonitusa....w samplitude tez jest kilka swietnie brzmiacych.....

a co do mozliwosci to kazdy program ma bardzo zblizone tylko roznie bywa z obsluga i wygladem

ODPOWIEDZ